שתף קטע נבחר

מוות, כלא או זיכוי? בשבת גזר הדין של מובארק

בשבת ב-11:00 יסתיים "משפט המאה", במסגרתו מואשם הנשיא המודח באחריות להרג מפגינים בתחריר ובעבירות שחיתות. אם יורשע, העונש עלול לנוע בין עשר שנות מאסר לגזר דין מוות. כל התרחישים האפשריים, התנודות בדעת הקהל והקונספירציות הקושרות בין תוצאות המשפט לבחירות

"משפט המאה" במצרים מגיע לקו הסיום. אחרי חודשים של דיונים מורטי עצבים, שהנפיקו כמה תמונות בלתי נשכחות של השליט הכול-יכול לשעבר, בשבת ב-11:00 יגיע רגע האמת של חוסני מובארק: השופט אחמד ריפעת, שכיהן על הכס גם לפני פרוץ המהפכה ב-2011, יקבע אם יורשע "הפרעון האחרון" או יזוכה, ומה יהיה עונשו אם יימצא אשם.

 

בשנה האחרונה עמד מובארק בפני שורה של אישומים. יחד עם שר הפנים לשעבר חביב אל-עאדלי וששת עוזריו, מואשם הנשיא לשעבר באחריות להרג המפגינים במהפכת 25 בינואר (אישום שהוא מכחיש מכול וכול), שהביאה להדחתו ולסילוק שלטונו. במקביל הוא חולק אישום עם שני בניו (עלאא וגמאל) ועם איש העסקים הנמלט חוסיין סאלם, בגין פרשיות שחיתות שונות הקשורות בין היתר לעסקת הגז עם ישראל ולבזבוז כספי הציבור.

 

חוסני מובארק - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

התקשורת במצרים משרטטת בימים האחרונים ארבעה תסריטים אפשריים לסיום המשפט. הראשון הוא זיכוי מוחלט מכל ההאשמות המיוחסות למובארק. השני הוא הרשעה בהסתה והשתתפות בהרג המפגינים, אף שלא נתן הוראה מפורשת לכך, ובמקרה זה הוא צפוי להישלח לעשר שנות מאסר.

 

התסריט השלישי האפשרי הוא צידוד של הרכב השופטים בטענות התביעה, לפיהן מובארק ידע על הרג המפגינים ועל השימוש שעשו כוחות הביטחון בתחמושת חיה נגדם. במקרה כזה צפוי מובארק לקבל 25 שנות מאסר. התסריט האחרון והחמור ביותר מתייחס לאפשרות שיוכח שהנשיא לשעבר הורה בעצמו לעצור את ההפגנות בירי חי, הרשעה שצפויה להוביל לעונש מוות. במקרה כזה יועבר התיק למופתי הכללי של מצרים, שיצטרך לאשר את פסק הדין. כך או אחרת, לצוות ההגנה של מובארק יינתנו 60 יום כדי לערער על כל החלטה שתתקבל בעניינו.

 

 (צילום: רויטרס, AP, AFP, MCT) (צילום: רויטרס, AP, AFP, MCT)
(צילום: רויטרס, AP, AFP, MCT)

 

שאלה שממתינה לתשובה היא היכן יישא מובארק את עונשו, אם אכן יורשע. בימים אלה הוא עדיין נהנה מהספק ושוהה במרכז הרפואי העולמי בקהיר, לשם הועבר באפריל 2011 מבית החולים הבינלאומי בשרם א-שייח. עד כה נדחו כל הדרישות להעבירו לבית הכלא טרה, שבו נושאים את מאסרם בכירי הממשל הקודם, ובהם שני בניו של מובארק.

 

במקרה של הרשעה יידרש משרד הפנים המצרי להוציא לפועל את ההחלטה ולהעבירו לבית הכלא טרה או למקום אחר, בהתאם להמלצות הרפואיות.

 

מה בין גזר הדין לבין הבחירות?

