שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה בחודשיים הריסת שני מבנים בבית אל

במהלך דיון בבג"ץ שבו נידונה עתירה למימוש צווי הריסה שהוצאו לשני מבנים בבית אל, הסבירה נציגת הפרקליטות כי הדרג המדיני רק מבקש לקבוע סדרי עדיפויות להסרת בנייה על קרקע פרטית. העותרים תקפו: "סיפור שאין לו אחיזה במציאות"

שופטי בג"ץ קיבלו בצהריים (יום א') באופן חלקי את בקשת המדינה לדחות את ביצוע צווי הריסה לשני מבנים בלתי חוקיים הבנויים על קרקע פרטית בבית אל. הם קבעו כי בעוד חודשיים תגיש הפרקליטות הודעה מעדכנת על המשך הטיפול במבנים הללו.

 

בהחלטתו קבע נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, שדן בתיק עם השופטים עדנה ארבל ויורם דנציגר, כי לנוכח הודעת מנהלת מחלקת הבג"צים אסנת מנדל, שלפיה המדיניות שיש להרוס בנייה על קרקע פרטית פלסטינית עומדת בעינה, ראוי לתת למדינה ארכה בת חודשיים.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

החרדים עונים לנתניהו: "פני הדור כפני הכלב"

מתקפה על זרים בדרום ת"א: "בגלל המצב הקשה"

הבן דקר בלי סיבה, קרוביו התפרעו בביהמ"ש. צפו

 

יומיים בלבד לאחר שהמדינה הודיעה כי מדיניות ההריסות ביהודה ושומרון עומדת לעבור תהליך של חשיבה מחדש, חידדה פרקליטות המדינה את עמדתה בסוגיה. בדיון שנערך בבקשת המדינה לדחות הריסה של שני שלדי מבנים בבית אל, טענה נציגת הפרקליטות, עו"ד אסנת מנדל, כי המדיניות לא השתנתה ושכל בנייה על קרקע פלסטינית פרטית תוסר. לוח הזמנים, אמרה, תלוי בסדרי עדיפויות.

 

הדיון עסק בעתירה משנת 2008, שבה טען עבד אל-רחמן אחמד קאסם באמצעות ארגון "יש דין", כי יש להרוס שני מבנים שנבנו על אדמתו. באפריל 2011 הודיעה המדינה כי בכוונתה להרוס את המבנים בתוך שנה - בדומה למקרה "גבעת האולפנה" - אולם יומיים לפני שחלפה השנה המדוברת, ביקשה הפרקליטות ארכה נוספת על מנת להרוס את המבנים עד 31 במאי.

 

"המדיניות נשארת בעינה". מסתכלים במפות, בית המשפט העליון, היום (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"המדיניות נשארת בעינה". מסתכלים במפות, בית המשפט העליון, היום(צילום: אוהד צויגנברג)

 

לאחר בקשת דחייה זו, ביקשה הפרקליטות ביום שישי בבג"ץ ארכה נוספת של שלושה חודשים מכיוון שראש הממשלה צריך להידרש לסוגיה. בתום הדיון היום שבו השתתפו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס והשופטים עדנה ארבל ויורם דנציגר, נקבע כי ההחלטה בעניין תינתן במועד מאוחר יותר.

 

במהלך הדיון היום הקשתה השופטת ארבל על מנדל שאחראית על הבג"צים בפרקליטות ושאלה אותה: "תמיד היה מוסכם שבנייה על קרקע פרטית תוסר, אתם מתכוונים לשנות את העיקרון הזה?" על כך השיבה מנדל: "המדיניות עומדת בעינה. מה שמבקש הדרג המדיני עכשיו זה לקבוע סדרי עדיפויות לביצוען. כל מה שמבקש הדרג המדיני היום זה לתת שלושה חודשי ארכה על מנת להקים צוות שיידרש לסוגיה. המדיניות של הסרת מבנים על קרקע פרטית נשארת בעינה. מטרת הצוות היא לקבוע סדרי עדיפויות בנוגע להריסת המבנים".

 

עו"ד מנדל אף ציינה כדוגמה פינוי שהתבצע באחרונה בעפרה בניסיון להראות כי לא מדובר בשינוי מדיניות ואמרה ש"גם שם דובר על מבנים מאוכלסים שנבנו ללא היתרים על קרקע פרטית וגם שם הוסכם שהמבנים ייהרסו, אולם לא ניתן מועד להריסתם". עוד הדגישה מנדל כי הצוות יבחן סוגים שונים של בנייה על קרקע פרטית, לפחות לגבי העיתוי של מימוש ההריסה ויישום המדיניות.

 

פרקליט העותרים, עו"ד מיכאל ספרד טען מנגד כי "לראות חצייה של קווים אדומים בהסכמת הפרקליטות זה דבר מעציב וקשה. בית המשפט הנכבד קיבל התחייבות של ראש הממשלה ושר הביטחון להרוס את המבנים כאשר יש משקל גדול למילה שלהם ואפילו לא שמענו עכשיו מילת התנצלות. מעמידים אותנו בפני עובדה יומיים לפני ההתחייבות ומספרים סיפור שאין לו אחיזה במציאות".

 

"יש כאן ביזיון של בית המשפט"

עו"ד ספרד הוסיף כי "לבוא לכאן ולומר שמדובר בסדרי עדיפויות זו עזות מצח. אני מוצא את עצמי שאני מייצג את האינטרס הציבורי, אני מבקש להוציא צו מוחלט כדי להרוס את המבנים. יש כאן ביזיון של בית המשפט. איזה אופק משפטי יש לסוגיה זו למעט הסרת המבנים? איזו אופציה משפטית יש למדינה?"

 

על כך השיבה עו"ד מנדל: "חשוב לי להדגיש שלא מדובר בביזוי בית המשפט. ראש הממשלה ושר הביטחון רוחשים כבוד לבג"ץ. ייתכן שיש טענה מוצדקת שאמורים היו להידרש לכך לפני שנה ואולי היה מקום להתנצלות על הדבר הזה לבוא ולבקש במקום התחייבות לבחון את המדיניות באופן יישום המדיניות כדי לתת תשובות פרטניות. זו בקשה לגיטימית ולא מהווה ביזיון".

 

בתום הדיון אמר עו"ד שלומי זכריה המייצג אף הוא את ארגון "יש דין" כי "תגובת המדינה היום כמו גם הודעתה הקודמת (בעניין גבעת האולפנה. א.ג) חושפת טפח נוסף כיצד נעשה ניסיון מודע של הדרג המדיני לחסל את ההגנה על זכות הקניין הפרטי של פלסטינים בגדה. שלטון החוק שבע מרורים מהבטחות והתחייבויות שלא מומשו וגם כעת העמדות הנוכחיות מנסות למשוך זמן מבלי שעומדת מאחוריהן כל כוונה אמיתית לאכוף את החוק".

 

Read this article in Hebrew


פורסם לראשונה 29/04/2012 14:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית אל
צילום: גיל יוחנן
הקשתה על נציגת הפרקליטות. השופטת ארבל
צילום: סבסטיאן שיינר
"עזות מצח". עו"ד ספרד
צילום: גיא אסיאג
בעל האדמה עבדול רחמן אחמד קאסם
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים