שתף קטע נבחר

21 נהרגו בעזה, התיק נסגר: "אנחנו מחבלים?"

הפרקליטות הצבאית הודיעה על סגירת תיק החקירה בעניין מותם של 21 בני משפחת סמוני בתקיפה של צה"ל ב"עופרת יצוקה", ובמשפחה העזתית רותחים. "הקצינים שיקרו, זה שאישר את ההפצצה הפך לקצין גדול על חשבון דם ילדינו", טען סלאח סמוני

יותר משלוש שנים חיכתה משפחת סמוני לתוצאות תיק החקירה, וכעת התבשרה - אמנם 21 מבני המשפחה נהרגו בהפגזה של צה"ל ברצועת עזה במהלך "עופרת יצוקה", אבל אף קצין לא ישלם את המחיר. בני המשפחה הגיבו אמש (יום ג') בכעס רב על החלטת הפרקליטות הצבאית לסגור את תיק החקירה המרכזי אחרי "עופרת יצוקה" ולא להגיש כתבי אישום בפרשה. "הקצין הבכיר שאישר את ההפצצה הפך לקצין גדול על חשבון דם הילדים שלנו והאנשים שהוא הרג", רתח סלאח סמוני.

 

כותרות נוספות בערוץ החדשות:

משה קצב נכנע: פגש את בתו על מדי אסיר

צעד קטן לגרעין, צעד גדול לחלל. החלום של איראן

 

אותו קצין שאליו מופנות טענות סמוני הוא מפקד חטיבת גבעתי לשעבר, אלוף-משנה אילן מלכא, שהורה על הפגזת המבנה. מלכא נחקר באזהרה במהלך החקירה והרמטכ"ל החליט לא לקדמו. עם זאת, הפצ"ר קבע כי הוא לא נהג ברשלנות וכי אין מקום להורות על נקיטת צעדים משפטיים כלשהם בפרשה. 

 

29 מבני המשפחה נהרגו בעופרת יצוקה, 21 בהפגזה אחת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
29 מבני המשפחה נהרגו בעופרת יצוקה, 21 בהפגזה אחת(צילום: AFP)

 

סמוני, ששהה בביתו בשכונת זייתון ברצועה בזמן שזה הופצץ על ידי מטוסי חיל האויר, טען בפני ynet כי אביו כינס את כל בני המשפחה בבית יום קודם לתקיפה, אחרי שהצבא דרש ממנו זאת. לדבריו, האב הודיע לכוחות צה"ל שהיו במקום כי כל בני המשפחה נמצאים יחד במבנה. "הוא הסביר להם שאנחנו אזרחים שלא קשורים ללחימה כדי שלא יתקפו את הבית", אמר.

 

לדברי סלאח סמוני, ערך הצבא בדיקה בבית כדי לוודא שנמצאים בו רק אזרחים וטען שתוצאות החיפוש היו ידועות לקצינים הבכירים ששהו באזור. "אבא שלי, שיודע עברית ודיבר עם הקצינים, הסביר לנו שאין לנו ממה לחשוש משהייה בבית, משום שעכשיו הצבא הישראלי יודע שכאן נמצאים רק אזרחים ואין לנו שום קשר ללחימה".

 

תקיפת צה"ל בשכונת זייתון, במהלך "עופרת יצוקה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תקיפת צה"ל בשכונת זייתון, במהלך "עופרת יצוקה"(צילום: AFP)

 

הוא האשים כי קציני צה"ל שיקרו כשאמרו שלא ידעו שאזרחים שוהים במבנה. "זה שקר, עוד לפני שעברנו כולנו לבית אחד אני בעצמי דיברתי עם אחד הקצינים מחטיבת גבעתי יותר משעה והסברתי לו איפה אנחנו נמצאים". סמוני ציין כי במהלך השיחה ביניהם שאל אותו הקצין אם מהאזור שבו הבית נמצא יורים רקטות לישראל. "עניתי לו שכן, אך לא מהמקום שבו נמצא הבית, אלא משטח חקלאי, המרוחק ק"מ מהבית". לדבריו, הקצין קיבל את דבריו וביקש מבני המשפחה לשהות בבית.

 

הפרקליטות הצבאית: "לא נעשו פשעי מלחמה"

סלאח סמוני התעקש והמשיך לטעון כי באזור הבית לא היה שום אדם חמוש. הוא ציין כי הבית היה בן קומה אחת ולא מבנה של כמה קומות ולכן בני המשפחה ידעו תמיד מי נמצא בשטחו. סמוני שחזר ואמר כי למחרת אותה שיחה, בשעות הבוקר המוקדמות, יצאו כמה מבני המשפחה לאפות בחוץ לחם ופיתות. זמן קצר לאחר מכן שמע קול פיצוץ וראה שני מטוסים מפציצים את המבנה. 21 מבני המשפחה נהרגו בהפגזה, ובמהלך המבצע נהרגו עוד שמונה מבני המשפחה.

 

סמוני גם תקף את ציפי לבני: "היא טענה שזו משפחה של מחבלים. ואני שואל אותה - זו משפחת מחבלים? בני המשפחה הזאת שירתו אתכם בתוך ישראל יותר מ-40 שנה כשהם הועסקו כפועלים".

 

בניגוד לכל טענות אלו של משפחת סמוני, תוצאות חקירת הפרקליטות העלו כי המבנה לא הופצץ בכוונה תחילה. נציגת הפרקליטות הצבאית כתבה כי החקירה "הפריכה לחלוטין את האשמות החמורות שהוטחו בצה"ל לפיהן התקיפות שבוצעו כוונו במודע ובמישרין נגד אזרחים שלא נטלו חלק ישיר בלחימה. משכך, נשמט גם הבסיס להאשמות כי באירוע זה בוצעו פשעי מלחמה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגזה בשכונת זייתון, בינואר 2009
צילום: AFP
אל"מ אילן מלכא. לא נהג ברשלנות
צילום: דודו אזולאי
מומלצים