שתף קטע נבחר

יחסים מעורערים

"התדמית של ישראל בעיני יהודים רבים באמריקה איננה מקור לגאוה או נושא להתפארות" – כך אומרים מנהיגים יהודים באמריקה

מערכת היחסים בין ישראל לתפוצה היהודית הגדולה בארצות הברית מעולם לא הייתה חפה מבעייתיות ונקיה מחריקות. קורות היחסים הללו ידעו עליות ומורדות ולצד גילויי אחווה הם צרובים בחיכוכים. אבל, הדברים חייבים להיאמר, "משהו לא טוב" קורה בשנים האחרונות ליחסים אלה. תחושות של מצוקה ומצב רוח של מבוכה רווחים בבבל של ימינו בתגובה למתרחש בירושלים. בעת שישראל חוגגת את שנת ה-64 לקיומה ומרכזים יהודים באמריקה מציינים את יום העצמאות באירועים חגיגיים, היחסים בין ישראל לקהילה הגדולה באמריקה הם, איך לומר זאת בעדינות, מיוגעים ולחוצים. עסקנים ופעילים קהילתיים ותיקים, שעוקבים באופן עקבי אחרי הלכי הרוח בקרב יהודים ובוחנים את דפוסי התגובה למתרחש בישראל מצד ראשי אירגונים ומנהיגים יהודים, טוענים זה מכבר כי מערכת היחסים נקלעה לתהליך מתמשך של סחף וכרסום. להערכת רבים מהם היחסים הדרדרו לשפל שכמותו לא זכור.

 

"יהודים באמריקה מרגישים מאוד לא בנוח ומודאגים מאוד מול התפתחויות ואירועים שליליים המתרחשים בישראל ומדווחים באופן בולט באמצעי התקשורת האמריקאים", סיפר בכיר יהודי בשיחה עמו. "הכוונה היא במיוחד להתפתחויות בתחומים חברתיים ואירועים בתחומים תחוקתיים והכפופים למדיניות הממשלתית", הסביר. "צר לי, אבל התדמית של ישראל בעיני יהודים רבים באמריקה איננה מקור לגאוה או נושא להתפארות".

 

דוגמה רווחת ל"גילויי ההתנכרות הגוברת לישראל" בקרב יהודי ארה"ב היא האדישות המופגנת וההתעלמות המתריסה שאפיינו בשנה שעברה את תגובתה או יותר נכון היעדר תגובתה של הקהילה היהודית לתנועת המחאה החברתית שפרצה בערים הגדולות של ישראל בקיץ שעבר. אף לא מנהיג יהודי אחד ואף לא אירגון יהודי מאלה הפועלים בארה"ב טרחו להגיב בזמנו ולהתייחס לדיווחים על תנועת הזעקה נגד מדיניות כלכלית ממשלתית כושלת ופגומה שהקיפה וליכדה המונים בישראל. לעומת זאת, שורה של חוקים שאושרו בכנסת ושהתפרשו כמטרה להצרת צעדיהם של אירגונים עצמאיים ועמותות ופעילותם מול מדיניות הממשלה עוררו בקרב ראשי אירגונים ומנהיגים יהודים באמריקה סערת רוחות וגל של תגובות ביקורתיות קשות נגד מה שהוגדר "חוקים אנטי דמוקרטיים". מנכ"ל הליגה נגד השמצה, אייב פוקסמן, מנהיג יהודי נחשב ומוערך, הסביר בזמנו בראיון לכותב שורות אלה כי לא מצא לנכון להגיב על תנועת המחאה בישראל כי "עוני ומצוקות כלכליות יש בכל מקום". אבל "אסור לשתוק ולהתעלם מחוקים אנטי דמוקרטיים המתקבלים בכנסת". הצהרות דומות פורסמו בזמנו מצדם של מנהיגים יהודים אחרים באמריקה.

