שתף קטע נבחר

משאלתו הגדולה של דמיאניוק: להיקבר בארה"ב

עורך דינו של פושע המלחמה הנאצי שמת אתמול אמר כי "משאלתו הגדולה ביותר" של מרשו הייתה להיקבר במקום שבו חיה משפחתו. דמיאניוק גורש מארה"ב ואזרחותו נשללה

אזרחותו האמריקנית נשללה, ארה"ב גירשה אותו, אך משאלתו של פושע המלחמה הנאצי ג'ון דמיאניוק , שמת אתמול בגרמניה , הייתה להיקבר במקום שבו חיה משפחתו. העיתון הגרמני "Oberbayerisches Volksblatt" דיווח היום (יום א') כי עורך דינו מתכוון לבקש מממשלת גרמניה לסייע לארגן את העברת גופתו של מרשו לשעבר לארה"ב.

 

אחרי מות - כותרות אחרונות על הפושע הנאצי:

ניצולי שואה: אנו סבלנו, ודמיאניוק מת מוות בנאלי

שפטל: פרשת דמיאניוק - יום הכיפורים של הממסד

דורנר: "אני בטוחה שדמיאניוק הוא איוון האיום"

 

משטרת בוואריה הודיעה אתמול כי דמיאניוק מת בבית זקנים ליד כלא רוזנהיים, שם שהה לאחר שהורשע בסיוע לרצח 28,060 יהודים בסוביבור, בעת שעבד כשומר במחנה המוות.

 

על פי הדיווח הגרמני, עורך דינו, אולריך בוש, אמר כי "משאלתו הגדולה ביותר" של דמיאניוק הייתה להיקבר בארה"ב, שם מתגוררים בני משפחתו.

 

דמיאניוק לאחר הרשעתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דמיאניוק לאחר הרשעתו(צילום: EPA)

 

ב-1952 הגיע דמיאניוק לארצות הברית כפליט אוקראיני. הוא התגורר במדינת אוהיו ועבד כמכונאי במפעל "פורד". ב-1986 הוסגר דמיאניוק מארה"ב לישראל והוא הואשם בבית המשפט המחוזי בירושלים שהוא "איוון האיום. הוא נמצא אשם והשופטים גזרו עליו מוות. הוא ערער לבית המשפט העליון וזה קבע כי הוא זכאי מחמת הספק בזיהויו. הוא שב לארה"ב ואזרחותו האמריקנית הוחזרה לו.

 

משרד המשפטים האמריקני המשיך בחקירה נגדו, ובעקבותיה נפתח מחדש ההליך לשלילת אזרחותו של דמיאניוק וגירושו לאוקראינה. בית המשפט האמריקני קיבל את טענת משרד המשפטים כי דמיאניוק היה שומר במחנות השמדה ותרם למותם של אלפי יהודים וצוענים. בית המשפט קבע כי דמיאניוק מסר פרטים כוזבים על-אודות עברו והשיג במִרמה את אישור ההגירה לארצות הברית ואת האזרחות האמריקנית, ועל כן שלל את אזרחותו. בעקבות ההחלטה החל תהליך משפטי נוסף לגירושו של דמיאניוק מארה"ב.

 

ארה"ב פנתה למספר מדינות, בהן ישראל ופולין, במטרה לברר אם ירצו לבקש את הסגרתו.

ב-2009 הוציאה גרמניה צו מעצר נגדו לקראת העמדתו לדין על תקופת שירותו בסוביבור. עורכי דינו טענו כי מצב בריאותו אינו מאפשר את הסגרתו, אולם שלטונות ארה"ב דחו את הטענות ובמאי 2009 הוסגר דמיאניוק לגרמניה.

 

בנובמבר 2009 החל משפטו במינכן, וזה הופסק שוב ושוב בשל טענות ההגנה למצבו הבריאותי הרעוע של הנאשם, ובשל שלל נימוקים טכניים. במאי 2011 הרשיע בית המשפט בפסק דין תקדימי את דמיאניוק בסיוע לרצח רבבות בני אדם במחנה המוות סוביבור, בעת ששימש שומר במחנה, וגזר עליו חמש שנות מאסר.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיאניוק במשפטו. מכונאי באוהיו
צילום: MCT
עו"ד בוש (מימין)
צילום: AFP
מומלצים