שתף קטע נבחר

"עליזה החולה אמרה - סע". מאבטחי בגין נזכרים

במלאות 20 שנה למותו, מאבטחיו האישיים של מנחם בגין נפגשו ונזכרו ברגעים שנצרו בלבם. "מר בגין שאל, 'אבי, אפשר לאכול משהו?'. עצרנו את השיירה ואז הוא פתח את הארנק ואמר 'תקנה גם לבחורים'. זה היה מר בגין עם האנושיות שלו"

"בשבוע לפני שיצאו לנסיעה לארה"ב, הגיע מנחם בגין לבית החולים הדסה. אשתו עליזה שכבה שם, והוא ניגש אליה ואמר לה: 'אני חושב שאוותר על הנסיעה, את לא מרגישה טוב'. היא אמרה לו: 'אתה חייב לנסוע, אתה ראש ממשלה, יהיה בסדר'. הוא השיב: 'לא. את לא מרגישה טוב, נדחה את הנסיעה'. בצורה מאוד ממלכתית היא קראה לו 'מר בגין' ואמרה, 'אתה חייב לנסוע ואתה תצא לנסיעה'. ואכן יצאנו לנסיעה הזאת, ובאותה שבת עליזה נפטרה וחזרנו לארץ במטוס של חיל האוויר. זה מראה מי הייתה האישה הזאת ומי היה בגין".

 

כך מתאר לראשונה רמי זיכרמן את הפגישה האחרונה בין השניים. הוא שירת ביחידה לאבטחת אישים שאבטח את בגין בין השנים 1978-1983, והיה עד לפרידה האחרונה בין בני הזוג, זמן קצר לפני שראש הממשלה המריא לארה"ב למפגש עם הנשיא האמריקני רונלד רייגן בעיצומה של מלחמת לבנון.

 

במרכז למורשת בגין נפגשו השבוע יוצאי היחידה לאבטחת אישים, יחידה 730 של שירות הביטחון הכללי. היו ביניהם מאבטחים, מפקדי יחידה וראשי אגף אבטחה שראו את בגין מקרוב. במלאות 20 שנה למותו, האנשים שרגילים לשתוק הסכימו לדבר מעט.

 

"קראה לו 'מר בגין'". בני הזוג שבים מנסיעה רשמית (צילום: שלום בר טל) (צילום: שלום בר טל)
"קראה לו 'מר בגין'". בני הזוג שבים מנסיעה רשמית(צילום: שלום בר טל)
 

"למה עזבתי אותה?", כך לפי כמה מהעדויות תהה בגין בכאב כששמע על מותה של עליזה אשתו, מוות שכמה מחוקרי תולדות חייו של המהפכן שהיה למנהיג מסמנים כאחד השלבים המכריעים בדרך לפרישתו מראשות הממשלה ומהחיים הציבוריים, בדרך לתקופת הסתגרות עגומה שהגיעה בהמשך.  

 

הרצל מקוב, ראש המרכז למורשת בגין, סיפר כי "ידידים קרובים שליוו את בגין מעידים שהנסיעה לארה"ב, שבה נודע לו על מות אשתו, הייתה נקודת שבר גדולה מאוד בחייו. אחריה הוא לא היה אותו אדם". לדבריו, "היחסים בין בני הזוג שהיו נשואים 43 שנה היו יוצאי דופן. היא הייתה 'עזר כנגדו' במלוא מובן המילה, השותפה שכהגדרת בגין עצמו הלכה אחריו 'בארץ זרועת מוקשים'".

 

זיכרמן, המאבטח הצמוד, זוכר את הצניעות והממלכתיות של המנהיג: "זה היה שיעור מאלף איך אפשר לנהל מדינה, להיות ראש ממשלה ולהישאר צנוע, להישאר בנאדם. הייתי רוצה שהזמנים האלה יחזרו", אמר.

 

עמירם שמיר שהתגייס ליחידה לאבטחת אישים עוד בימי בן גוריון ובהמשך הפך למפקדה, יודע לספר על האיש עם הגינונים שכולם אהבו. "הכרתי אותו עוד בתקופה שבה נחשב לאופוזיציונר נצחי, והייתה עליו הרבה ביקורת. מי שהעריכה אותו מאוד

הייתה דווקא פולה בן גוריון". לדבריו, ההיכרות הקרובה ניתצה את התדמית של מי שבן גוריון כינה לעיתים בזלזול ה"איש שיושב ליד חבר הכנסת באדר". "מקרוב ראיתי אדם ענק וחריף שכל, שיחד עם כל זה נשאר עממי ונתן לאנשים הרגשה טובה. הגינונים שהיו לו לא היו מעושים. כששמע משהו שהיה כרוך בכאב, זה השפיע עליו מאוד".

 

לדברי אבי גנות ששימש ראש החוליה והמאבטח הצמוד של בגין כמו גם של ראשי ממשלה אחרים, "בגין היה היוצא מהכלל". עבורו יש רגע אחד קטן שמסמל איש גדול: "כשהייתי מפקד חולייה צעיר יצאנו מאירוע בהיכל התרבות בסוף יום עמוס מאוד. מר בגין שאל, 'אבי, אפשר לאכול משהו?'. עצרנו את השיירה באבן גבירול ואז הוא אמר לי 'רק רגע'. הוא פתח את הארנק ואמר 'תקנה גם לבחורים'. זה היה מר בגין עם האנושיות שלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סער יעקב, לע"מ
מנחם בגין. 20 שנה למותו
צילום: סער יעקב, לע"מ
מומלצים