שתף קטע נבחר

מה נשאר ממפעל כיתן על 1,700 עובדיו?

במפעל שהיה במשך עשרות שנים הגאווה של דימונה נשארו בקושי מאה עובדים שעובדים 9 שעות ביום. פעם עבדו שם סביב השעון

פעם מפעל כיתן, שנוסד ב‭,1958-‬ היה הגאווה הכי גדולה של דימונה, ובשיאו העסיק כ‭1,700-‬ עובדים. היום מועסקים בו בקושי מאה, כולל עובדי המחסן הלוגיסטי.

 

 

הנהלת המפעל, בראשות המנכ‭-"‬לית אסתר אלדן, צימצמה בעקביות את כוח האדם בשנתיים האחרונות. המפעל, שבעבר עבד 24 שעות ביממה, פועל כיום במשמרת אחת בלבד ליום, בת 9 שעות, לאחר שבהדרגה נסגרו מחלקות הטוויה, האשפרה (עיבוד הבד) ועוד.

 

בנוסף, המותג היוקרתי "רויאל סאטן" שפיתחה כיתן למצעי מיטה ושהיה ראש החץ שלה ביצוא לחו"ל, נמכר לאחרונה לחברת טקסטיל הודית-אמריקאית, שמייצרת את המצעים במזרח הרחוק ומוכרת אותם תמורת תשלום תמלוגים לכיתן. מדובר במותג שנמכר בעבר בחו"ל תחת ניהולו של מנכ"ל כיתן דאז עמרי פדן, בכלבו הרוד'ס בלונדון. כיתן הקימה בכלבו חנות רויאל סאטן בתוך חנות, כשהדגם היוקרתי נמכר ב‭3,500-‬ שקל. בארה"ב נמכר המותג ברשתות יוקרה כמו בלומינגדיילס במחיר של החל מ‭400-‬ דולר לסט מצעים, תמורת תשלום תמלוגים לכיתן.

 

כדי לצמצם הפסדים יושכר בקרוב גג המפעל בדימונה לטובת פרויקט סולארי של חברה-בת של אי.די.בי בשם כלל פי.וי. כן הושכר חלק משטח המפעל לחברת הטקסטיל מטאור, שהעתיקה את פעילותה מפתח-תקווה.

 

"כל חודש באופן זוחל היא מפטרת עשרות אנשים"

ראש עיריית דימונה, מאיר כהן: "כשמנכ"לית כיתן דימונה הגיע למשרדי לפני כשנתיים, היא הבטיחה לי שלא לפטר איש. מאז, כל חודש באופן זוחל היא מפטרת עשרות אנשים, רובם בגילאי 60 פלוס, בעלי משפחות שנזרקים לשוק האבטלה. ניסו לטשטש את הצמצומים במפעל, שהיה אבן היסוד של דימונה. הבנתי שפשוט לא נעים להציג את נוחי דנקנר, שהנושא החברתי קרוב לליבו, כמי שסוגר מפעל בדימונה. אז עושים את זה לאט. פיטרו בכיתן למעלה ממאה איש בשנה האחרונה והשאירו משפחות בדימונה במצוקה כלכלית. אני ארעיש עולמות. הכל בכיוון סגירה, ואני לא אתן לזה לקרות‭."‬

 

מקורב להנהלה אמר ל"ממון‭:"‬ "לא ניתן לחיות עם העלויות של ייצור מצעים בישראל, הן גבוהות בכ‭30%-‬ מעלויות היצור במזרח. בשנות ה‭50-‬ הייתה כאן תעשיית טקסטיל משגשגת, וכיום מפעלים כמו כיתן כמעט לא נשארו. גם הקניון בדימונה בנוי על שטח שבו היה מפעל טקסטיל שנסגר. אנחנו מפעילים עדיין משמרת אחת רק כדי לייצר תעסוקה למפעל. גם כך עלויות הפעלתו השנתיות הן 20 מיליון שקל. כמעט כולו הפסד. המפעל גם משלם ארנונה מטורפת של 4 מיליון שקל לשנה. ברור שאין כדאיות בהמשך ההפעלה, אבל נוחי דנקנר החליט שהוא לא יהיה זה שסוגר מפעל בדימונה‭."‬

 

ב‭2010-‬ הפסידה כיתן 34 מיליון שקל, וב‭,2011-‬ בעקבות צעדי ההבראה, הצטמצם ההפסד ל‭16-‬ מיליון שקל. השנה צפוי עוד צמצום בהפסד.

 

כיום ‭55%‬ מפעילות כיתן מקורה בזיכיון לייצור ולשיווק בחו"ל של מותג המצעים הגרמני אספרי. בנוסף עוסקת כיתן בפעילות קמעונאית באמצעות רשת חנויות כיתן, שפיתחה המנכ"לית אלדן. מדובר ב‭24-‬ חנויות, שהפריטים בהן מיוצרים בחלקם בכיתן וחלקם מיובאים מכל העולם. החנות הבאה שתיפתח ברשת נמצאת במגדל ה‭1,000-‬ בתל-אביב. זאת בנוסף לנקודות מכירה בכל סניפי המשביר.

 

הידיעה התפרסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים