שתף קטע נבחר

אחרי ביניש - גרוניס יילחם בשקט על מעמד העליון

גורמים משפטיים בכירים מדגישים כי הנשיא החדש של בית המשפט העליון לא יהסס לגעת בהחלטות של הכנסת. "חוק שיפגע בזכויות אדם, יגרום לגרוניס להתערב"

מהפך או שמירה על הקיים? כניסתו אתמול (ג') של השופט אשר גרוניס לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, מקימה עידן חדש במוסד. עידן האקטיביזם השיפוטי שבו תמך הנשיא בדימוס, השופט אהרן ברק ומחליפתו דורית ביניש, צפוי לסגת מעט לאחור. גרוניס זוכה לשבחים מגורמים משפטיים בכירים שאמרו ל-ynet כי אין להם שום ספק, כי מדובר באדם שיהיה נשיא טוב בגוף העומד בראש ההיררכיה של הרשות השופטת.

 

ביניש נשיאה בדימוס, גרוניס נשיא מכהן - דיווחים אחרונים ב-ynet:

השופט גרוניס הושבע לעליון: פועל מתוך שליחות

 פרידה מביניש: "כבוד האדם היה לה כוכב הצפון"

בכנסת לא מחו דמעה: "ביניש שיחקה בפוליטיקה"

ביניש נפרדה בדמעות: "זילות בחיי אדם בישראל"

 

גרוניס נחשב במערכת כשופט קפדן, חרוץ, הגון, הידוע בהתנגדותו לאקטיביזם השיפוטי אך גם ממהר להתייצב להגנת מיעוטים. שופטי העליון סבורים כי מינויו טוב והוא אף נחשב לשופט חרוץ וישר שאינו מתרועע עם פוליטיקאים ודוגל בדרך מחשבתו גם כאשר דעתו במיעוט. לדברי גורמים משפטיים בכירים, "גרוניס מתנגד לאקטיביזם שיפוטי ונחשב למינימליסט בכל הקשור להתערבות בחוקי הכנסת והממשלה. עם זאת הוא מייחס חשיבות יתרה לשמירה על זכויות אדם ואם יהיה חוק הפוגע אנושות בזכויות אלה, סביר מאוד כי גרוניס יחרוג ממנהגו ויתערב לביטולו. ראיות לכך ניתן למצוא בפסק דין שבו הביע התנגדות לסעיף בחוק הנזיקין האזרחיים הפוטר את המדינה מאחריות כלפי פלסטינים שנפגעו בפעולה צבאית שאינה לחימה".

 

יתערב בהחלטות הכנסת? גרוניס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יתערב בהחלטות הכנסת? גרוניס(צילום: גיל יוחנן)

 

רק בשבוע שעבר, בפסק דין שביטל למעשה את חוק טל, קבע השופט גרוניס בדעת מיעוט שיש לדחות את כל העתירות, מכיוון שהן פוגעות בזכויות הרוב ולא בזכויות המיעוט. עמדתו קוממה את הנשיאה היוצאת ביניש ושופטים נוספים. בנוסף, בפסק דין בעניין חוק האזרחות נשאר גרוניס בדעת הרוב כשהיה נגד ביטול החוק כאשר אמר, בציטוט מפי הנשיא בדימוס אהרן ברק, כי "זכויות האדם אינן מרשם להתאבדות לאומית".

 

בעניין אחר שנדון בנוגע למתן פרס ישראל, הביע גרוניס עמדה לפיה יש לצמצם בצורה ניכרת את התערבות בית המשפט בהחלטות הנוגעות לפרט. אולם מי שמצפה שגרוניס יניח לכנסת לחוקק חוקים שאינם מידתיים ופוגעים בזכויות יסוד, עשוי להתאכזב. גורמים משפטיים בכירים ציינו כי "לא סתם הזכיר גרוניס בנאומו בבית הנשיא את העובדה שעל בית המשפט העליון לעמוד על המשמר ולהבטיח שהרשות המחוקקת והרשות המבצעת יפעלו תוך הקפדה על זכויות הפרט מתוך התחשבות באינטרס הכלל. גרוניס אותת לכל אלו שחשבו שלא יתערב בהחלטות הכנסת כי אם יפגעו פגיעה מהותית בזכויות האדם הרי שהוא יתערב".

 

גרוניס נחשב כשופט שאינו מרבה במגע עם התקשורת, לא מרבה לנאום באירועים חגיגיים ולהרצות בכנסים משפטיים. גורמים רבים במערכת המשפט סבורים כי גרוניס יכול להחזיר יציבות למערכת המשפט, שספגה סערות רבות בשנים האחרונות ומשימתו הגדולה תהיה לשקם את אמון הציבור במערכת המשפט.

 

"בית המשפט העליון ישמור על מעמדו"

לגבי בית המשפט העליון בעידן גרוניס, הן שופטים מכהנים והן שופטי עבר סבורים כי רוח האקטיביזם השיפוטי, כפי שהיה בתקופת הנשיא בדימוס אהרן ברק, או הנשיאה בדימוס דורית ביניש תרוסן, אולם לדבריהם, "אין שום סיבה להניח שלפתע פתאום במקום ללכת קדימה השופטים יילכו אחורה, ואנו לא רואים סיבה שההרכב החדש של בית המשפט העליון בראשות גרוניס יתכופף בפני המערכת הפוליטית ובפני פגיעה בזכויות ולכן אין לנו ספק שבית המשפט העליון ישמור על מעמדו ועל כוחו".

 

בכיר נוסף אמר כי צריך לזכור שהנשיא הוא אחד מבין 15 שופטים וגם אם הוא דוגל פחות באקטיביזם שיפוטי, הרי שאינו שופט יחיד, וברור לגמרי שאם תהיה פגיעה בזכויות הרי ששופטי העליון ימשיכו לעמוד על המשמר ולסכל ניסיונות של הרשות המחוקקת לפגיעה בזכויות מיעוט וזכויות יסוד. גורמים משפטיים נוספים העריכו כי גרוניס ימשיך לעמוד בפרץ מול הניסיונות לשנות בהינף יד אבני יסוד בשיטת המשפט הישראלית. לדבריהם, גרוניס יעשה זאת בצורה שקטה, אולם ברגע שמישהו ינסה לפגוע במעמדו של בית המשפט העליון, הרי שגרוניס לא יקפא על מקומו ויילחם בכך בכל דרך אפשרית.

פורסם לראשונה 28/02/2012 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"רוח האקטיביזם השיפוטי תרוסן". גרוניס וביניש
צילום: דודי ועקנין
מומלצים