שתף קטע נבחר

צילום: AP

הפיגוע בטולוז: "אל-קאעידה קופץ על ההזדמנות"

המחבל מוחמד מראח טען שהוא שייך לאל-קאעידה, אך מומחה צרפתי לארגון מסביר שיש לקחת את הדברים בעירבון מוגבל. "הזאבים הבודדים מעדיפים לקשור את עצמם לארגון גדול", הוא הסביר. ב-2008 ברח המחבל, בן 23 ממוצא אלג'יראי, מכלא באפגניסטן לאחר שנעצר בגין הטמנת פצצות

במשך שנים הגיע איום הטרור המרכזי על צרפת מכיוון רשת הטרור העולמית אל-קאעידה, ובמיוחד מהסניף שלה בצפון אפריקה. כעת שואלים בצרפת האם רשת הטרור עומדת מאחורי שרשרת מעשי הרצח או שהמחבל, מוחמד מראח, פעל לבדו. מראח, בן 23 ממוצא אלג'יראי, העיד על עצמו שהוא שייך לאל-קאעידה, אולם ספק רב אם היה לו קשר לאחד מתאי הארגון.

 

הפיגוע הרצחני בטולוז - כותרות אחרונות:

המחבל: אלך לכלא בראש מורם, אמות עם חיוך

חמק בין הידיים: הצרפתים עקבו אחרי המחבל

הרצח בטולוז: האימייל שהוביל למחבל

הלוויית נרצחי הפיגוע: "צר לי עליך אחינו יונתן"

 

גורם ביטחוני בפריז אמר כי הצרפתים חששו שהארגון ינסה לבצע פיגוע בשטחה לקראת הבחירות לנשיאות, הצפויות באפריל ובמאי, אך מנגד טוען מומחה צרפתי לאל-קאעידה שיש להתייחס לקשר של המחבל לארגון הטרור העולמי בעירבון מוגבל.

 

לדברי המומחה, ז'אן פייר פיליו, מחבר הספר "הסיפור האמיתי על אל-קאעידה", לארגון שנמצא בשקיעה הולכת וגוברת מאז חיסול המנהיג אוסמה בן לאדן בשנה שעברה, יש אינטרס גדול ליצור קשר כזה. "הזאבים הבודדים מעדיפים לקשור את עצמם לארגון גדול", אמר פיליו בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית, "זה מאפשר לו להציג את עצמו בצורה מגלומנית יותר".

 

"דבר שני, אל-קאעידה נמצא במשבר עמוק ומאז הפיגועים בלונדון ב-2005 אין לו יכולת לפגע בשטח אירופה". לדבריו, ניתן לומר בביטחון שהארגון "יקפוץ על ההזדמנות, ויעמיד פנים שהפעולה תוכננה על-ידי אחד התאים שלו".

 

מגלומן או פעיל אל-קאעידה? ביתו של המחבל מוחמד מראח בטולוז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מגלומן או פעיל אל-קאעידה? ביתו של המחבל מוחמד מראח בטולוז(צילום: AFP)

 

כך או כך, טוען המומחה הצרפתי, יש להם אינטרס על פי התזה הזו. "אם יש ספק, הטרוריסטים ירצו להפוך את הקשר הזה למציאות, מפני שהיכולות של אל-קאעידה להכווין פיגועים מסוג זה מפקיסטן מוגבלות מאוד".

 

בתשובה לשאלה בנוגע למניע של אל קאיעדה לפגוע ביהודים, הסביר המומחה כי "לא ניתן להתכחש לאנטישמיות של הארגון. אוסמה בן לאדן קרא מספר פעמים לפגוע ביהודים בכל מקום שבו הם נמצאים". לדבריו, קריאות הארגון לפגוע ביהודים בזמן "עופרת יצוקה" ב-2009 זכו לגינוי מצד חמאס וארגוני טרור נוספים.

 

הוא ציין את הפיגוע בבית כנסת בתוניסיה ב-2002, הפיגוע הראשון של הארגון לאחר פיגועי 11 בספטמבר. "כבר אז אל-קאעידה ניסה לרכוב על גל הזעם שנוצר כתוצאה מהזעם על דיכוי האינתיפאדה כדי לבצע פעולות אנטישמיות, ולגייס אנשים לטובתו", הוסיף פיליו, "זה לגמרי אופורטוניזם מצד אל-קאעידה".   

 

נכלא באפגניסטן בגין הטמנת פצצות - וברח

מראח, שקודם לכן דווח שנכלא באפגניסטן, ברח מהכלא בקנדהאר ב-2008. מנהל הכלא, רולם פארוק, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא נעצר בגין הטמנת פצצות ונידון לשלוש שנות מאסר. יצוין כי מוקדם יותר היום נטען כי מעצרו של מראח באפגניסטן נעשה על רקע פשעים שאינם קשורים לטרור.

 

מראח משתייך לארגון האיסלאמי הקיצוני "אבירי הגאווה" (Forsane Alizza), שהוצא מחוץ לחוק בצרפת. באתר הארגון, שהוקם ב-2010 על-ידי צעירים מוסלמים בצרפת, נכתב כי הוא נלחם באיסלמופוביה. לפי שר הפנים הצרפתי, החשוד אמר שהוא קשור ל"סלפיסטים ולג'יהאדיסטים".

 

דובר מטעם משרד הפנים הצרפתי אמר בראיון לרשת "אל ג'זירה" כי האיסור על קיומו של הארגון נבע מכך שהוא אימץ את המאבק המזוין וקריאות להקמת חליפות איסלאמית בצרפת,

וכן בשל הפצת רעיונות גזעניים נגד היהודים והמערב.

 

באותו שידור, הדף אחד מבכירי ארגון, מוחמד אשמלאן הקרוי 'אבו חמזה', את ההאשמות וארמ כי המטרה של פירוק ארגונו היא לגייס את קולותיהם של הבוחרים מהימין הקיצוני, המתנגדים למוסלמים, כדי שיתנו את קולם לנשיא סרקוזי בבחירות לנשיאות, הצפויות באפריל.

 

בהכנת הידיעה השתתפה AFP
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכוחות המיוחדים מחוץ לבית המחבל
צילום: רויטרס
פעל לבד או בחסות אל קאעידה?
צילום: רויטרס
זירת הפיגוע בבית הספר היהודי
צילום: AP
אוסמה בן לאדן
צילום: רויטרס
מומלצים