שתף קטע נבחר

ארדן ליבואני האלקטרוניקה: "תרדו מהמרצדסים"

בדיון שנערך בכנסת בנושא טיפול בפסולת אלקטרונית, התנגדו העוסקים בענף להצעה שהם ולא הציבור יישאו בעלויות המחזור, מה שיאלץ אותם לייקר את המוצרים. השר להגנת הסביבה הטיח בהם: "אתם יכולים לספוג את העלויות בצמצום הרווחים שלכם, ואם תיסעו ברכבים פחות מפוארים"

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תקף היום (א') בכנסת את היצרנים והיבואנים של ציוד חשמלי ואלקטרוניקה שלא מוכנים לממן את עלויות איסוף והמחזור של הציוד המשומש על פי הצעת החוק של הממשלה שנדונה בוועדת הכלכלה.

 

 

 

העוסקים בענף מתנגדים להצעה שהם ולא הציבור יישאו בעלויות המחזור, מה שיאלץ אותם לייקר את המוצרים החדשים כדי לכסות את הוצאות מחזורם אחרי השימוש. על כך הטיח בהם השר, "אתם יכולים לספוג את העלויות בצמצום הרווחים שלכם, ואם תרדו מהמרצדסים ותיסעו ברכבים פחות מפוארים".

 

הצעת החוק לטיפול סביבתי בציוד המשומש (מקררים, מכונות כביסה, מחשבים, מכשירי טלוויזיה וסוללות ביתיות), הוגשה במטרה לצמצם את כמויות הפסולת האלקטרונית הנזרקת היום ברובה למצבורי אשפה לא מוסדרים ומזהמת את הקרקע ומקורות המים.

 

השר ארדן הוסיף והטיח במתנגדים, "הממשלה סייעה לכם בשנה האחרונה בהפחתת המיסוי וגם התחרות אמורה לסייע שלא תעלו את המחירים לצרכן. לא צריך להפחיד את הציבור. אם תאלצו אותו לשלם יותר אפשר גם לקרוא לציבור להחרים אתכם".

 

סמנכ"ל היבואנית ניופאן, דני פיקובסקי, השיב לשר, "אנחנו לא נוסעים ברכבים מפוארים ולא עושים הון עתק. כבר עכשיו העסקים רעים. התחרות גדולה ובחודשים האחרונים צמצמנו 35% מכוח האדם כי האנשים לא קונים ואין רווחים".

 

יועץ האסטרטגיה העסקית לאיגוד לשכות המסחר, אופיר גולומבק, הציג ניתוח כלכלי שהוכן עבורם לפיו עלות יישום החוק תעמוד על כ-200 מיליון שקל. תוספת המחיר למקרר שעולה 2,000 שקל תהיה בין 160 ל-800 שקל ולמכונת כביסה בשווי 1,000 שקל בין 100 ל-500 שקל.

 

השר הגיב כי נתוני האיגוד לא מציגים את שווי המוצרים שיוצאים למחזור. "כשהם מבינים שיצטרכו לשלם על הפסולת הם לא אומרים כמה היא שווה", אמר ארדן. לפי נתוני משרדו עלות המחזור תהיה 30 מיליון שקל לעומת כ-60 מיליון שקל עלות התועלת.

 

השר ציין כי כבר היום אוספים יותר מ-20% מהפסולת, באיסוף פיראטי, כשהעלויות מגולגלות על הרשויות המקומיות. אבל "כשהחוק יתקבל וברגע שהרשויות יבינו כי הפסולת הזאת שווה כסף הן כבר תדאגנה לאיסוף מסודר שיגדיל את הכמויות".

 

מנכ"ל יבואנית סוללות אנרג'ייזר, גיל ישראלי, טען כי הסוללות נקיות היום מחומרים המזהמים את הסביבה, וביקש להוציא אותן מהחוק. השר הגיב כי הנוהל האירופי כולל טיפול גם בסוללות, אבל הסכים לבדוק ואם ייווכח שהנוהל לא כולל אותן הוא יוציא את המחזור שלהן מהחוק.

 

העבודה על החוק תמשך בוועדה אבל החלטה אחת כבר התקבלה היום כנספח להצעת הממשלה: תעשיית מחזור הפסולת האלקטרונית לא תעסיק עובדים זרים. היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) יזם אותה במטרה שהחוק יבטיח פרנסה לישראלים "ויסמן את הדרך למהגרי העבודה ולמסתננים שכבר נהפכים למכת מדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון לויטה
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן
צילום: אלון לויטה
מומלצים