שתף קטע נבחר

הפגנה מול בית רה"מ: "די לניצול עובדי הקבלן"

כמאה מפגינים צעדו לביתו של נתניהו כשהם קוראים לשים סוף לתופעת עובדי הקבלן ולעבור להעסקה ישירה. "כשאת עובדת קבלן אף אחד לא סופר אותך והזכויות שלך הן הפקר", סיפרה עובדת ניקיון מאוניברסיטת בן גוריון

שלושה חודשים אחרי ההסכם בין הממשלה להסתדרות על השיפור בתנאי העסקתם של עובדי הקבלן , הנושא חוזר לסדר היום: כמאה עובדי קבלן ופעילים חברתיים הפגינו הערב (יום ב') בכיכר החתולות במרכז ירושלים וצעדו לעבר בית ראש הממשלה בנימין נתניהו כשהם קוראים לעבור להעסקה ישירה.

 

עוד בערוץ החדשות:

רק בסיבוב שלישי: שפירא נבחר למבקר המדינה

האחים מעוז: דניאל חילל זכר הורינו, שיירקב בכלא

 

"כשאת עובדת קבלן אף אחד לא סופר אותך והזכויות שלך הן הפקר. האופציה היחידה בשמירה על כבוד העובדים היא מעבר להעסקה ישירה", אמרה ולנטינה ליכוטנבסקי, בת 52 מבאר שבע החברה בוועד עובדות הניקיון של אוניברסיטת בן גוריון. היא ועמיתיה נשאו שלטים שעליהם נכתב "חברות קבלן זה פשע מאורגן" ו"די לניצול - עוברים להעסקה ישירה".

 

מאחורי ההפגנה עומדת "הקואליציה הארצית להעסקה ישירה" שמאגדת שורה של ועדי עובדים וארגונים, בהם "כוח לעובדים", ועדי הסגל הזוטר הבכיר באוניברסיטאות, ארגון שתי"ל, מורי היל"ה, "איתך - מעכי", תנועת עתידנו וארגון העובדים מען.

 

בכנס נשאו דברים עובדי קבלן יהודים וערבים ממגזרים שונים, שעובדים כמאבטחים, עובדים סוציאליים, עובדי ניקיון, מורים ואנשי אקדמיה. "המשותף לכולם", אומרים בקואליציה, "הוא דפוס ההעסקה הפוגעני והיעדר הביטחון התעסוקתי".

  

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בישראל מועסקים מאות אלפי עובדי קבלן במגזר הציבורי על-ידי משרדי ממשלה או על-ידי עמותות, בהם עובדי חינוך, בריאות, רווחה, סעד, תברואה ועוד. "מדובר בכ-45% מכלל עובדי השירותים הציבוריים בישראל", אומרים בקואליציה ומדגישים כי "כשדפוס העסקה זה הוא כה רווח על ידי המעסיק הראשי בישראל אין פלא שיותר ממחצית העובדים בישראל הם עניים. מדובר דפוס העסקה שהורס את החברה הישראלית מן היסוד".

 

"הביטחון התעסוקתי שואף לאפס" 

לדברי ליכוטנבסקי, היא וחברותיה באוניברסיטת בן גוריון מועסקות באמצעות חברות קבלן שמתחלפות. "אנו נדרשות לנקות מעבדות ולהתעסק עם חומרים כימיים לא מוגנות", סיפרה, "העבודה קשה ובלתי מתגמלת, השכר לשעה גבוה בשקל אחד משכר המינימום, וכשמתחלפת החברה הקבלנית מקצצים לנו שעות למרות שכמות העבודה נשארת זהה. בנוסף, ימי המחלה והחופש שלנו נפגעים והביטחון התעסוקתי שואף לאפס".

 

וואפא טירא, העומדת בראש מאבק עובדות החקלאות הערביות בארגון העובדים מען, הוסיפה כי "83 אחוז מהנשים הערביות נמצאות מחוץ לשוק העבודה. המעטות שעובדות מועסקות

על ידי חברות קבלן ללא זכויות, ללא תנאים ובשכר של 85 שקלים ליום עבודה שאורכו שמונה שעות. זה שכר שהוא מתחת לשכר מינימום, ניצול מחפיר".

 

"הגענו לכאן כדי להשמיע את הזעקה שלנו", הוסיפה טירא, "אנחנו דורשות תנאים הוגנים, לא יכול להיות שנשים שעובדות נשארות עניות בזמן שדורכים עליהן ואף אחד לא רואה אותן ממטר".

 

סתיו שפיר, ממובילות המחאה החברתית בקיץ שעבר, השתתפה גם היא בהפגנה. "המאבק להעסקה ישירה חייב להיות משותף לכל היוצאים לרחובות", אמרה ל-ynet. על השאלה אם מדובר במחאה פוליטית היא השיבה: "המחאה תמיד הייתה פוליטית, אבל לא מפלגתית, ואילו הקיץ הזה אלו שיוצאים להפגין חייבים להבהיר שהם יתמכו במפלגות שיענו על כל הדרישות החברתיות של המחאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה למען עובדי קבלן (ארכיון)
צילום: שי רובין
גם היא הייתה שם. סתיו שפיר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים