שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

קולטים את הענף: התעמלות מכשירים בלונדון

הם חזקים, הם גמישים, הם מדויקים. אין מכשול גבוה או מסובך מדי עבור המתעמלים המעופפים, באחד מענפי הדגל של המשחקים האולימפיים. עם כל הכבוד לג'ודו, לשייט ולקיאקים, סוף סוף יש לישראל סיכוי למדליה בספורט פופולרי (מחזיקים לך אצבעות, שטילוב). אגב, בימי קדם המתעמלים היו מתחרים בעירום. סתם שתדעו

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: 1896.

מספר אולימפיאדות: 29.

מתי נכנסו נשים: 1928.

 

על רגל אחת

לפני שנגיע לתכל'ס, פיקנטריה קטנה: המילה "התעמלות" (Gymnastics) פירושה ביוונית "עירום". הסיבה: המתעמלים בימי קדם היו מתחרים ללא בגדים. ולחשוב שהיום כבר אי אפשר להוריד חולצה בלי לחטוף כרטיס צהוב.

 

אולימפיאדה והתעמלות מכשירים הולכים יחד מהרגע הראשון באתונה 1896. ההיסטוריה העשירה, השילוב בין אתלטיות, עוצמה, אסתטיקה, גמישות ודיוק, ושפע רגעי הקסם הבלתי נשכחים, מיצבו את הענף כאחד משלושת החשובים במשחקים האולימפיים, לצד אתלטיקה ושחייה. הנה מיצו צוקהרה היפני משאיר את העולם פעור פה עם תרגיל חדשני במינכן 72'. הנה מרי לו רטון מעניקה לארה"ב זהב ראשון בקרב רב בלוס אנג'לס 84'. הנה ויטלי שרבו לוקח 6 מדליות זהב בברצלונה 92'. הנה קרי סטראג, על קרסול נקוע, מובילה את האמריקאיות לזהב קבוצתי ונישאת ע"י מאמנה בלה קארולי באטלנטה 96'. וכמובן, הנה ציון העשר הראשון בתולדות האולימפיאדות, במונטריאול 76'. על החתום: נדיה קומאנץ'.

 

התעמלות מכשירים בתוכנית האולימפית מאז אתונה 1896 (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
התעמלות מכשירים בתוכנית האולימפית מאז אתונה 1896(צילום: איי אף פי)

 

התעמלות המכשירים עברה תהפוכות רבות עד שהגיעה למתכונתה הנוכחית. בימיה הראשונים התחרויות כללו טיפוס על חבל ואפילו שחייה. היום הגברים מתחרים בתרגילי קרקע, מתח, מקבילים, טבעות, סוס הסמוכות וסוס הקפיצות, והנשים בקרקע, קורה, מקבילים מדורגים וסוס הקפיצות. בגברים מוענקות 8 מדליות זהב (אחת בכל מכשיר, פלוס מדליה בקרב רב האישי והקבוצתי) ובנשים 6.

 

את העשר המיתולוגי של קומאנץ' כבר אי אפשר לשחזר. ב-2006 שונתה שיטת הניקוד בעקבות זילות במתן הציון 10, וכיום ביצועיהם של המתעמלים נמדדים ע"י שני פאנלים של שופטים - הראשון מעניק ניקוד לדרגת הקושי של התרגיל, והשני לרמת הביצוע. למעשה, היום אין ציון מקסימלי שניתן להשיג, והמתעמלים הבכירים נוסקים לתוצאות של 16.5 עד 17.

 

בין ארבעת המכשירים אצל הנשים גם מקבילים מדורגים (צילום: Getty image bank) (צילום: Getty image bank)
בין ארבעת המכשירים אצל הנשים גם מקבילים מדורגים(צילום: Getty image bank)

 

שיטת הניקוד החדשה ספגה ביקורות מצד אוהדים, מתעמלים ומאמנים. רבים מאמינים כי ה-10 המושלם חיוני לזהות של הענף. יש הסבורים כי השיטה החדשה גורמת לפציעות, מכיוון שדרגת הקושי היא חלק מהותי מהתרגיל, והמתעמלים מנסים תרגילים יותר ויותר הרפתקניים.

 

המטרה: להשיג ניקוד גבוה ככל האפשר (בקרב רב זהו הניקוד המצטבר של כל המכשירים).

 

שיטת הניקוד

כאמור, בשנים האחרונות הניקוד של כל תרגיל מורכב מדרגת קושי ומרמת ביצוע. הניקוד על דרגת הקושי מתחיל מ-0 ועולה בהתאם למורכבות התרגיל. הניקוד על רמת הביצוע מתחיל מ-10, וכל טעות (מתזוזה קלה בנחיתה ועד נפילה מהמכשיר) גוררת הפחתת נקודות. הציון הגבוה ביותר והנמוך ביותר נמחקים, והניקוד הסופי הוא הממוצע של יתר הציונים.

