שתף קטע נבחר

"15 השנים האחרונות - הכי חמות מאז 1951"

הטמפרטורות הממוצעות בארץ טיפסו, גלי החום ארוכים יותר ואפילו בחורף נרשמת מגמת התחממות - השירות המטארולוגי הציג נתונים מדאיגים בכנס בנושא הערכות לשינויי האקלים

אף על פי שהחורף האחרון הראה סימנים מעודדים וסערה נוספת כבר החלה, אין ספק שהטמפרטורות בישראל עולות בהתמדה: מנתוני השירות המטראלוגי עולה, כי התקופה של 15 השנים האחרונות היא התקופה החמה ביותר מאז שנת 1951. הנתונים הוצגו בכנס בנושא שינויי האקלים בישראל, שנערך אתמול (ג') באוניברסיטת חיפה.

 

עוד על ההתחממות הגלובלית - בערוץ כלכלה ירוקה :

 

אבנר פורשפן מאגף האקלים בשירות המטאורולוגי, הציג בכנס נתונים לגבי הטמפרטורות בישראל שנאספו בשירות, מהם עולה כי החל משנות ה-2000 החלה מגמת התחממות ברורה בארץ, כשהטמפרטורות בשנות ה-2000 גבוהות מאלה של שנות ה-50.

 

סך הנתונים מגלה, כי בשנות ה-50 היו טמפרטורות גבוהות, אך לאורך העשורים שלאחר מכן חלה ירידה. אולם בשנות ה-2000 חזרו הטמפרטורות לטפס, אף מעבר לרמות שנמדדו בשנות ה-50.

 

פורשפן הוסיף, כי בבדיקה דומה שנערכה לפני כשלוש שנים באזורים הפנימיים בישראל, נמצא אמנם כי לא חלו שינויי טמפרטורה מובהקים ב-50 השנים האחרונות, אך התמונה השתנתה בבדיקה החדשה, שבוצעה לגבי כלל המקומות בארץ.

 

עוד עולה מנתוני השירות, כי אם לא די בכך שהטמפרטורות הממוצעות גבוהות יותר - הרי שגם רצף השנים החמות ארוך יותר: ממוצע הטמפרטורות בשנים 2010-1998 עמד על 20.5 מעלות, בעוד שהממוצע בשנים 1951-1963 היה 19.9 מעלות. לדברי פישמן, "התקופה של 15 השנים האחרונות היא התקופה החמה ביותר משנת 1951, גם אם מורידים את קיץ 2010, שהיה חם באופן מיוחד".

 

בעיר חם יותר

פרופ' הדס סערוני מאוניברסיטת תל אביב, הציגה נתוני מחקר שביצעה בנושא הטמפרטורות ב-35 השנים האחרונות. לדבריה, מספר הימים החמים בישראל בשנה, בהם הטמפרטורות חוצות את הרף של 33 מעלות, עלה לעומת שנות ה-70.

 

סערוני הוסיפה, כי מספר גלי החום שמתבטאים במספר ימים חמים רצופים, עלה אף הוא. בדומה לפורשפן, גם היא הציגה שינוי מגמה - אם בעבר הקיץ הלך והתחמם אולם החורף דווקא התקרר, משנות ה-90 ואילך גם החורף הישראלי נמצא במגמת התחממות.

 

בכנס השתתף גם ד"ר עודד פוצ'טר מכללת בית ברל, שעקב אחר האקלים בבאר שבע ובחצרים במסגרת מחקר שהשווה בין אקלים באזור עירוני לעומת לא עירוני. לדבריו, ב-30 השנים האחרונות נמצאה עלייה משמעותית בטמפרטורות ובלחות בבאר-שבע, בעוד שבחצרים נותר האקלים זהה.

 

פוצ'טר הוסיף, כי גם התדירות של עומסי חום התגברה באזורים עירוניים - אם בשנים 1976-1967 לא נמדדו בקיץ עומסי חום מעבר לקל עד בינוני בבאר-שבע, הרי שבשנים 2007-1997 נמדדו כשש שעות של עומס חום כבד בממוצע.

 

הכנס נערך במסגרת המרכז להיערכות לשינוי אקלים שמופעל על ידי האוניברסיטה והוקם במימון המשרד להגנת הסביבה. מטרתו של המרכז היא לאסוף את הידע הקיים כיום בכל תחום ולהציע מדיניות לאומית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חם יותר ולאורך יותר זמן
צילום: shutterstock
מומלצים