שתף קטע נבחר

"רכוש משרד הביטחון לא מבוטח מרעידת אדמה"

האוצר: רכוש משרדי הממשלה, בסך 11.2 מיליארד דולר, מבוטח מלבד משרד הביטחון. שטייניץ: "אם יקרה נזק לרכוש משרד הביטחון העלות תיפול על כל המדינה". הנזק המשוער לרכוש הציבורי יעמוד על 3.9-2.5 מיליארד דולר. החדשות הטובות: 60% מהבתים בישראל מבוטחים, לעומת 20% ביפן

האם כלכלת ישראל ערוכה לרעידת אדמה משמעותית שתגרום לקריסת בניינים, הרס תשתיות והשבתה של עסקים? שנת 2012 הוכרזה על ידי הממשלה כשנת היערכות לרעידות אדמה. על משרד האוצר הוטלה המשימה לבדוק האם המשק מבוטח כראוי.

 

 

לשם כך נשכרו שלוש חברות הערכה שבדקו את היקף הנזק המשוער לרכוש ציבורי כתוצאה מרעידת אדמה משמעותית. ההערכות נעו בין סכום של 2.5 מיליארד דולר לסכום של 3.9 מיליארד דולר, כאשר גובה הסכום תלוי בהיקף הרכוש הלא מבוטח. על מנת להעריך כמה מהרכוש הממשלתי לא מבוטח פנו באוצר למשרדי הממשלה, לחברות הממשלתיות ולרשויות המקומיות על מנת שיעריכו את שווי הרכוש שלהם ואת מידת הכיסוי הביטוחי.

 

מהבדיקה עולה כי שווי הרכוש של משרדי הממשלה, למעט משרד הביטחון, עומד על 11.2 מיליארד דולר כאשר כל הרכוש מבוטח. במשרד הביטחון לעומת זאת, לא נענו לפניות האוצר ולא מסרו הערכה של שווי הרכוש. כמו כן באוצר, טוענים כי מבדיקתם עולה שהרכוש של משרד הביטחון לא מבוטח כלל. ברשויות המקומיות, 75% מהרכוש מבוטח ובחברות הממשלתיות כ-90%.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, הביע דאגה רבה מההיעדר הביטוח לרכוש במשרד הביטחון. "למשרד הביטחון יש נכסים מאוד גדולים", אמר השר, "במקרה של רעידת אדמה, אם יקרה נזק לרכוש משרד הביטחון העלות תיפול על כל המדינה".

 

המלצה: לעודד את הציבור לבטח

באוצר נבנה מודל שבאמצעותו ניתן יהיה לממן את ההוצאות של ביטוח נכסי המדינה, תיקון הנזקים לאחר אסון טבע. המלצת המדינה היא לאפשר בחוק הוצאת תקבולים מקרן רווחי הגז במקרה של רעידת אדמה קשה. זאת על מנת לממן סיוע לאנשים שביתם יקרוס ולכפות על הירידה הצפויה בהכנסות ממיסים.

 

בנוסף ממליצים באוצר להגדיל את היקף הנכסים המוטחים הן של המדינה והן של האזרחים על ידי חיוב משרד הביטחון בביטוח נכסיו והגברת המודעות בקרב הציבור והצורך בביטוח הבית מפני רעידות אדמה.

 

למרות ההמלצות באוצר מאמינים כי מדינת ישראל ערוכה היטב לקראת רעידת אדמה: "60% מהבתים הפרטיים בישראל מבוטחים, לעומת 35% בלבד בקליפורניה, 20% ביפן ו-10% בגרמניה".

 

משרד הביטחון: לא משתלם לבטח

במשרד הביטחון הגיבו לטענות האוצר ודיווחו כי המשרד מקיים בדיקה משלו בנושא הנזק הצפוי מרעידות אדמה והצורך בביטוח לרכוש המשרד. "משרד הביטחון, באמצעות ועדה מיוחדת לנושאי מדיניות ביטוח, קיים עבודת מטה רחבה ומקיפה לבחינה השוואתית של הנזק שעלול להיגרם כתוצאה מרעידת אדמה או אירוע קיצוני אחר להיקף הביטוח הנדרש. העבודה נבחנת מעת לעת, בסיוע מומחי ביטוח חיצוניים", נמסר מהמשרד.

 

גורמים במשרד הביטחון ציינו כי על פי הערכותיהם העלות הגבוהה של ביטוח נכסי המשרד אינה מוצדקת ואינה כלכלית, בהתחשב בנזק הצפוי מרעידת אדמה ובסבירות שתתרחש. "כל החישובים העלו כי עלות הפרמיה לביטוח כלל נכסי משרד הביטחון מפני רעידות אדמה גבוהה ביותר ומוערכת במאות מיליוני שקלים בשנה", נמסר ממשרד הביטחון.

 

עם זאת, במשרד עורכים בתקופה האחרונה בדיקות מקיפות של כל הנדל"ן שברשותם, על מנת לקבוע האם משתלם לבטח מבנים מסוימים. המבנים מסווגים לפי החיוניות האסטרטגית שלהם ולפי מידת הסבירות שתתרחש רעידת אדמה באזורם.

 

במקרים של מבנים חיוניים באזורים שקיימת בהם סבירות גבוהה לרעידת אדמה, תישקל האפשרות לבטח או לחזק את יסודות המבנים. במקרים של מבנים שלא מאכלסים שירותים חיוניים או שממוקמים באזור שהסבירות לרעידת אדמה בו היא נמוכה, לא יינקטו צעדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעידת אדמה באיטליה
צילום: EPA
מומלצים