שתף קטע נבחר

חרדים, צאו לעבוד. רק לא לידי

אתם בשלים לכך שעמיתיכם לעבודה, בישיבות צוות, או בהווי החברתי במשרד, יהיו אותם חרדים שהתרגלתם לא לחבב?

בימים אלה צף לו שוב הדיון הציבורי בדבר השתמטותו של הציבור החרדי מנשיאה בנטל הכלכלי. מעל לכל במה עומדים פוליטיקאים בהווה ובעתיד ונואמים בפאתוס על הצורך בשוויון ובחלוקה הוגנת ועל כך שלא ייתכן שציבור משלם המסים יישא על גבו מגזר שלם החי מקצבאות הממשלה.

 

כל עוד מדובר בפופוליזם של ערב בחירות, ניתן להבין ללבם של הפוליטיקאים, משום שהם רואים בתקיפת החרדים נכס אלקטורלי שמוכיח את עצמו בכל מערכות הבחירות האחרונות. לדאבונו של הציבור המותקף, כללי האתיקה אינם תקפים כאשר מדובר בו.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

המקרה המעודד של קאסים חאפיז / אלן דרשוביץ

כל רצח מזכיר לי את רענן לוי / יואב נבו

 

רציתי לפנות אל אותם אנשי הכלכלה, התקשורת והציבור הקוראים לציבור החרדי "צאו לעבוד" ומאיימים בתחזיות דמוגרפיות על כך שבעוד עשור או יותר לא נוכל להתקיים עם מאגרי האבטלה שהציבור החרדי מייצר. אותם אני רוצה לשאול: האם אתם באמת מעוניינים לראות את החרדים צובאים בהמוניהם על שוק העבודה? האם אתם בשלים לכך שעמיתיכם לעבודה בחדרים הסמוכים, בישיבות צוות, או בהווי החברתי במשרד, יהיו אותם חרדים שהתרגלתם לא לחבב? לדעתי התשובה שלילית.

 

רוב הציבור החילוני עדיין אינו בשל להכיל את אותו שוויון שהוא מטיף לו השכם והערב. הוא עדיין רואה בציבור החרדי מגזר נבער וחשוך שטרם יצר לעצמו מסוגלות לקלוט בתוכו את הקִדמה והנאורות. ההוכחה הגדולה לכך היא העובדה שכיום יש אלפי חרדים, סטודנטים ובוגרי מוסדות אקדמיים, שמשקיעים מהונם ומרצם כדי לצמצם את הפערים ולרכוש לעצמם כלים ומקצועות יוקרתיים להתמודדות בשוק החופשי בצורה מכובדת. 

 

כאשר הם מגיעים לשלב שבו הם רוצים להשתלב בשוק העבודה ולממש את היכולות והידע שצברו, הם נתקלים בסירוב חוזר ונשנה של מעסיקים שאינם מוכנים לקלוט אותם לשורותיהם. יש אפילו כאלה שאינם טורחים לזמנם לריאיון עבודה כדי לתהות על קנקנם.

 

כמה חרדים מועסקים במשרדי ממשלה?

אני מתפלא בעיקר על אותם משרדי ממשלה, שהשרים העומדים בראשם יודעים להטיף היטב על כך שאם רק החרדים היו יוצאים לעבוד, כל הבעיות של מעמד הביניים שעלו במחאה החברתית היו נפתרות מיד. הם תמיד מפנים אצבע מאשימה כלפי המגזר החרדי בכל מחדלי ממשלות ישראל לדורותיהן. שרים יקרים, כדאי שתעשו בדק בית ותבחנו כמה חרדים עובדים במשרדיכם ומהו אחוז החרדים המתקבלים לעבודה (אם בכלל) דרך מכרזי הנציבות. כמה עורכי דין חרדים יש בפרקליטות? כמה כלכלנים ורואי חשבון חרדים עובדים במשרד האוצר או בבנק ישראל? כמה מהנדסים חרדים עובדים במשרדי הממשלה השונים?

 

התשובות לכך ידועות. לכן, כל עוד הציבור החילוני לא ישנה את תפישתו בנוגע למגזר, השינוי שמתחולל בקרב החברה החרדית ייאבד ממשמעותו המעשית.

 

אני לא רואה בציבור החילוני קולקטיב אנטי-חרדי, ונהנה מיחס נפלא במקום עבודתי ברשות המסים וממאמץ להתאים את סביבת העבודה לעובדים הדתיים והחרדים. אך לצערי, הבעיה עדיין קיימת בחלק נרחב של הציבור בארץ. היא מתעצמת לנוכח הדבקת הסטריאוטיפ של החרדי המתלהם והמפגין, בין היתר בכלי התקשורת. זה פשוט מייצר רייטינג טוב.  

 

אני קורא לכל אותם הדורשים שוויון, בל נשכח שבכדי שיתקיים שוויון, יש לדאוג להתאים את שני צדי המשוואה.

 

הכותב הוא בוגר ישיבת "עטרת ישראל" וסטודנט למנהל עסקים בקריה האקדמית אונו.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא בשלים להכיל את השוויון. ישראל אוזן
מומלצים