שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    קריסטל קליר: מדריך לכוסות יין

    אם הכוס משפיעה על טעם היין, אז מה שותים במה? מבקר האוכל של "בלייזר" מגיש: מדריך מקוצר לקורא שמשתמש במילים כמו "טרואר", "דיז'סטיף" ו-"יינות בורגון" ורוצה לשדרג את מדף הכוסות שלו

    לפני כמה שנים הייתי בהרצאה ובטעימה בהנחיית גיאורג רידל, אחד מיצרני כוסות היין המפורסמים בעולם. חוץ מהעובדה שלאיש הייתה נוכחות יוצאת דופן, 3 דברים אני זוכר מההרצאה ההיא.

     

    עוד בערוץ האוכל:


    הראשון הוא שלכל הנוכחים הוצע לקחת הביתה כוסות, כולל כמה יפות במיוחד בעבודת יד. השני הוא שאיש לא ישב לידי, אז לקחתי גם את הכוסות שלו. והשלישי הוא שבאמצע ההרצאה, כשרידל הדגים את ההבדל בטעם בין כוס קלאסית של רידל לכוס יין של אולמות - נו, העבות והנמוכות האלה - מישהו צעק שיותר טעים לו מהכוס הפשוטה. "מעולה", אמר רידל, "לפחות אנחנו מסכימים על זה שיש הבדל".

     

     

    באופן אישי אף פעם לא היה לי ויכוח עם האבחנה הזאת. מאז ומעולם הייתה לי העדפה לכוסות מסוימות: וויסקי אני אוהב בכוסות הנמוכות ההן עם הריבועים בתחתית, בירה בכוסות בסגנון אלה של "גינס", ופרנו בהיי-בול עם הרבה קרח וקצת מים, תודה. רק שביין, כרגיל, הכל מסובך. כולה משקה אחד מפרי אחד, אבל אינסוף כוסות שונות.

     

    אז הפעם הלכתי ליצרן מפורסם אחר, שפיגלאו - מי שהיה גדול המתחרים של רידל עד שהאחרון קנה אותו - כדי לברר מה שותים במה. כמעט לכל סגנון הכנת יין ולכל זן ענבים מפורסם יש כוס שמיועדת במיוחד עבורו - מריזלינג וסוטרן ועד לכוסות שמפניה, רוזה ויינות קינוח. אלו הן 4 מהחשובות ביותר:

     

    בורדו

    כוס קריסטל גדולה ודקה שמיועדת ליינות מיושנים, מורכבים ועשירים. היא גבוהה במיוחד, ותפקידה לאגור הרבה ריח ולשגר את היין לחלק האחורי של הפה (שפיגלאו וינו גראנדה בורדו, 47־56 שקלים לכוס).

     

     (צילום: בלייזר) (צילום: בלייזר)
    (צילום: בלייזר)

     

    בורגונדי/בורגון

    כוס נמוכה, רחבה וגדולה ליינות אדומים קלים יחסית כמו פינו נואר. תפקידה לכוון את היין לקצה הלשון, כדי לאפשר הבחנה בין הניואנסים הדקים והעדינים שמאפיינים יין פחות כבד (וינו גראנדה בורגונדי, 47־56 שקלים לכוס).

     

     (צילום: בלייזר) (צילום: בלייזר)
    (צילום: בלייזר)

     

     

    שרדונה

    בדרך כלל מדובר ביין מיושן עם גוף מלא יחסית. נהוג לשתות אותו בכוס גבוהה וצרה למדי, שתשלח אותו לחלק האחורי של הלשון ולצידיה. שם אמורים להרגיש הכי טוב את הטעם הבולט שלו (וינו גראנדה שרדונה, 47־56).

     

     (צילום: בלייזר) (צילום: בלייזר)
    (צילום: בלייזר)

     

    פורט

    הכוס הכי קטנה בחבורה, שגודלה הצנוע אמור לשלוח את היין המחוזק הזה לחלק האחורי של הלשון כדי שהמתיקות לא תהרוג אתכם. ולמה קטנה? כי ליינות כאלה יש אחוז אלכוהול גבוה יותר, אז נהוג להגיש מהם מעט. ירדו מהפסים, בחיי (וינו גראנדה פורט, 36־45).

     

     (צילום: בלייזר) (צילום: בלייזר)
    (צילום: בלייזר)
     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    בורגון או בורדו? כוס יין
    צילום: shutterstock
    מומלצים