שתף קטע נבחר

שחזור הפיצוץ בנורבגיה: "אזור מלחמה"

משפחות קורבנות הטבח בנורבגיה הגיעו אל בית המשפט ושם שחזרו את רגעי הפיצוץ שהרעיד את בירת המדינה השקטה. ראש אגף המבצעים במשטרת אוסלו סיפר על הדיווחים הראשונים שהגיעו: "לא דמיינתי שיש אנשים עם כאלה רעיונות מטורפים"

משפטו של מבצע הטבח בנורבגיה  אנדרס ברינג בריוויק נמשך, ובבית המשפט באוסלו ערכו אתמול (יום ג') שחזור של השלב הראשון במתקפת הטרור של בריוויק: פיצוץ מכונית התופת ליד בנייני הממשלה בבירה, שהביא למותם של שמונה אנשים. פיצוץ המכונית אפשר לבריוויק לחמוק מהעיר אל האי אוטויה ושם טבח ב-69 בני אדם במחנה נוער. 77 בני אדם נרצחו במתקפת הטרור של בריוויק ב-22 ביולי.

 

עוד חדשות מהעולם:

 

משפחות קורבנות הטבח הגיעו לאולם בית המשפט כדי לשמוע על השתלשלות האירועים שבהם איבדו את יקירהם, ובעיקר באו כדי להסתכל לבריוויק בעיניים. המשטרה הציגה סרטון וידאו המשחזר את הפיצוץ, ותמונות ממצלמות אבטחה במרכז העיר בעת הפיגוע. עדים לפיצוץ המכונית סיפרו כי מרכז העיר נראה לאחר מכן כמו "אזור מלחמה".

 

בריוויק בפתיחת משפטו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בריוויק בפתיחת משפטו(צילום: AFP)

 

מומחי פצצות אמרו כי הפיצוץ של המטען, ששקל 950 קילוגרם, היה חזק מספיק כדי להרוג במקום כל אדם שעמד במרחק של 25 מטר ממנו, ולפצוע קשה מי שהיה ברדיוס של 40 מטר.

 

"לא דמיינתי שיש שני אנשים עם כאלה רעיונות מטורפים"

ראש אגף המבצעים במשטרת אוסלו, תור לנגלי, תיאר בעדותו במשפט את הדקות הראשונות לאחר הרעש שהחריד את תושבי העיר השלווה. לדבריו, הדיווחים הראשונים שהגיעו מסרו כי ישנם שני חשודים העומדים מאחורי הפיגוע, ושבשטח קיימים שני מטענים נוספים העומדים להתפוצץ.

 

תחילה דווח כי החשוד בביצוע מתקפת הטרור עזב את הזירה והוא בעל חזות לא מקומית. לאחר מכן הגיע מידע על חשוד ממוצא נורבגי, מה שגרם למשטרה לחשוב כי מדובר בשני חשודים. כשהגיעו הדיווחים מאוטויה הוא התחיל להבין כי כנראה מדובר באדם אחד: "חשבתי שיש קשר בין המקרים, אבל לא היו לי שום ראיות לכך". לנגלי הוסיף בעדותו, ופנה ישירות לבריוויק: "לא יכולתי לדמיין שיש שני אנשים עם כל כך הרבה רעיונות מטורפים".

 

מרכז העיר אוסלו לאחר הפיגוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרכז העיר אוסלו לאחר הפיגוע(צילום: רויטרס)

 

כששמע על הטבח באוטויה, אי במרחק של כ-40 קילומטרים מהבירה הנורבגית, הוא עמד לצדו של ראש היחידה למניעת הטרור של העיר. "ראיתי על פניו שקרה משהו רציני", משחזר לנגלי, "בזמן שהסתכלתי עליו הוא אמר: 'ירי באוטויה'". הדיווח הראשון שהגיע מאוטויה היה כי 50 אנשים נורו במסע הטבח של בריוויק, והיחידה למניעת הטרור נשלחה לזירה. כשהם הגיעו אחרי כשעה, כבר דווח על ירי ב-100 בני נוער באי.

 

בריוויק, פעיל ימין קיצוני שהודה במעשים, אמר במהלך עדותו בבית המשפט כי הוא חשב שהמשטרה תספיק להרוג אותו אחרי הפיצוץ באוסלו לפני שיגיע לאי. איש לא עצר אותו כשהוא ברח במכונית שחנתה קרוב לזירת הפיצוץ. "הערכתי כי הסיכויים לשרוד היו נמוכים מחמישה אחוזים".

 

מאבטח שעבד בבניין הממשלה באוסלו בעת הפיגוע העיד כי בקושי הספיק להסתכל על לוחית הרישוי של הרכב במצלמות האבטחה בטרם התפוצץ.

 

עיתונאים מקשיבים לבריוויק באולם התקשורת בבית המשפט  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עיתונאים מקשיבים לבריוויק באולם התקשורת בבית המשפט (צילום: רויטרס)

 

בריוויק: הקורבנות בגדו בנורבגיה - אפשרו הגירה למדינה

משפטו של בריוויק נפתח בשבוע שעבר והוא מסעיר את המדינה הסקנדינבית. בפתיחת הדיונים נכנס בריוויק אל אולם בית המשפט בעודו מצדיע במועל יד - ההצדעה הנאצית. אמנם הוא הודה בביצוע הטבח, אך כפר באשמה ונראה מחויך מתמיד. "אינני מכיר בבתי המשפט של נורבגיה. קיבלתם את המנדט שלכם ממפלגות פוליטיות שתומכות ברב-תרבותיות", אמר בריוויק בפתח הדיון, "אני לא מכיר בסמכותו של בית המשפט".

 

בריוויק טוען כי במתקפת הטרור פעל בכלל מתוך הגנה עצמית. בעבר טען כי מעשיו היו נחוצים כדי למנוע ממוסלמים להשתלט על נורבגיה. הוא הוסיף כי תקף את בנייני הממשלה ואת מחנה הקיץ כדי לפגוע בכוחות השמאל הפוליטיים, שאותם הוא מאשים בבגידה במדינה משום שהם מאפשרים את ההגירה לנורבגיה. המשפט יימשך עוד תשעה שבועות.

 

"לא מכיר בסמכות בית המשפט בנורבגיה", בריוויק עם עורך דינו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא מכיר בסמכות בית המשפט בנורבגיה", בריוויק עם עורך דינו(צילום: AFP)

 

במהלך עדותו הביע בריוויק צער על הרג הקורבנות שלא היה להם שיוך פוליטי. "אני רוצה להביע את התנצלותי העמוקה", אמר למשפחות הקורבנות. כשנשאל על ידי התביעה אם הוא מתנצל על הרג שאר הקורבנות, השיב בריוויק בן ה-33 בשלילה, ואמר כי הטבח במחנה הקיץ של מפלגת השלטון היה "בלתי נסבל, אבל הכרחי".

 

חלק מהנורבגים חוששים שבריוויק יצליח לנצל את המשפט, שאותו מסקרים כ-800 עיתונאים, כבמה לעמדותיו הקיצוניות. צוות ההגנה שלו זימן 20 עדים, מאיסלאמיסטים ועד בלוגרים ימנים-קיצונים, כדי לשפוך אור על השקפת עולמו.

 

בתחילת התהליך שניהלו הרשויות נגד בריוויק נראה היה שלא יעמוד לדין, כיוון

שנפסק כי הוא חולה נפש. אלא שדו"ח אחר קבע בהמשך כי הוא כשיר לעמוד לדין. בנורבגיה העריכו כי בסוף המשפט יועבר בריוויק למוסד לחולי נפש, שם ישהה במשך שארית חייו. לפי דיווחים, בריוויק עצמו אינו רוצה להתאשפז במוסד פסיכיאטרי, וטען כי תהיה זו "השפלה סופית" עבורו שגרועה יותר ממוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אזור מלחמה", אוסלו אחרי הפיגוע
צילום: AP
השתמש במטען במשקל 950 ק"ג
צילום: AFP
מומלצים