שתף קטע נבחר

שיינפיין בכנסת: "חשבתי שמדובר בכדורי שינה"

ועדת החינוך של הכנסת דנה בטיפול הפסיכיאטרי שקיבלו משתתפי תוכנית הריאליטי. סער שיינפיין גולל את קשייו: "כשאמרתי שאני לא רוצה טיפול כזה, אמרו לי שאלה החוקים". נציג "קשת": "אנחנו רגישים למשתתפים". ח"כ זאב כינה את התוכנית "זנותית"

"הפסיכיאטר אמר לי 'אלה כדורים לא חזקים, כולם לוקחים את הכדור הזה'", כך אמר הבוקר (יום ב') סער שיינפיין במהלך דיון בכנסת בסערת פרשת הכדורים הפסיכיאטריים בתוכנית הריאליטי "האח הגדול". אחרי שב"ידיעות אחרונות" נחשף כי משתתפים בתוכנית קיבלו טיפול פסיכיאטרי מהפקת התוכנית, קיימה ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת דיון בממצאי התחקיר. ynet העביר את הדיון בשידור חי.

 

 

האח הגדול: נחשפו השאלות למשתתפי הריאליטי

סערת 'האח הגדול': סכנת מוות בתרופות פסיכיאטריות

"כל ערב 'האח הגדול' יקרא לך ואת תקחי כדור"

 

סער שיינפיין, שהתמודד בעונה השנייה של התוכנית, אמר בדיון כי "המעמד הזה קשה לי ואני מגייס את כל הכוחות שלי לדבר כאן ולהתעמת מול האנשים כאן. ביקשתי להיכנס לאח הגדול, רציתי לעבור חוויה שהובטחה לי. ההפקה הפעילה עליי המון לחץ ושכנועים, עד כמה העונה הולכת להיות נפלאה ושזה פורמט מצוין. פחדתי על הקריירה שלי, פחדתי על החיים שלי. באודישנים מדברים איתך על 'האם תסכים לעשות סקס מול המצלמה?' ואחרי זה אמרו לי 'אתה גבר רגיש, חופשי לעשות כל מה שאתה רוצה לעשות".

 

"האם תסכים לעשות סקס מול המצלמה?" שיינפיין בכנסת, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"האם תסכים לעשות סקס מול המצלמה?" שיינפיין בכנסת, היום(צילום: גיל יוחנן)

 

שיינפיין הוסיף כי "במהלך השהות התחיל להיות משעמם וביקשו ממני להישאר. ואז, עורך התוכנית אמר שפרוטוקול התוכנית מחייב שאפגש עם האחראי על המערך הפסיכולוגי. כשאמרתי שאני לא רוצה לראות פסיכיאטר, אמרו לי שאלו החוקים ואני לא יכול לעזוב את התוכנית בלי לראות את הפסיכיאטר. אמרתי לעצמי 'מה יכול להיות, אראה אותו ואצא הביתה'. הוא הציג את עצמו כפסיכיאטר הכי טוב בעולם, שמגיע לאח הגדול לטפל באנשים כמונו מתוך הכיף שלו".

 

שיינפיין אמר עוד בנוגע למפגש עם הפסיכיאטר ד"ר אילן רבינוביץ' כי "בשיחה עמוקה וארוכה הוא רכש את אמוני. אמרתי לו שאני מבקש לצאת הביתה ולא רוצה להישאר. הוא אמר לי 'כל מי שהצביע לך ובזבז עליך כסף לא יסלח לך ואז אתה תצטרך טיפול הרבה יותר חמור מאשר במצב רגיל'. הוא דיבר על הכדורים האלה כעל 'כדורים לא חזקים, כולם לוקחים אותם. אתה תודה לי על היום שפגשת אותי'. כמעט חודשיים לקחתי כדור להפרעות אישיות וסכיזופרניה בידיעה שזה כדור שינה. אם הייתי יודע שמדובר בכדור של הפרעות אישיות וסכיזופרניה, בחיים שלי לא הייתי לוקח את הכדור הזה".

 

סערת האח הגדול בכנסת. משתתפי התוכנית בדיון, הבוקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
סערת האח הגדול בכנסת. משתתפי התוכנית בדיון, הבוקר(צילום: גיל יוחנן)

 

רן תלם, סמנכ"ל התוכניות של "קשת", אמר בדיון כי "חשוב שתשמעו עוד אנשים שעברו את אותה חוויה ותבינו שהתמונה לפעמים קצת אחרת. 'האח הגדול' היא תוכנית ששודרה ב-120 מדינות, הפיקו אותה 43 חברות הפקה שונות מסביב לעולם. ב-10 השנים האחרונות יש לה פרוטוקול מדויק לאיך היא מופעלת ועל ההפרדה בין הצד הטלוויזיוני שלה לרפואי. אנו עושים את התוכנית הזאת עם המון רגישות ואת כולם אנחנו פוגשים בתוכנית, לוחצים להם את היד ושואלים אותם אם החוויה הייתה להם טובה ולרוב מקבלים תשובה חיובית".

 

"יש ליווי קבוע של פסיכולוג". רן תלם (משמאל) בדיון בכנסת, היום (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"יש ליווי קבוע של פסיכולוג". רן תלם (משמאל) בדיון בכנסת, היום(צילום: גיל יוחנן)

 

תלם הוסיף כי "בכל שנה מגיעות אלינו עשרות אלפי פניות של אנשים שרוצים להשתייך לתוכנית מתוך רצון. אנחנו מקבלים כמות מצומצמת של אנשים שהסיפור שלהם מעניין אותנו. הם עוברים בדיקה רפואית ואחרי שהאנשים המוסמכים קובעים לפני התוכנית שהאנשים האלה יכולים להשתתף בתוכנית, אנו יכולים להכניס אותם. כשמתחילה העונה של 'האח הגדול' היא מתלווה לטיפול רפואי, פיזי ונפשי. יש ליווי קבוע של פסיכולוג שפוגש את הדיירים והטיפול ביניהם הוא עניין שלהם".

 

ח"כ נסים זאב (ש"ס) עורר סערה במהלך הדיון לאחר שהגדיר את "האח הגדול" כ"תוכנית זנותית לכל דבר". זאב הוסיף כי "עושים חסד שנותנים למשתתפים כדורים". אלירז שדה שזכה בעונה השנייה של התוכנית התפרץ כלפי ח"כ זאב בצעקות: "אתה רק רוצה שידברו עליך אחר כך. אתה מדבר שטויות". זאב הגיב: "אתה רוצה גם כדור? יתנו לך".

 

דיון סוער בכנסת. מפיק התוכנית אלעד קופרמן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דיון סוער בכנסת. מפיק התוכנית אלעד קופרמן(צילום: גיל יוחנן)

 

ניצן חן, יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין, חשף במהלך הדיון מכתב שהתקבל מיו"ר איגוד הפסיכאטרים בישראל, שלפיו ד"ר אילן רבינוביץ' אינו חבר לכאורה באיגוד. חן אמר בדיון כי "יש שורה של בדיקות שנעשות בימים אלה מאז שנחשפה הפרשה. במכתב שקיבלנו מיו"ר איגוד הפסיכיאטרים עולה כי ד"ר רבינוביץ' כלל אינו חבר באיגוד ואולי מכאן מתחילה הבעיה".

 

עוד אמר חן כי "מבחינה עובדתית אנו יודעים שאם הפסיכיאטר שההפקה בחרה אינו חבר באיגוד הפסיכיאטרים בישראל, יש לנו איזושהי בעיה. היא מרחיבה את הקוד האתי ובונה מנגנון שינתק את הזיקה בין ההפקה לפסיכיאטר. לא יכול להיות שפסיכיאטר יהיה 'ת"פ' של ההפקה. הפסיכיאטר חייב להיות אדם בלתי-תלוי שמקבל את קור הסמכות שלו ממקור אובייקטיבי".

 

חן הוסיף כי "לא היינו רוצים לחיות במדינה שבה הרגולטור קובע לאזרח הישראלי במה לצפות. אני כן מציע לדרוש מהרגולטור לקבוע ניתוק מוחלט בין ההפקה לגורמי בריאות הנפש וככל שיתברר בתום הבדיקה כי ההפקה מעלה באמון בקוד האתי לא נהסס לפעול. אם יסתבר שההפקה הפעילה לחץ, מועצת הכבלים והלוויין לא תהסס לקחת להם את הרישיון שניתן להם, מבלי למצמץ לרגע".

 

"תוכנית בידורית לא אמורה להגיע לרמות כאלה". תלם וקופרמן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"תוכנית בידורית לא אמורה להגיע לרמות כאלה". תלם וקופרמן(צילום: גיל יוחנן)

 

גם מנכ"ל הרשות השנייה מנשה סמירה השתתף בדיון. לדבריו, "תוכנית בידורית לא אמורה להגיע לרמות כאלה. צריך לשאול האם טיפול פסיכיאטרי כזה, האם סביר שזה חלק שגרתי. כנראה שלא, אבל צריך לשים את זה על השולחן, לבחון את זה. יש בדיקה שנעשית על הטיפול הרפואי. אנו בודקים היום ויצאנו עם שאלון השבוע לכלל משתתפי הריאליטי שיקבלו מאיתנו סקר. נביא את הדברים למועצה, נחדד את הכללים כדי לעשות כל מאמץ וכדי להבטיח לא להגיע למקומות כאלה".