יוסוף, עיתונאי באחד העיתונים במצרים, אמר ל-ynet כי במצרים סבורים שגזר הדין עשוי להשפיע על הבחירות לנשיאות, שהסיבוב השני שלהן צפוי להתקיים לקראת סוף יוני: "הפוליטיקאים במצרים מאמינים שגזר דין מוות יפעל 'לטובתו' של המועמד אחמד שפיק, כיוון שהאזרחים ירגישו שהצבא לא התערב בפסק הדין ושנעשה צדק. לעומת זאת, אם יהיה גזר דין קל זה יהיה לטובת מוחמד מורסי, כיוון שאנשים יטילו עוד יותר ספק בעתיד עם שפיק".

 

אחמד שפיק ליד תמונת הנשיא לשעבר מובארק ()
אחמד שפיק ליד תמונת הנשיא לשעבר מובארק

 

להערכתו, מובארק יורשע אבל יקבל עונש מאסר בלבד, דבר שלא ירַצה את המהפכנים. אך לטענתו תגובת הרחוב לכל גזר דין תהיה קשה: "העניינים יתלהטו בקהיר - תהיה הפסיקה של השופט אשר תהיה. מישהו יהיה לא מרוצה: או המהפכנים או תומכי מובארק".

 

מוחמד עלי וואזן, עיתונאי ופרשן מדיני באחד מאתרי החדשות במצרים, דווקא סבור כי מובארק לא יורשע כלל. "הסיבה, כמו שעורך דינו אמר, היא שכנראה אין מה שירשיע אותו. הקורבן הראשי יהיה שר הפנים לשעבר, חביב אל-עאדל".

 

וואזן סבור שהסיכוי שעל מובארק ייגזר דין מוות הוא אפסי, אבל גם הוא שותף להנחה שהרשעה תסייע לסיכוייו של שפיק בבחירות. "אבל אם מובארק לא יורשע, מדובר יהיה בקש שישבור את גב הגמל. כיכר תחריר תהפוך שוב לבית של המצרים", הוא אומר. "הבחירות עלולות להידחות ואפילו להתבטל ואז הצבא שוב יצטרך לקחת את השלטון ולעצור את האנרכיה".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

עונש קל יביא אנרכיה

נדמה שבניגוד למצטייר במבט מרחוק, הציבור המצרי כלל לא תומך בגזר דין מוות למובארק. איש תקשורת מצרי, שהועסק בתקופה האחרונה במטה הבחירות של המועמד המפסיד עמרו מוסא, אמר בשיחה עם ynet כי אמנם העם המצרי מתנגד לשחיתות ולמנהיגים מושחתים, אבל אף אחד לא תומך בביזוי של מה שעדיין נחשב סמל מצרי. עם זאת, מעצם עבודתו עם מוסא - בזמנו שר החוץ של מובארק - מן הסתם חשוד אותו גורם תקשורת במידה כלשהי של אהדה לנשיא המודח.

 

בשיחה זו הוא מעלה אפשרות קונספירטיבית שנלחשת במצרים בתקופה האחרונה. ייתכן, אומר איש התקשורת, שאחד משופטי ההרכב "ייאלץ" להיעדר מהדיון בשבת, וחסרונו יגרום לדחיית מתן פסק הדין עד לאחר הבחירות. מהלך זה, הוא טוען, יכשיר את דעת הקהל לקראת עונש קל שייגזר על מובארק.

 

שלל ההערכות, הקונספירציות והתסריטים מצביע על העובדה שמצרים נמצאת על ספו של הר געש, וגזר הדין עלול להביא לפיצוץ. "אני חושב שבמצרים טעו שקבעו את פרסום פסק הדין לתאריך כזה", אומר שגריר ישראל במצרים לשעבר, צבי מזאל. "עדיף היה לעשות את זה חודש לפני הבחירות או חודש לאחריהן. אני לא הייתי רוצה להיות במקום השופט שיודע שההחלטה שלו עלולה להצית את מצרים".

 

מזאל העריך כי הרחוב המצרי יקבל בהבנה ולא יביע מחאה אם מובארק ייענש בעשר או 20 שנה בכלא, אך תסריט אחר יהיה בעייתי: "אם הוא יזוכה, אפשר לצפות להפגנות קשות ביותר. גם עונש חמור מדי – מוות או עשרות שנים בכלא – יקומם רבים שרואים בו חלק מהותי ממצרים. צריך לזכור שעונש מוות עלול לגרור התערבות של המעצמות הגדולות".

 

גלגולו של משפט מובארק

בתחילת אפריל 2011 פרסם מובארק את הקלטת המפורסמת ברשת אל-ערבייה, אז הכחיש בקולו את כל ההאשמות שיוחסו לו ולמשפחתו בעניין נכסיהם הכספיים. בעקבות זאת סערו הרוחות במצרים: לא עברו עשרה ימים והפרקליטות הודיעה על חקירת מובארק ושני בניו באשמת בזבוז כספי ציבור והרג המפגינים. במהלך החקירה הועבר מובארק לבית החולים שרם א-שייח כיוון שחש ברע. בחודשים שלאחר מכן הוארך מעצרו של מובארק כמה פעמים בתוך בית החולים, עד שב-3 באוגוסט נפתח המשפט באקדמיית המשטרה בקהיר.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

הפגנות ההמונים בכיכר תחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנות ההמונים בכיכר תחריר(צילום: EPA)

 

המשפט נמשך שישה חודשים ברציפות וכלל 45 דיונים. ישיבת הפתיחה לוותה בהד תקשורתי גדול והועברה בשידור ישיר בכלי התקשורת המצרים בפרט והערביים בכלל, והתמונה שנצרבה בתודעה הייתה של הנשיא הכול-יכול לשעבר שכוב על אלונקה בתא הנאשמים, יחד עם בניו ובכירי הממשל הקודם. בעקבות זאת החליט השופט שהמשפט לא ישודר עוד,

והכתבים של הרשתות הערביות הסתפקו בדיווחים לקוניים מתוך האולם.

 

שרשרת העדים הלכה "מהקטן אל הגדול". בתחילת ספטמבר שמע בית המשפט את עדותם של שבעה עדים, בהם קצינים ומפקדי משטרה. לאחר מכן זומנו לעדות שר ההגנה בתקופת מובארק וראש המועצה הצבאית, הגנרל חוסיין טנטאווי; הרמטכ"ל בזמן מובארק, סאמי ענאן; סגנו של מובארק, עומר סולמיאן ובכירים אחרים. ב-18 בספטמבר צפו השופטים בקטעי וידאו מוקלטים המתעדים, לכאורה, הרג של מפגינים. ב-24 בספטמבר הגיע טנטאווי שוב, אך הפעם העיד באופן חשאי.

 

בדצמבר חזר בית המשפט לדון בתיק באופן יום-יומי לאחר הפסקה של שלושה חודשים. מתחילת ינואר הקשיב בית המשפט לתביעה, שדרשה גזר דין מוות בטענה שמובארק ושאר הנאשמים היו אחראים באופן ישיר להרג המפגינים. באמצע ינואר ניתן לסנגוריה חודש להציג את כתב ההגנה, ובו כמובן דחתה הסנגוריה את ההאשמות של התביעה, לעתים בטענות מופרכות: עורך דינו של מובארק, פריד א-דיב, טען באופן מפתיע שהנשיא לשעבר עדיין מפקד על חיל האוויר על פי חוק שנחקק בתקופת כהונתו של אנואר סאדאת.

 

ב-22 בפברואר שמע בית המשפט בפעם האחרונה את צוות ההגנה של מובארק ואנשיו, אך מבלי שנכחו באולם. אז נקבע כי דינם של מובארק, שני בניו ובכירי הממשל הקודם ייחרץ ב-2 ביוני.

 

שבועיים לאחר מכן, ב-16 ביוני, יתקיים הסיבוב השני של הבחירות לנשיאות מצרים, בין אחמד שפיק ומוחמד מורסי. שפיק, ראש הממשלה האחרון בעידן מובארק, הפתיע רבים במצרים כשעלה לסיבוב השני. מהצד השני של המתרס עומד מורסי, מועמד האחים המוסלמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק במהלך משפטו. גם מתנגדיו לא מעוניינים בפגיעה בסמל מצרי
צילום: EPA
הבנים עלאא וגמאל. נאשמים גם הם בפרשות שחיתות
הגנרל טנטאווי. עד מפתח
צילום: AFP
מחאה מצרית נגד מובארק. יהיה גזר הדין אשר יהיה, ההגנה תוכל לערער תוך 60 יום
צילום: AFP
מומלצים