 

נציגים בכירים מישראל המופיעים בפני קהלים יהודים באמריקה מספרים כי הם מופתעים ונדהמים מתוכן התגובות ואופי השאלות שמופנות אליהם מצד מאזינים יהודים. המרצים מישראל מדברים על הישגים, מסבירים בעיות ומתארים את האיום הקיומי על ישראל שעלול להיווצר כתוצאה מהתגרענות איראן. אבל הקהל ברובו הגדול מבקש לדעת, "מה קורה לכם בישראל?" "יצאתם מדעתכם?" ... השאלות ברובן מביעות דאגה ומבוכה מהחוקים שאושרו בכנסת נגד אירגונים בלתי ממשלתיים, שבעיני היהודי האמריקאי קיומם ופעילותם הם חלק בלתי נפרד מרוח החיים של מדינה דמוקרטית. בכירים ישראלים מספרים על מפגשים, שבהם שמעו מיהודים ביקורת וביטויי דאגה מהקיפאון המתמשך בתהליך ההידברות בין ישראל לפלשתינים. יהודים מוטרדים ממה שנראה להם "ההסתגלות של רוב הישראלים" להיעדר כל מגע ותזוזה בתחום היחסים עם הפלשתינים. "זה מעסיק וטורד את מנוחתם של יהודים רבים שפגשתי", סיפר לא מכבר איש עסקים ישראלי. עסקנים יהודים מקומיים ופעילים קהילתיים מאשרים התרשמויות אלה על הלכי רוח אלה בקרב יהודים. תדמיתה של ישראל בקהילה נפגמה באופן קשה וכתוצאה מכך נרשמה התרופפות חמורה במערכת היחסים עם ישראל גם כתוצאה מהמשבר במישור יחסי דת ומדינה שגבר והתלהט באחרונה בישראל. הדיווחים על התגברות המתיחות בין הציבור הדתי-חרדי לחילוניים וגילויי האיבה בחלקם אלימים בין שני המיגזרים עוררו תגובות קשות בחוגים שונים בקהילה והעצימו את ביטויי הביקורת ותחושות אי-הנוחות מהמתרחש בישראל.

 

החוגים המזוהים כליברלים ובמיוחד הזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי, שעמם נמנים הרוב הגדול של היהודים באמריקה המשתייכים לקהילות ולבתי כנסת מתייחסים בביקורתיות חריפה ומחמירה מול מה שנראה בעיניהם התנהגות מחפירה של חוגים דתיים קיצוניים בישראל. מזה שנים שבכירים בזרמים אלה תוקפים את מה שהם מגדירים "השתלטות המימסד האורתודוכסי" על הדת בישראל. אבל באחרונה מחלחלת תחושה של דכאון ויאוש בקרב חלקים בלתי מבוטלים מהנמנים עם זרמים אלה מול המתרחש בתחום יחסי דת ומדינה בישראל.

 

לעומת זאת, במיגזר האורתודוכסי בקהילה, שעד כה שמר וטיפח מאגר גדול של רגשות אהדה לישראל, גוברות תגובות של זעם ורוגז על מה שהם מגדירים כ"גילוי השנאה התהומית לדתיים ולחרדים", שהתרבו באחרונה בישראל. רב ידוע בברוקלין התבטא באחרונה, שאם במדינה אירופאית היו מתפרסמים בעיתונים מאמרי שיטנה נגד הדת והדתיים כפי שהם מתפרסמים בעיתונים בישראל, יהודים באמריקה היו מוחים ומפגינים נגד אותה מדינה...

 

אם נדרשה הוכחה נוספת להתערערות מערכת היחסים בין ישראל לתפוצה בארה"ב היא נחשפה בסקרים אחרונים שהתקיימו בקרב יהודים. בסקר מקיף שהתפרסם לא כבר, ארבעה אחוזים בלבד (!) מקרב הנשאלים היהודים אמרו כי ישראל מהווה מרכיב בשיקולים שלהם בעד מי להצביע בבחירות לנשיאות הקרובות באמריקה. למעלה מ-60 אחוזים אמרו כי יתמכו בהמשך כהונתו של ברק אובאמה. כלומר,נשיא שבעיני ישראלים רבים נתפש כלא אוהד ואף כעויין זוכה להיקף תמיכה משמעותי בקרב יהודים באמריקה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים