שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

החשמל התייקר - על מה נוותר?

חשבונות החשמל שתפחו מכבידים על ההוצאה החודשית של משק הבית. מלבד הצורך לחסוך, משפחות רבות יאלצו לוותר על רכישות שונות שתכננו. בינתיים חודשי האביב עלולים לתעתע לקראת הוצאה גדולה נוספת שצפויה בקיץ. "שקלתי אם לוותר על תחפושת לילד"

הסערות והקור של החודשיים האחרונים הקפיצו את צריכת החשמל, שממילא התייקר על רקע העליה במחירי הדלקים. בעקבות זאת ההוצאה של משק הבית גדלה בצורה ניכרת, בעוד שבסעיף ההכנסות אצל רובנו לא חל שינוי.

 

כתבות נוספות על תעריפי החשמל:

 

במהלך 14 החודשים האחרונים, העליה במחירי האנרגיה הוסיפה להוצאה המשפחתית הממוצעת כ-200 שקל בחודש. אולם הפעם מדובר בתוספת גדולה הרבה יותר כתוצאה מצריכה מוגברת של אנרגיה בימי הקור. 

 

כך משפחה בת 4 נפשות מיסוד המעלה שפרטיה שמורים במערכת, קיבלה עבור החודשים ינואר-פברואר דרישת תשלום על סך 3,111 שקל לעומת 1,515 שקל בתקופה המקבילה אשתקד. "אצלנו נורא קר", מספרים ההורים, "יש לנו שני ילדים קטנים. קשה להתקיים בלי חימום בלילה, אנחנו ויתרנו על חימום בחדר של ההורים".

 

איך אתם מתכוונים להתמודד עם ההוצאה הבלתי צפויה הזו? חשבתם על זה כבר?

 

"האמת? אנחנו עדיין מעכלים את גובה החשבון. אין לי מושג מה נעשה. אין ברירה ונתחיל לצמצם, אם זה במכונת כביסה ואם זה בדברים אחרים, אבל בהחלט נצמצם. חשבנו על חוגים לילדים אבל זה כבר לא יהיה. כל מה שקשור למותרות, למשל סרטים - זה כבר לא בא בחשבון. אנחנו נמצאים במקום שאין בו הרבה פיתויים וקניונים, גם ככה אנחנו קונים פחות".

 

לדברי אם המשפחה, הגדלת האוברדראפט אינה באה בחשבון. "לא נראה לי שאגדיל את מסגרת האשראי, אני לא יכולה לעמוד בזה", היא אומרת. "נראה איך אנחנו מצטמצמים. גם ככה קשה לנו בצפון, יותר ממרכז הארץ עם התעסוקה למשל. אני עובדת במשרה חלקית, בגלל שזה מה שיש, ומרוויחה קרוב ל-3,000 שקל. המשכנתא עומדת על סכום דומה ועכשיו החשמל כבר יותר גבוה מההכנסה שלי. זה מטורף. בשום קנה מידה זה לא עומד".

 

הזינוק - כבר בקיץ הקרוב

החודשים אפריל-יוני נחשבים באופן מסורתי לחודשים עם צריכה נמוכה של חשמל. אולם ההוצאה צפויה לזנק כבר בקיץ הקרוב כשהחמסין יגיע.

 

אתם חושבים כבר על היערכות לקראת הקיץ?

 

"אני לא יודעת", אומרת אם המשפחה, "נראה לי כבר יותר זול אולי לשהות את התקופה הזו בחו"ל אם יהיו אותם מחירים בקיץ. איפה שאני יכולה להתאמץ ולקצץ אני עושה את זה. אם זה במדיח כלים בבויילר במכונת כביסה".

 

לימור ג' מאזור המרכז, גרושה ואם לשני ילדים קטנים בני 5 ו-3 מקפידה על ניהול תקציב מאוזן אך כבר מתוסכלת. "זה בלתי אפשרי לעשות כל הזמן חישוב כמה שעות בלילה לחמם ל-2 ילדים קטנים את החדר, כשהם מתלוננים שקר להם", היא אומרת. "אני חוסכת כל שקל. אין לי חוגים לילדים אין לנו בילויים".

