שתף קטע נבחר

הרס הבתים במזרח י-ם פחת, במערב דווקא גדל

הלחץ מאירופה וארה"ב עושה את שלו? לפי מסמך של העירייה, תוך 3 שנים פחת משמעותית הרס הבתים במזרח הבירה, ובמערב הרסו אשתקד פי 7 בתים יותר. לפי המסמך, הסיבה מדינית-ביטחונית. גורם בעירייה: "במזרח י-ם יש מערב פרוע"

בשנים האחרונות יורדת בהתמדה האכיפה של עיריית ירושלים בכל הקשור לבנייה לא חוקית במזרח העיר. כך עולה מנתוני מסמך פנימי של העירייה שהגיע לידי ynet. לפי הנתונים במסמך, בשנת 2011 נהרסו 10 מבנים בלתי חוקיים בלבד, לעומת 23 מבנים לא חוקיים שנהרסו ב-2010 ו-65 מבנים ב-2009.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

לעומת זאת, אכיפת החוק במערב העיר יודעת מגמה הפוכה, אף שאחוזי הבנייה הבלתי-חוקית שם נמוכים בהרבה מבמזרח העיר. בשנת 2011 נהרסו בסך הכל 67 מבנים בלתי חוקיים במערב העיר (פי 7 מבמזרחה), בשנת 2010 נהרסו שם 58 מבנים וב-2009 נהרסו 57.

 

מהמסמך עולה כי הסיבה לאכיפה אינה טמונה באגף הרישוי והפיקוח של העירייה, שערך בממוצע 3,000 ביקורים במזרח העיר והגיש 1,200 כתבי אישום בממוצע בכל שנה. בתחתית המסמך מופיעה הערה: "הירידה בנתוני הביצוע של צווי הריסה (במזרח העיר) נובעת מהיעדר אישור מדיני/ביטחוני". יצוין כי גורמים אירופים ואמריקנים מתחו בעבר ביקורת קשה על ישראל בשל הרס הבתים במזרח ירושלים.

 

בעקבות הנתונים שלח בחודש שעבר סגן ראש העיר דוד הדרי מכתב לשר לביטחון הפנים, יצחק אהרונוביץ', ובו ביקש להחזיר את שלטון החוק בבירה. "משטרת ישראל אינה ערוכה ואינה מוכנה לסייע לעיריית ירושלים לאכוף את החוק בצורה משמעותית הרבה יותר מכפי שהוא מבוצע היום", כתב שם בין היתר. "אודה לך על מתן הנחייה מיידית למשטרת ישראל להעמיד את הכוחות הראויים לטובת החזרת שלטון החוק גם במזרחה של ירושלים".

 

"זה נמשך כבר שנים"

תשובה למכתב טרם הגיעה, אולם גורמים בעירייה סיפרו כי בשלוש השנים האחרונות קיבלה העירייה בממוצע 500 תלונות בכל שנה על בנייה בלתי חוקית. "במזרח העיר מתקיים מערב פרוע", סיפר גורם מהאגף לרישוי ופיקוח, "הדבר הזה נמשך כבר שנים, אחוזים רבים מהבנייה הקיימת והבנייה שנעשית כעת הם לא חוקיים, והתושבים מצפצפים על החוק, בעיקר כי הם יודעים שיש הפקרות באכיפה".

 

לפי אותו גורם, "המשטרה מסרבת לתת לעירייה את הליווי הדרוש כשצריך לבצע הריסה מטעמי כוח אדם, כשהסיבה האמיתית לכך היא מדינית-פוליטית. בלי להיכנס לוויכוח על השאלה מי צריך להיות הריבון בשטח, כל עוד אנחנו שם אנחנו

לא יכולים לאפשר מערב פרוע ויש להחיל את החוק בצורה שווה על כל תושבי העיר".

 

אריה קינג, יו"ר הקרן לאדמות ישראל, אמר כי הבעיה גדולה הרבה יותר אף מכפי שנחשף במסמך: "המסמך מתייחס רק לשכונות שבתוך שטח חומת ההפרדה. מה שמחוץ לחומה, למרות שהוא בשטח המוניציפלי של ירושלים, אינו מטופל כלל על אף תלונות רבות שהגשנו בנושא, העירייה אפילו לא פתחה תיקים באזור הזה. לראש העיר, ניר ברקת, יש עלה תאנה באזורים האלה ממפקד מחוז ירושלים, ניסו שחם, שאינו מספק לעירייה סיוע משטרתי".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "בעירייה פועל צוות אכיפה מקצועי , שמיפה את כל צווי ההריסה התלויים והעומדים לביצוע על פי קריטריונים משפטיים ברורים. עיריית ירושלים ערוכה בכל רגע נתון לביצוע האכיפה, בכל חלקי העיר.

 

"העיכובים והמניעה באכיפה במזרח העיר נובעים מדחיית הביצוע על-ידי הדרג המדיני בממשלה, שלא מאשר למשטרה לבצע את ההריסות. חשוב להדגיש שלאור פעולות העירייה בשנים האחרונות חל שינוי במזרח העיר, כמות עבירות הבניה ירדה וקיימת מגמת עלייה מתמדת בבנייה הנעשית בהיתר ובאופן חוקי".

 

מלשכת השר לביטחון הפנים לא נמסרה בתגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרס בתים במזרח ירושלים
צילום: AP
מומלצים