 

לקראת תום הדיון, התעמתו שני הפיינליסטים של העונה השנייה. הזוכה אלירז שדה אמר לסער שיינפיין: "אם לא היו מביאים (פסיכיאטר. מ.א) לא היה לך עם מי לדבר. היית דופק את הראש בקיר". שיינפיין השיב: "אלירז קיבל גם כדורים ולא אומר מילה". שדה לא נותר חייב: "אתה מוציא את דיבתי, תיזהר, הכול פה מצולם וגם לנו יש עורכי דין".

 

"ראיתי ב'יוטיוב' קטעים מזוויעים" 

ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה) אמרה בדיון: "ראיתי ב'יוטיוב' קטעים מזוויעים של 'האח הגדול' בעולם. אני מקווה שבמדינת ישראל לא נגיע לרמה הזאת. לתוכנית שפוגעת בילדים ונוער, זה ברור שאין ערכים". מעצבת האופנה פנינה טורנה שהשתתפה בעונת "הסלבס" של "האח הגדול" תקפה את ח"כ שמאלוב-ברקוביץ': "אני מייצגת את המדינה שלנו הרבה יותר ממך ומשפיעה הרבה יותר ממך". אנשי משמר הכנסת ניסו להרגיע את טורנה, אך היא המשיכה: "אני יוצאת מפה מטעם עצמי. צריכה להיות כנסת אחרת". 

 

גדי לובין, ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, אמר בדיון כי "הסוגיה הזאת תיבחן מחדש ותנוסח מחדש. טיפול תרופתי כמו כל טיפול אחר חיוני עבור מי שצריך אותו ועלול ליצור אי-נוחות עבור מי שאינו זקוק לו. אני לא יודע מה קרה כאן, אבל חלק מבין האנשים ששמעו את הדיון הזה – הטיפול הפסיכיאטרי עשוי להציל את חייהם וזה עלול להרתיע אותם מהטיפול התרופתי".

 

"האם יש צורך בליווי פסיכיאטרי?"

יו"ר הוועדה אלכס מילר (ישראל ביתנו) אמר בתחילת הדיון כי "חשוב לי לשמוע את מי שהשתתף בתוכנית, את ההפקה, השאלות שעולות בפרסומים עד כמה ההפקה הייתה מעורבת בסוגיה על כך שאכן היה טיפול רפואי פסיכיאטרי. אני רוצה לקבל תשובות האם יש צורך בליווי פסיכיאטרי ולא פסיכולוגי ועד כמה זה הכרחי בטלוויזיה בישראל". לדיון הגיעו גם משתתפים נוספים מעונות קודמות בתוכנית, בהם אלירז שדה, גואל פינטו, שרה לוין ואלעד צפני.

 

ב"ידיעות אחרונות" נחשף כי בחלק מהמקרים החל הטיפול התרופתי עוד לפני שהמתמודדים נכנסו לבית "האח הגדול" והשתתפותם בתוכנית הותנתה בהסכמתם לטיפול זה. במקרים אחרים, במהלך השהות בבית, זומנו המתמודדים לחדר "האח הגדול", ושם המתין להם ד"ר רבינוביץ' ושכנע אותם לקחת כדורים, בהם כאלה המשמשים לטיפול בסכיזופרניה. זכיינית ערוץ 2 "קשת", הפקת התוכנית וד"ר רבינוביץ' הכחישו את הטענות נגדם.

 

יו"ר ועדת החינוך מילר אמר ל"ידיעות אחרונות" לאחר חשיפת הפרשה כי "כשאדם משתתף בריאליטי הוא לא אמור לחשוש שייצא משם עם נזק פיזי או נפשי. לעומת זאת, אדם שנכנס לתוכנית ללא בעיות מיוחדות ולפתע מוצא את עצמו עם טיפול פסיכיאטרי ותרופתי עלול להיקלע לנזק בלתי הפיך. תוכנית ריאליטי זה לא בית חולים פסיכיאטרי שאנשים מגיעים אליו כדי לעבור טיפול נפשי".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יזם את הדיון. ח"כ מילר
צילום: גיל יוחנן
צילום: ערוץ 2
דיון בכנסת. ארז טל
צילום: ערוץ 2
מומלצים