שתף קטע נבחר

רעידת האדמה - התראה אחרונה לתמ"א 38?

ביום שישי האחרון הורגשה רעידת אדמה בישראל בעוצמה 5.3 בסולם ריכטר. לטענת מומחי נדל"ן, זו שעת המבחן של ממשלת ישראל להוציא את תמ"א 38 מהבוץ ולהוסיף לה חלופות נוספות, זולות ורלבנטיות לכל הבניינים בישראל. האם כבר מאוחר מדי?

האם רעידת האדמה ביום שישי האחרון תקל על מדיניות הממשלה בנושא חיזוק מבנים? בסוף השבוע הורגשה רעידת אדמה בדרגת 5.3 בסולם ריכטר, שהוגדרה כאחת החזקות שהורגשו בישראל ב-20 השנים האחרונות. רעידת האדמה לא הייתה חזקה מספיק כדי לגרום לנזקים בנפש או ברכוש, אך עיתויה העלה לסדר היום את הצורך בחיזוק מבנים ובהתגוננות מפני רעידות אדמה.

 

עוד על תמ"א 38 בערוץ הנדל"ן :

 

רשויות התכנון בישראל כבר הציעו פתרון להתגוננות מפני רעידות אדמה ואישרו את תמ"א 38 (תוכנית לאומית לחיזוק מבנים) - אך במציאות התוכנית לא זכתה להצלחה רבה. בעקבות כישלונה, נעשו תיקונים לתוכנית שיהפכו אותה לכדאית יותר.

 

התיקון האחרון, תיקון 3, צפוי להיות מאושר בזמן הקרוב על ידי ממשלת ישראל. על פי תיקון 3, בניין שעליו חלה התוכנית יקבל אישור לתוספת של 2.5 קומות מעליו, כאשר יחוזק.

 

תמ"א 38: לא רק תוספת חדרים

"יש לראות ברעידת האדמה ביום שישי בערב קריאה נוספת, אולי אחרונה, של אמא טבע שבאה להזכיר לנו את החובה הלאומית בחיזוק הבתים בהם מרביתנו מתגוררים", אמר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל.

 

לדבריו, 

"הכתובת נמצאת על הקיר, בעודנו ממתינים בקוצר רוח לאישור תיקון 3 לתמ"א 38 בממשלה. תיקון זה אמור להפיח רוח חדשה במפעל חיזוק המבנים, שלא מצליח לעלות על דרך המלך מאז הוחלט עליו לראשונה".

 

יוסי חסון, מנכ"ל החברה לחיזוק מבנים בישראל, הגיב בחריפות רבה יותר. "רעש האדמה שפקד את ישראל בסוף שבוע מסוכן הרבה יותר מהפצצה האיראנית", טען. "ההיסטוריה מוכיחה כי מדי 100 שנים לפחות מתחוללת בתחומי הארץ רעידת אדמה שיוצרת פגיעה קשה ביותר, כולל אבדות כבדות בנפש וברכוש. האחרונה שבהן הייתה בשנת 1927, במהלכה נהרגו רבים מאזרחי המדינה".

 

עוד הוסיף כי "כולם שוכחים שתמ"א 38 לא נועדה רק להוסיף חדרים, מרפסות וחניות - אלא בראש ובראשונה לחזק מאות אלפי מבנים בישראל הצפויים להיהרס לחלוטין במקרה של רעש אדמה. מאז הוחל תמ"א 38 ב-2005 רק עשרות פרויקטים קודמו במסגרת התוכנית".

 

חלופה זולה: בלי ממ"דים, רק עמודים

ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, התייחס אף הוא לרעידת האדמה בסוף השבוע. לדבריו, המטרה של תמ"א 38 הייתה לחזק כ-800 אלף דירות מגורים ברחבי הארץ, אך בפועל יצאו לפועל פרויקטים רק ב-250 בניינים ברחבי הארץ, הכוללים אלפים בודדים של דירות, שרובם המוחלט באזור המרכז.

 

סיב קרא להתעוררות הממשלה, בעקבות רעידת האדמה. לדבריו, על מנת להגיע למטרה של התגוננות מבנים מפני רעידות אדמה וחיזוקם, יש להוסיף חלופה לתמ"א 38 שהיא חיזוק עמודי הבניינים בלבד - ללא הוספת קומות. "אין אחד שלא נתקל בבעיות הבירוקרטיות של התמ"א", אמר, "בבתי מגורים שבהם גרים אנשים מבוגרים אין מצב ליישום התוכנית, שכן הם מטרפדים את הבנייה. כמו כן, כל התהליך החוזי, כולל הערבויות הנדרשות, הופכות את התוכנית לכמעט בלתי אפשרית".

 

לדבריו, "צריך לחייב את כל הבניינים שנבנו לפני שנת 1980 בחיזוק עמודים בלבד. עלות חיזוק העמודים היא עלות זולה יחסית, מהירה לביצוע ויכולה לחזק את הבניין מרעידת אדמה אפשרית. בנוסף, ברגע שזה יהיה חובה, זה ישמש זרז לבניינים רבים לעשות את הצעד הנוסף ולבצע את תמ"א 38 המלאה".

 

עוד הציע סיב כי "כדי להקל על התושבים, אנו מציעים שכל בניין שיחזק את העמודים יקבל אפשרות לבניית מחסן בקומה המפולשת (קומת העמודים – א.ש) או אפשרות לבניית מרפסת". הקלות אלו, הוא טוען, מהוות פיצוי מלא לעלות התוכנית, שיכולה להגיע לכ-20 אלף שקל לדירה ממוצעת. משך הבנייה של חיזוק העמודים זריז יחסית, ולהערכתו יימשך כחודש בלבד.

 

אייל אוכמן, יו"ר איגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר תל-אביב והמרכז, אמר כי אישורו של תיקון 3 לתמ"א הגדיל משמעותית את הכדאיות הכלכלית לביצועה, ועכשיו זה עניין שתלוי ברצונם של תושבים לקדם את ביצוע הפרויקט בבניין בו הם מתגוררים.

 

"מקבלי ההחלטות מאפשרים כיום לכל ועד בניין בשטח הגיאוגרפי של חיפה עד גדרה לבצע התקשרות עם יזמי תמ"א 38 ולהביא לחיזוק הבניינים מפני רעשי אדמה תמורת זכויות בנייה נוספות, כך שהכדור נמצא בידיהם של התושבים", אמר. עוד הוסיף כי "זו העת לקרוא לרשויות להביא לכדאיות כלכלית לתמ"א 38 גם בערי הפריפריה הרחוקות יותר, דרומית לגדרה וצפונית לחיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ססמוגרף. האם הרעידה תזיז משהו?
צילום: shutterstock
מומלצים