שתף קטע נבחר

מהפך היסטורי: יותר מכסיקנים עוזבים את ארה"ב

מחקר מצא שנבלמה והתהפכה המגמה ארוכת השנים של עלייה בהגירה - חוקית ובלתי חוקית - לארה"ב משכנתה מדרום. חוקר: "נראה ששטף ההגירה העצום נגמר". אולם, ישנם אלה הסבורים שעם התאוששות הכלכלה האמריקנית, יחזרו גם המהגרים

גל הגירה של ארבעה עשורים ממכסיקו לארצות הברית מגיע לסיומו. במהפך היסטורי, נראה כי יותר מכסיקנים חוזרים לארצם-מולדתם מאשר בני ארצם שעוזבים לטובת השכנה העשירה מצפון. כך עולה מדו"ח של מרכז "פיו" שהתפרסם היום (ג') ב"וושינגטון פוסט".

 

החוקרים טוענים שייתכן כי שיעור הילודה היורד ועוד כמה גורמים יהפכו את ההיפוך לקבוע. "אני חושב ששטף ההגירה העצום נגמר, ואיני סבור שהוא יחזור בשלב כלשהו למספרים שראינו בשני העשורים הקודמים", אמר דאגלס מאסי, מרצה לסוציולוגיה ומדיניות ציבורית באוניברסיטת פרינסטון. הוא גם עומד בראש "פרויקט ההגירה המכסיקנית", שאסף מידע על הנושא במשך 30 שנה.

 

יש גבול. לאחרונה יותר מכסיקנים חצו את הגבול בכיוון ההפוך (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יש גבול. לאחרונה יותר מכסיקנים חצו את הגבול בכיוון ההפוך(צילום: AFP)

  

ההגירה ממכסיקו:

 

כמעט 1.4 מיליון מכסיקנים עברו מארצות הברית למכסיקו בין 2005 ל-2010, כפול ממספר החוזרים בתקופה הזהה בעשור שלפניו. מספר אזרחי מכסיקו שהיגרו לארצות הברית באותה התקופה פחת ביותר מ-50% משלושה מיליון מהגרים בין 1995 ל-2000.

 

הנתונים - רווח פוליטי בבחירות

לנתונים האלה יכולות להיות השלכות פוליטיות על מיקום קווי החפירות ההדדיים של הדמוקרטים והרפובליקנים בנושא. שתי המפלגות מתקשות להציג מדיניות הגירה משכנעת, ושתיהן מחזרות אחר המצביעים הלטינים. ההגירה הבלתי חוקית לארצות הברית נהפכה לאחת הסוגיות הטעונות במדינה.

 

מהגרים מכסיקנים בעצרת בארצות הברית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים מכסיקנים בעצרת בארצות הברית(צילום: רויטרס)

 

כך למשל, מי שצפוי להיות המועמד הרפובליקני לנשיאות, מיט רומני, חיזר אחר הבסיס השמרני של מפלגתו בשפה תוקפנית נגד המהגרים הבלתי חוקיים. עם זאת, בימים האחרונים הוא נשמע אחרת, ודיבר על כך שהוא רוצה לבנות קשרים עם ההיספנים, שרבים מהם הביעו תרעומת על דבריו. הנתונים הללו יכולים לאפשר לו להגמיש את עמדותיו, כשהוא מתבסס על עובדות.

 

גם לנשיא ברק אובמה הנתונים הללו יכולים להיות ברכה. רבים משמאל ביקרו את אובמה על כך שיקדם מדיניות גירוש המהגרים הבלתי חוקיים – צעדים שלפי החוקרים סייעו בהקטנת מספר המכסיקנים בארצות הברית. המגמה יכולה לספק לנשיא הזדמנות לקצור אשראי על מדיניות מוצלחת, שיכולה להביא את יריביו הפוליטיים להסכים לרפורמה מקיפה בתחום.

 

הנתונים מראים שמדיניות ההגירה של אובמה הייתה יעילה (צילום: AP) (צילום: AP)
הנתונים מראים שמדיניות ההגירה של אובמה הייתה יעילה(צילום: AP)

 

מהדו"ח עולה כי מספר ילידי מכסיקו בארצות הברית עלה בעשורים האחרונים מאז 1970, והגיע לשיא ב-2008, 12.6 מיליון בני אדם. מאז הוא ירד בערך ל-12 מיליון. אחד מכל עשרה בני אדם שנולדו במכסיקו חי בארצות הברית, ויותר ממחציתם עברו את הגבול בניגוד לחוק. רובם גרים בקליפורניה ובטקסס, וכ-120 אלף גרים באזור וושינגטון הבירה.

 

It's the economy, estupido

לפי ההערכות, שינוי המגמה הוא תוצר של הידוק ביקורת הגבולות, של החולשה בשוקי העבודה והבינוי בארצות הברית, ושל גידול בגירוש וירידה בשיעור הילודה בקרב המכסיקנים. בהתאם, גם ירד מספר המכסיקנים שנעצרו בידי הרשויות בארצות הברית.

 

מהגרים ממכסיקו עומדים בתור בכניסה לארה"ב בשנת 2006 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים ממכסיקו עומדים בתור בכניסה לארה"ב בשנת 2006(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, לא כולם השתכנעו מממצאי הדו"ח, ויש המזהירים שהמגמה יכולה להתהפך בחזרה, אם הכלכלה האמריקנית תחזור למצב תקין או שהכלכלה המכסיקנית תיחלש. "המחשבה שההקלה הזאת פירושה שהבעיה נפתרה מזמינה צרות.

 אלה תקוות של אנשים שרק רוצים חנינה", אמר מארק קריקוריאן, בכיר במכון מחקר מתחרה, הקורא להידוק אמצעי השליטה באזור הגבול - הצבת מצלמות, גידור שטחים גדולים יותר והגברת מספר הסיורים.

 

ואולי הדבר הנכון ביותר הוא להקשיב לדבריהם של המהגרים עצמם. גוסטבו ולאסקס, בן 38, נולד במדינת אוחאקה במכסיקו והיגר לפני 12 שנה לארצות הברית. כיום הוא עומד בראש ארגון זכויות אדם. לדבריו, מצב שוק העבודה האמריקני הוא גורם משמעותי בהחלטת המכסיקנים שלא להגר צפונה.

 

לדבריו, מוטב להיות מובטל במכסיקו מאשר להיות מובטל בארצות הברית, בעיקר משום שמי שמחפשים העבודה משאירים משפחות מאחור במכסיקו. הוא סיכם את הדברים בתובנה רגשית: "הם מתגעגעים לחום שיש בקהילה המקבלת אותך. הם מעדיפים להיות במצב לא ברור, מאשר במצב של פחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גדר הגבול בין ארה"ב למכסיקו
צילום: AP
מהגרים לא חוקיים שנתפסו במשאית
צילום: EPA
מכסיקנים באזור הגבול
צילום: רויטרס
מומלצים