שתף קטע נבחר

למרות ההאטה הכלכלית - המסחר בפחמן בשיא

נתוני הבנק העולמי מגלים כי שוק המסחר בפחמן הגיע לשווי שיא של 176 מיליארד דולר אשתקד באירופה. סקר אחר קובע שאם ממשלות אירופה יקצצו במתן ההיתרים לפליטה - מחיר הפחמן ביבשת עשוי לשלש את עצמו

שוק המסחר בפחמן טיפס לשווי שיא של 176 מיליארד דולר בשנת 2011, כתוצאה מסחר בשווקים משניים, שקיזז מחירים נמוכים והאטה כלכלית. כך עולה מנתוני הבנק העולמי המתפרסמים השבוע ברויטרס.

 

 

התוכנית מאפשרת לחברות וממשלות לסוחר בפליטת גזי חממה במטרה להאבק בשינויי האקלים. על פי הנתונים, באיחוד האירופי נרשמה הפעילות הגדולה ביותר מאז תחילת התוכנית בשנת 2005. על אף שהמחירים צנחו אל מתחת ל-10 דולר לטון מרובע, מחזור המסחר עלה ב-17% ל-10.3 מיליארד טון מרובע בשווה ערך פחמן דו חמצני.

 

אולם שווקי הפחמן לא חסינים לאי היציבות בכלכלה העולמית השנה, שנבעה בין היתר מהאביב הערבי, האסון בתחנת הכוח הגרעינית של פוקושימה ומשבר החובות של גוש האירו. על פי הדו"ח, "חלק נכבד מהמסחר נובע ברובו מגידור, שינויים בתיק ההשקעות, מימוש רווחים ופערי מסחר".

 

עוד קובע הבנק, כי אם המחירים ימשיכו להיות נמוכים, לא תהיה סיבה רבה לחברות ולממשלות להשקיע בפרויקטים בעלי פליטה נמוכה של פחמן. "השאלה היא האם המחירים גבוהים מספיק בשביל לתמוך בהמשך התחלות הפרויקטים", אמר אלכסנדר קוסוי, מומחה פיננסי בכיר בחטיבה למסחר בפחמן בבנק העולמי.

 

לדבריו, המחירים עשויים לעלות אם האיחוד יחליט על החמרת יעדי הפחתת הפליטה ל-2020 או לנקוט במדיניות אחרת לאיזון ההיצע הגדול מידי של היחידות לפליטת פחמן.

 

מיחלים לצמיחה בעתיד

תוכניות אזוריות ולאומיות אחרות הראו עד כה תוצאות מעורבות. על פי הבנק שווי השוק של פליטות הפחמן בניו זילנד צמח פי 3 ל-351 מיליון דולר, בעוד שתוכנית פליטת גזי החממה של צפון אמריקה רשמה קיצוץ של קרוב לחצי לרמה של 249 מיליון דולר.

 

עם זאת בבנק העולמי מעריכים כי תוכניות חדשות למסחר ולהגבלת פליטת גזי חממה במקומות כמו אוסטרליה, קליפורניה, מקסיקו, דרום קוריאה וקוויבק, עשויות לתרום לצמיחה עתידית במסחר בפליטות הפחמן.

 

במקביל, סקר שערכה חברת הייעוץ PWC בקרב גורמים בשוק העלה כי אם ממשלות אירופה יקצצו במתן ההיתרים לפליטה, מחיר פליטת הפחמן באירופה עשוי לשלש את עצמו לרמה של 23.8 דולר בשמונה השנים הקרובות. 

.

על פי תוצאות הסקר, 80% מהמשיבים העדיפו קיצוץ מסוים בהיצע על מנת להגדיל את המחיר הנוכחי לרמה שתעודד חברות להשקיע בטכנולוגיה שמפחיתה בפליטת גזי חממה. שני שליש העדיפו כי הרגולטורים באיחוד האירופי יפחיתו עוד את יעדי הפחתת פליטת הגזים הרעילים לשנת 2020, במקום קיצוץ חד-פעמי בהיתרים.

 

נכון לעכשיו, האיחוד פועל לקראת יעד של הפחתת הפליטות לרמה נמוכה ב-20% לעומת הנתון של 1990, אם כי מספר מדינות קראו להפחתה של 30%. חלק מהמשיבים אף הציעו יעד של 50% הפחתה עד שנת 2030, וחלקם הציעו הקמה של בנק מרכזי לפחמן, שיפקח ויווסת את ההיצע בתוכנית האירופית למסחר בפליטת גזי חממה.

 

עוד קובע הסקר,  כי אם ההיצע יפחת והכלכלה באירופה תתאושש, מחיר הפחמן עשוי להגיע ל-38 אירו עד 2030, לעומת כ-7 אירו נכון לעכשיו. כן עולה ממנו כי מדינות כמו ברזיל, אינדונזיה ומדינות מתחת למדבר סהרה באפריקה, יהפכו בעידוד האו"ם לספקיות מרכזיות של קיזוזי פליטת גזי חממה עד שנת 2020. מצד שני, סין, ספקית קיזוזי פליטת הגזים הגדולה ביותר נכון לעכשיו - תרשום צמיחה כלכלית והקונים יתחילו לחפש קרדיט לזיהום במדינות פחות עשירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים