שתף קטע נבחר

"לכו להצביע". שמרנים נגד יותר שמרנים באיראן

48 מיליון איראנים הולכים לקלפי: הכותרת הראשית ביום שאחרי הבחירות לפרלמנט כבר ידועה, הקרב האמיתי הוא על אחוזי ההצבעה. "במסרונים של כוחות הביטחון לבוחרים נכתב שאם אחוז ההצבעה יירד מתחת ל-50%, אמריקה תתקוף את איראן"

הרפורמיסטים לא משתתפים, המאבק הפנים-שמרני בין אחמדינג'אד לחמינאי עומד במרכז הבחירות באיראן  - אבל הקרב האמיתי הוא על אחוזי ההצבעה: הבוקר (יום ו') בשעה 8 ייפתחו ברחבי איראן הקלפיות בבחירות לפרלמנט (המג'לס), כשברקע מאבק כוחות בצמרת השלטון ולחץ הולך וגובר מהמערב בדרישה להשעות את תוכנית הגרעין.

 

ובינתיים במאבק על הגרעין

גורמים בירושלים: שאיראן תרעב כמו צפון קוריאה

דניס רוס: איראן לא יכולה להפתיע את העולם

צבא ארה"ב: הכנו אפשרויות למתקפה נגד איראן

אובמה יבקש: חכו עם איראן, תראו את צפון קוריאה  

 

זו הפעם הראשונה שברפובליקה האיסלאמית נערכות בחירות מאז הבחירות לנשיאות ב-2009, שהובילו למהומות והפגנות של האופוזיציה, שבהן נהרגו עשרות בני אדם ונעצרו מאות. הבחירות האחרונות גרמו למשבר הפוליטי העמוק ביותר באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ובטהרן רואים בבחירות לפרלמנט מבחן ליציבות המשטר וביכולת שלו להוציא אנשים להצביע.

 

המחוז התוסס ביותר. תעמולה בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המחוז התוסס ביותר. תעמולה בטהרן(צילום: EPA)

 

מנהיגי האופוזיציה הרפורמיסטית קראו לתומכיהם להחרים את הבחירות בשל המשך מעצרם, כבר למעלה משנה, של מיר חוסיין מוסווי, שהפסיד לנשיא מחמוד אחמדינג'אד, והאופוזיציה טוענת כי הוא היה המנצח האמיתי בבחירות לנשיאות. גם מהדי כרובי, מנהיג נוסף של האופוזיציה, עדיין עצור במקום לא ידוע.

הבחירות באיראן במספרים
אוכלוסיה - 75 מיליון. בעלי זכות בחירה (מגיל 18 ומעלה) - 48 מיליון.
מספר מושבים בפרלמנט: 290. מספר מחוזות: 30.
מספר מועמדים: 5,395. אחרי פסילות: 3,444 (36% נפסלו).
ב-2008 נבחרו 8 נשים לפרלמנט
אחוז ההצבעה בבחירות הקודמות: 61%

 

כמו כן, בתקופה האחרונה דיווחו פעילי זכויות אדם על מבצע דיכוי נרחב של השלטונות שכלל מעצר של פעילים פוליטיים, עיתונאים וסטודנטים, בניסיון להשתיק כל ניסיון מחאה אפשרי. ההערכה היא שהפעם לא צפויות הפגנות ומהומות בעקבות הבחירות, והאתגר המרכזי של השלטונות הוא להשיג אחוזי הצבעה רחבים, שיעידו על הלגיטימיות שלו.

 

SMS מכוחות הביטחון: צאו להצביע

לקראת הבחירות פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית "פארס", המזוהה עם משמרות המהפכה ותומכת במשטר, סקר שלפיו אחוזי ההצבעה בבחירות לפרלמנט יעמדו על 65.5 אחוזים. לפי דיווח ברשת "אל-ערביה", גורמי הביטחון באיראן שלחו לתושבי טהרן מסרונים לטלפונים הסלולרים וקראו להם לצאת להצביע. לפי הדיווח, "במסרונים נכתב שאם אחוז ההצבעה יהיה מתחת ל-50 אחוז, אמריקה תתקוף את איראן".

 

במי יבחרו הנשים?  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
במי יבחרו הנשים? (צילום: EPA)

 

המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, קרא אף הוא לאיראנים לצאת להצביע, ואמר כי הוא מאמין שאחוז הצבעה גבוה יהיה "מכה ניצחת על פניהן של המעצמות היהירות", כינוי למעצמות המערב. הקרב המרכזי בבחירות האלה יהיה בין מחנהו של חמינאי למתמודדים המקורבים לנשיא מחמוד אחמדינג'אד, שרבים מאנשיו נפסלו מראש מההתמודדות על ידי מועצת שומרי החוקה, גוף שחבריו מונו על-ידי המנהיג העליון.