 

הגיל והתרגיל

אחת הביקורות הגדולות על ענף ההתעמלות נגעה לגילן הצעיר של המתחרים – ובעיקר המתחרות – שנאלצו להתאמן תחת משטר צבאי, בעיקר במדינות הגוש המזרחי. במקרים מסוימים היו המתעמלות בסך הכל בתחילת העשור השני לחייהן. בלונדון יהיו רשאים להשתתף רק מתעמלים שנולדו לא יאוחר מה-31 בדצמבר 1996.

 

בשנים האחרונות שליטה סינית בענף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בשנים האחרונות שליטה סינית בענף(צילום: AFP)

 

המעצמות הגדולות

עם 81 מדליות זהב, ברית המועצות (כולל נבחרת חבר המדינות בברצלונה 92') שלטה בענף ללא עוררין. גם היום נמשכת ההצלחה של מדינות חבר העמים ומזרח אירופה בכלל (בעיקר רומניה), אם כי השליטה עברה לידיה של סין. באולימפיאדת בייג'ינג, 7 מתוך 8 מדליות הזהב בגברים נענדו על צוואר סיני. גם ארה"ב ויפן מדורגות בצמרת טבלת המדליות.

 

המתעמלים הגדולים

רשימת אגדות ההתעמלות כמעט בלתי נגמרת. הזכורה מכולן היא נדיה קומאנץ', אחד מהאייקונים הגדולים ביותר של המשחקים האולימפיים לדורותיהם. הרומנייה שבתה את לבבותיהם של מיליונים במונטריאול 1976, כשהשיגה ציון 10 עגול שבע פעמים. לא רע לילדה בת 14. יחד עם מוסקבה 1980 היא צברה חמש מדליות זהב והעלתה את הפופולריות של הענף בעולם.

 

לאריסה לאטינינה מברה"מ היא שיאנית הזכיות במדליות במשחקים האולימפיים – בכל הענפים, בכל השנים. בין 1956 ל-1964 היא השיגה 18 מדליות (2 יותר ממייקל פלפס), והיא האישה

 היחידה שזכתה ב-9 מדליות זהב אולימפיות. ורה צ'סלבסקה מצ'כוסלובקיה זכתה ב-7 מדליות זהב בשנות ה-60, שתיים יותר מאגנס קלטי מהונגריה, אחת הספורטאיות היהודיות הגדולות בהיסטוריה, שכיכבה בשנות ה-50.

 

סאוואו קאטו הוא המצטיין בקרב הגברים. היפני לקח 12 מדליות – כולל 8 זהב – בין 1968 ל-1976. בוריס שאחלין מברה"מ זכה ב-13 מדליות בין השנים 1964-1956, שבע מהן מוזהבות. סובייטי אחר, ניקולאי אנדריאנוב, לקח 15 מדליות בין 1972 ל-1980 – כולל 7 זהב. בעידן המודרני זכור במיוחד ויטלי שרבו הבלארוסי, שהדהים עם הופעה מושלמת בברצלונה 1992 שכללה 6 מדליות זהב – שיא כל הזמנים למתעמל באולימפיאדה אחת. והיפני צוקהרה? את התרומה שלו לענף כבר הזכרנו.

 

פאבל גופמן. הגיע לגמר הקרברב באתונה 2004 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פאבל גופמן. הגיע לגמר הקרברב באתונה 2004(צילום: רויטרס)

 

תחרויות התעמלות המכשירים בלונדון 2012

תאריכים: 28 ביולי עד 7 באוגוסט.

מקום: אולם צפון גריניץ'.

מספר משתתפים: 196 (98 גברים, 98 נשים).

מספר תחרויות הגברים: 8 (קרקע, מתח, מקבילים, טבעות, סוס הסמוכות, סוס הקפיצות, קרב רב אישי, קרב רב קבוצתי).

מספר תחרויות הנשים: 6 (קרקע, קורה, מקבילים מדורגים, סוס הקפיצות, קרב רב אישי, קרב רב קבוצתי).

מבנה התחרויות: בתחרות האישית, כל המתעמלים מבצעים תרגילים בכל המכשירים. שמונה התוצאות הטובות ביותר בכל מכשיר מקנות העפלה לגמר. בנוסף, 24 המתעמלים בעלי התוצאות המצטברות הגבוהות ביותר בסך המכשירים מעפילים לגמר הקרב רב. כל מדינה רשאית לשלוח עד שני נציגים בלבד לגמרים.

 

הזווית הישראלית

העלייה מברה"מ חיזקה מאוד את ענף ההתעמלות בישראל. אחרי שנים נטולות הישגים (אבל לא נטולות פאדיחות: זוכרים את הנפילה של לימור פרידמן מהקורה בלוס אנג'לס 84'?), העפיל פאבל גופמן לגמר הקרב רב באתונה 2004, וכעבור ארבע שנים התברג אלכס שטילוב לגמר תרגיל הקרקע, שבו סיים שמיני. שטילוב, מדליסט הארד בקרקע באליפות העולם האחרונה, הוא אחת התקוות הגדולות של ישראל למדליה בלונדון. אבל את זה אתם כבר יודעים.


פורסם לראשונה 03/04/2012 10:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התעמלות מכשירים
צילום: איי פי
מומלצים