שתף קטע נבחר

אמנסטי: ההחלטה בהאג מסוכנת, לא ייעשה צדק

בית הדין הבינ"ל הודיע כי אין לו סמכות שיפוטית בשטחים הפלסטיניים, וכי הוא דוחה את בקשת הרשות שיחקור את "פשעי ישראל". ליברמן שיבח את אנשיו, אמנסטי: "פירוש ההחלטה שקורבנות לא יזכו לצדק, יאשימו את בית הדין בהטיה פוליטית"

שר החוץ, אביגדור ליברמן, שיבח הערב (יום ג') את אנשי משרד המשפטים, משרד החוץ והפצ"ר, בעקבות הודעת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, שקבע כי אין לו סמכות שיפוטית לחקור את המתרחש בשטחים הפלסטיניים. בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" ביקשו הפלסטינים מבית הדין לחקור את "פשעי" ישראל מאז יולי 2002, אולם בית הדין הבינלאומי בהאג הבהיר כי הוא אינו יכול לעשות זאת, כיוון שלרשות הפלסטינית אין מעמד של מדינה מוכרת.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

"מעטים מבינים כמה עבודה הושקעה בנושא הזה", אמר ליברמן בעקבות ההחלטה, "שמרנו על זה הרחק מהתקשורת. מגיע שאפו למשרד המשפטים והפרקליט הצבאי הראשי, אבל אין ספק שאנשי משרד החוץ עשו את זה בצורה הכי מקצועית, דיסקרטית ושקטה, בדיוק כמו שעשינו בוועדת פאלמר (שחקרה את אירועי המשט לעזה), בוועדת גולדסטון (שחקרה מטעם מועצת זכויות האדם של האו"ם את אירועי "עופרת יצוקה") ובצונאמי המדיני שהתפוגג (בקשת הפלסטינים מהאו"ם להכרה במדינתם בספטמבר).

 

אחרי הפצצת משרדו של איסמעיל הנייה בעופרת יצוקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחרי הפצצת משרדו של איסמעיל הנייה בעופרת יצוקה(צילום: AFP)

 

ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" מצדו תקף את ההצהרה של בית הדין הבינלאומי, והגדיר אותה "מסוכנת". "ההצהרה של משרד התובע של בית הדין כי הוא אינו יכול לבחון טענות לגבי פשעים שבוצעו במהלך העימות בעזה ב-2008-9, פירושה כי סביר להניח שהקורבנות - פלסטינים וישראלים - לא יזכו לעשיית צדק".

 

"זו החלטה מסוכנת המעמידה את בית הדין הפלילי הבינלאומי בפני האשמות של הטיה פוליטית ואינה עולה בקנה אחד עם עצמאותו של בית הדין", אמר מארק מרזינסקי, מנהל קמפיין הצדק הבינלאומי של אמנסטי אינטרנשיונל. "כמו כן, זוהי הפרה של אמנת רומא, אשר קובעת במפורש כי עניינים אלה צריכים להילקח בחשבון על ידי שופטי המוסד".

 

"התובע התחמק מהשאלה"

"למרות קריאות של אמנסטי אינטרנשיונל ודרישה ברורה מאוד בחוק בית הדין הפלילי הבינלאומי, לפיה השופטים צריכים להחליט בנושאים אלה, התובע התחמק בטעות מהשאלה והעביר אותה לגופים פוליטיים אחרים", אמרו באמנסטי. כוונתם להודעת בית הדין, לפיה הוא אינו יכול לבחון את הטענות לגבי עבירות שבוצעו במהלך הסכסוך אלא אם הגופים הרלוונטיים של האו"ם או המדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי יקבעו כי הרשות הפלסטינית היא מדינה.

 

שר החוץ אביגדור ליברמן. "מעטים יודעים כמה מאמצים הושקעו" (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
שר החוץ אביגדור ליברמן. "מעטים יודעים כמה מאמצים הושקעו"(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)

 

הרשות הפלסטינית הכירה באופן חד צדדי בסמכותו השיפוטית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בתחילת 2009, ומאז דנו התובעים בשאלה האם לקבל את ההכרה הזו שלה. לפי אמנת רומא, שעליה מושתתת פעילות בית הדין הפלילי הבינלאומי, רק מדינות שזכו להכרה בינלאומית יכולות להצטרף לבית המשפט. בהודעה שפרסם בית הדין הפלילי הבינלאומי היום נמסר כי השאלה אם הפלסטינים יכולים לחתום על אמנת רומא נתונה כעת להחלטת "הגופים הרלוונטיים באו"ם או המדינות המרכיבות את בית הדין".

 

בהודעתו היום תחת הכותרת "המצב בפלסטין", מסר בית הדין הפלילי הבינלאומי כי פלסטין אמנם הוכרה כמדינה בהסכמים

בילטרליים על-ידי יותר מ-130 ממשלות וכן ארגונים בינלאומיים מסוימים כמו גופים של האו"ם, אולם המעמד שיש לה לפי שעה מטעם העצרת הכללית של האו"ם הוא של "משקיפה בלבד", ואין לה בעצרת הכללית אפילו מעמד של "מדינה לא חברה".

 

בית הדין מדגיש בהודעתו כי הוא ער לבקשה שהגישו הפלסטינים בספטמבר להתקבל כמדינה חבר באו"ם, אולם מדגיש כי מועצת הביטחון טרם הגישה המלצה בנושא. מועצת הביטחון היא הגוף שלו יש הכוח הממשי סביב השאלה איזו מדינה תתקבל לחברות באו"ם.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'בליה בעופרת יצוקה
צילום: AP
ליברמן. "שמרנו על זה הרחק מהתקשורת"
צילום: רויטרס
מומלצים