 

חמינאי, שנחשב לבעל הסמכות העליונה באיראן, הוא אמנם המושך בחוטים מאחורי מדיניותה של איראן, בעיקר בתחום החוץ וכל מה שנוגע לתוכנית הגרעין, אולם לפרלמנט יש השפעה, גם אם מצומצמת, בביטוי רחשי העם האיראני. בין סמכויותיו - תשאול הנשיא, ובמקרים מיוחדים הדחתו והדחת שרים, כפי שבקדנציה האחרונה הודח שר התחבורה בשל התרסקות מטוס או שר הפנים, שהציע תואר מזויף מאוניברסיטת אוקספורד.

 

כמו כן, הפרלמנט אמון על אישור אמנות בינלאומיות, כמו לדוגמה האמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT), שבמהלך השנים האחרונות ביטולה עמד לא פעם על הפרק, כאיום מרומז למערב, כחלק מהמשא ומתן על תוכנית הגרעין.

ובעקבות הטלת סנקציות על איראן.

 

ב-2008 נבחרו 8 נשים לפרלמנט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ב-2008 נבחרו 8 נשים לפרלמנט(צילום: EPA)

 

מעל ל-48 מיליון מצביעים, בני 18 ומעלה, ישתתפו בבחירות לפרלמנט הנערכות בשיטה של בחירות אזוריות. בכל מחוז מ-31 המחוזות באיראן יצביעו הבוחרים למועמדים מטעם אותו אזור. במחוז קטן מדובר בנציג אחד או שניים, ואילו במחוז טהרן, המחוז המרכזי והתוסס ביותר, יבחרו המצביעים מתוך רשימה של 30 מועמדים.

 

גם החתן של חמינאי מתמודד

בסך הכול מתמודדים מעל ל-3,000 מועמדים. הבולטים שבהם הם יושב ראש הפרלמנט לשעבר, רולאם עלי חדאד עאדל, שבתו נשואה לבנו של המנהיג העליון חמינאי. בטהרן מתמודד גם המועמד אחמד תבאקולי, שנחשב למבקר חריף של אחמדינג'אד ומדיניותו הכלכלית. יחד איתו מתמודדים עוד כ-260 מתוך 290 חברי הפרלמנט הנוכחי על מושבם בפרלמנט הבא.

 

סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה "מהר" העריכה שאחוז ההצבעה במחוז טהרן יעמוד על 37 אחוזים בלבד. באופוזיציה מעריכים שרק 10 אחוז יצביעו בטהרן, לאור "השלטת הפחד, עליות המחירים וחוסר האמון של העם".

 

חמינאי משקיף מלמעלה. רבים מאנשי אחמדינג'אד נפסלו  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חמינאי משקיף מלמעלה. רבים מאנשי אחמדינג'אד נפסלו (צילום: EPA)

 

בבחירות האלה יצביעו כמעט 4 מיליון צעירים בפעם הראשונה. כמה מהם כתבו לרשת ה-BBC בפרסית כי הם חשים צורך להצביע ולעמוד מאחורי ממשלתם, לאור העוינות שהם חשים מצדה של ארצות-הברית ומדינות המערב. "ההצבעה שלנו תתן למנהיגים יותר מרחב לתמרון בפוליטיקה האזורית והבינלאומית, בין היתר בשיחות הגרעין", כתב מוחמד אהווז מדרום-מערב המדינה.

 

בבאק, צעיר מטהרן, הודה שיש לו בעיות עם המדיניות של המנהיגים שלו, אבל חשוב לו להצביע. "אני חושב שארה"ב נחושה להרוס את איראן. תראו את השכנים שלנו, עיראק ואפגניסטן". לעומתם, צעירים רבים אחרים לא מתכוונים להצביע. לא מעט מהם הצטרפו לקבוצות כאלה ואחרות שנפתחו בפייסבוק, הקוראות להחרים את הבחירות.

 

בין אם בוחרים להאמין לנתוני המשטר בנוגע לאחוזי ההצבעה והתוצאות ובין אם לא, דבר אחד כבר ברור. כותרות העיתונים ביום שאחרי צפויות להיות מלאות "התפעלות" מאחוזי ההצבעה הנאים. לפי דיווח של אתר האופוזיציה הרפורמיסטית "כלמה", המזוהה עם תומכיו של מיר חוסיין מוסווי, גורם ממשלתי שיגר בימים האחרונים מסר לעורכי העיתונים באיראן כי עליהם לפרסם ביום שלאחר הבחירות "כותרת ראשית" בנושא שתשבח את אחוזי ההצבעה. הוא הזהיר אותם, כך נטען בדיווח, כי אלמלא כן "יוטלו על העיתונים האלה מגבלות והם אף עלולים להיסגר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרלמנט האיראני. 260 רוצים לחזור אליו
צילום: AP
חמינאי. המושך בחוטים
צילום: AP
אחמדינג'אד. יריביו במאבק הנשיאות עצורים
צילום: EPA
מומלצים