 

לימור, שהצרפה לקבוצת מחאה שנפתחה היום בפייסבוק בשם "מרד החשמל הגדול", מוסיפה: "ההצטמצמות שלי היא בדברים ה בסיסיים. עכשיו אני אצטרך לחשוב עוד איך לצמצם . זה יבוא לידי ביטוי בהכל גם במזון. שקלתי אם לקנות תחפושת לילד לפורים. את הכסף הזה חברת החשמל לקחה ממני, אבל החלטתי שאני אני כן אקנה לו, ימות העולם. אני כן אקנה לו, אבל זה מכאיב".

 

אין מנוס מירידה ברמת החיים

האם משקי הבית בישראל נערכים לכך שסעיף הוצאות החשמל יהפוך להיות דומיננטי הרבה יותר בחודשי החורף והקיץ? סביר להניח כי אצל רוב המשפחות אין הערכות אמיתית לסיטואציה הזו. ייקח זמן עד שהציבור יפנים ויאלץ להתאים את הצריכה שלו ליכולותיו הכספיות.

 

ההערכה היא שבשלב הראשון, צריכת האשראי תגבר, במיוחד בתקופה בה הריביות נחשבות נמוכות יחסית, מציאות של אוברדראפט והלוואות היא אלטרנטיבה אפשרית, אך הגדלת היקף ההתחייבויות של המשפחה יזיק בטווח הבינוני-ארוך. בנוסף, למשפחות רבות הנגישות לאשראי בכלל, או הגדלת מסגרות האשראי בפרט, לא כל כך פשוטה.

 

"אנשים רק עכשיו קיבלו את חשבון החשמל והם עדיין לא הפנימו את השינוי", אומר ל-ynet גיל אורלי, מומחה לכלכלת המשפחה ומנכ"ל חברת יבולים לייעוץ כלכלי. "יש התייחסות לזה כאירוע חד פעמי. יש זעזוע ושיחות בבתים , אבל הבעיה האמיתית תהיה בקיץ ,אם משפחות לא ייערכו מראש. אני מעריך שצריכת האשראי תגבר. אם מדברים כיום על גירעון חודשי ממוצע של 2,500 שקל בחודש בתקציב המשפחתי, אני מעריך שהוא יגדל ל-3,000 שקל".

 

יש בכלל מה לעשות, חוץ מלהגדיל את החוב לבנק? הרבה משפחות טוענות שהצריכה שלהם היא כורח המציאות והם דווקא חוסכים בדרך כלל בחשמל?

 

"התחושה של רוב המשפחות היא צמצמנו, ואין מה לקצץ אבל זו רק תחושה. כי תמיד אפשר לקצץ. כמה משפחות שדברתי איתם לוקחים את האחריות על עצמם ומטפלים בזה. התחושה היא שהנושא הזה הוא בשליטה וזה לא נכון. בחודשיים-שלושה הבאים תהיה ירידה בצריכה ואנשים יחשבו שזה תלוי רק בהם. המשבר האמיתי יתחיל בקיץ. דווקא בעניין של הדלק, למשל, יש מודעות יותר גבוהה, חיסכון בנסיעות, צמצום, אנשים מודעים לנושא הזה, אך לחשמל עדיין לא".

 

לדבריו, אין מנוס מבניה מחודשת של התקציב המשפחתי. "המשפחה צפויה להוציא עוד כמה מאות שקלים בחודש על ההתייקרויות וגם חג הפסח וההוצאות הנלוות לו בפתח. צריך להבין שיש פה ירידה ברמת החיים, בלי שעשינו שום דבר. זה קשה. אבל זה המצב".

 

נדבך נוסף, מציין אורלי, הוא ריענון נהלי החיסכון בחשמל. "זה כולל החלפת מכשירי חשמל זוללי אנרגיה. בקניה של מכשיר יש לשים לב לצריכת החשמל שלו כחלק מהחלטת הקניה. להרחיק מקרים מהקיר. לא להשתמש במיבש בקיץ. לכבות את המחשב בלילה. לא להפעיל את המזגן על טמפרטורה קיצונית, לעבור לנורות חסכוניות וכדומה.


פורסם לראשונה 06/03/2012 20:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מנוס מצימצום בקניות
צילום: shutterstock
מומלצים