שתף קטע נבחר

אחרי 20 שנה: תרופה חדשה להפטיטיס C בישראל

חברת "מרק", המשווקת את התרופה החדשה, שכבר אושרה לשימוש לפני מספר חודשים בארה"ב, מדווחת על הצלחה של 70% בריפוי המחלה, פי 2 מהתרופות הוותיקות. ההצלחה בקרב חולים שטיפולים קודמים כשלו אצלם עומדת על 66%

בשורה לחולי צהבת C: אחרי ה-FDA אושרה לשיווק גם בישראל התרופה ויקטרליס לטיפול בהפטיטיס C (צהבת נגיפית). התרופה החדשה מתאימה לחולים שלא קיבלו מעולם טיפול תרופתי או לכאלו שהטיפול שניתן להם בעבר כשל. חברת מרק (MERK), המייצרת את התרופה, מדווחת על הצלחה של 70% בריפוי מהמחלה בקרב המטופלים בתרופה ועל ריפוי של 66% מהחולים שכבר טופלו בעבר בתרופות - ללא הצלחה. 

 

במקביל אושרה בארץ תרופה נוספת לטיפול בחולי צהבת C בשם "אינסיבו" המשווקת על ידי חברת "יאנסן". החברה מדווחת על אחוזי ריפוי של 79%, ועל תרופת טיפול קצרה של 12 שבועות בלבד.

 

עוד על צהבת C:

לראשונה: מס' המתים מהפטיטיס C - גדול מאיידס

אפשר להירפא ממנה? 9 עובדות על הפטיטיס C

אחרי שאיבדה אמה לצהבת - יהודית מנצחת את המחלה 

 

צהבת C: מספר המתים גבוה מאיידס

רק לפני מספר חודשים התברר כי מספר המתים מהפטיטיס C (צהבת נגיפית) הולך ועולה,וכי לראשונה הוא עבר את מספר חולי האיידס. נתוני המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית, שסקרו 21.8 מיליון תיקים רפואיים של תושבי ארצות הברית, הצביעו על תמונה מדאיגה: בין השנים 1999 עד 2007 מספר המתים מנגיף ההפטיטיס C עלה על זה של מספר המתים מנגיף ה-HIV (איידס). כשלושה רבעים מהמתים מהפטיטיס C היו בגילאי 45 עד 64, חלקם נדבקו בנוסף גם בנגיף ה-HIV.

 

על פי נתוני המרכז האמריקני לבקרה ומניעת מחלות סובלים בארצות הברית כ- 3.2 מיליון איש מהפיטיטיס C. בישראל מעריכים כי נושאים את הנגיף כ-100 אלף איש, מתוכם יחלו במחלה כחמישית מהם. הנגיף, אחד משישה נגיפי ההפטיטיס (A עד F), הוא האלים שבהם. הוא גורם לדלקת בכבד, העלולה להוביל לירידה בתפקוד הכבד או לכשל מלא שלו העלול לחייב השתלה.

 

ההדבקה בנגיף הפיטיטיס C מתרחשת במספר אופנים אפשריים, ובהם חשיפה לדם נגוע בווירוס, הולדת ילדים לאמהות הנושאות את הווירוס, העברת מזרקים מזוהמים, קיום יחסי מין עם אדם שנדבק בנגיף, שיתוף חפצים אישיים החשופים לדם (דוגמת סכין גילוח או מברשת שיניים), שימוש במחט קעקוע או בכלי פירסינג שלא חוטאו כראוי לאחר ששימשו לטיפול באדם הסובל מהמחלה. רוב החולים אינם סובלים בהתחלה מתסמינים כלשהם, שכן הנגיף נותר "חבוי" בגוף, משתכפל ומתחיל בתהליך של הרס הכבד.

 

תהליך ההרס עלול לעתים להמשך שנים לאחר ההדבקה. תחילה גורמת ההדבקה הראשונית להופעת צהבת, בחילות, הקאות, ובהמשך אגירת נוזלים, זיהומים, סרטן הכבד ושחמת הכבד – תהליך הרס של רקמת הכבד. רוב השתלות הכבד המתבצעות בעולם נדרשות לחולים שנדבקו בנגיף ההפטיטיס C. בלא השתלה, כאמור, נחרץ דינם של רבים מהחולים.

 

התרופה החדשה: ריפוי של 70% מהחולים

אמנם עד היום היו תרופות שסייעו לטיפול במחלה, אלא שמדובר היה באחוזים נמוכים יחסית: כ-40% בלבד. לפני מספר חודשים הודיעה חברת "מרק" כי הצליחה, לאחר שני עשורים בהם לא פותחו תרופות חדשות למחלה, לפתח תרופה שיעילה במיוחד בקרב חולים שלא הגיבו לטיפולים קודמים. התרופה החדשה, הנקראת ויקטרליס, נקשרת לאנזים בווירוס הצהבת – ובכך מעכבת את שכפולו.

 

מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (ה-FDA) כבר אישרה את השימוש בתרופה החדשה לפני מספר חודשים - וכעת היא אושרה גם על ידי משרד הבריאות לשימוש בישראל. מנתונים שהציגה "מרק" עולה כי  אצל כ-70% מהחולים שטופלו בתרופה, בשילוב עם תרופות אחרות, וירוס הצהבת לא אובחן בדם 24 שבועות לאחר סיום הטיפול, כלומר שהתרופה הביאה לריפוי מוחלט.

 

נתונים מעודדים נוספים הוצגו לגבי חולים שכבר קיבלו טיפול תרופתי בעבר - שכשל.  לאותם חולים לא היה עד היום כל טיפול אפשרי אחר. על פי נתונים שהציגה "מרק"  אצל 66% מאותם חולים שטופלו בתרופה לא אובחן וירוס הצהבת בדם 24 שבועות לאחר הטיפול, כלומר גם הם הגיעו לידי ריפוי מוחלט. חשוב לציין כי התרופה כלולה במסגרת סל התרופות בישראל.

 

אך למרות אחוזי ההצלחה הגבוהים, התרופה, ככל התרופות, טומנת בחובה גם תופעות לוואי: מתברר כי התרופה גורמת לאנמיה בקרב 35% מהחולים, ברמות שונות. "ידוע כי הטיפול בצהבת נגיפית עלול לגרום לאנמיה, גם בתרופות הישנות יותר", מסביר ד"ר פרד פורדד, ראש מחלקת השתלות כבד בבית החולים "סידר-סיני" שבלוס אנג'לס. "מתוצאות מחקר שערכנו בתרופה החדשה נראה כי גם היא עלולה לגרום לאנמיה, ולכן חשוב שרופאים יהיו מודעים לכך".

 

אך לדברי ד"ר פורדד יש בכך גם יתרון: אצל אותם חולים בהם התגלתה האנמיההיו אחוזי ההצלחה בטיפול גבוהים יותר. "מבחינתנו אנמיה היא מדד להצלחת הטיפול", הוא אומר, "ולא רק תופעת לוואי בה צריך לטפל". 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צהבת C. יותר מתים מאיידס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים