שתף קטע נבחר

רשות האוכלוסין: מהיום נעצור מסתננים לאורך זמן

משרד הביטחון אמנם נדרש ל"עניינים טכניים", אך ברשות מבטיחים לעצור מסתננים לזמן ממושך. בשכונת שפירא בת"א נערכים "לדרוש שינוי מדיניות במקום לייצר תיאורי 'איזה פחד, יש פה סודנים', שעוזרים לפוליטיקאים לתפוס עלינו טרמפ"

האם שינוי במדיניות נגד מסתננים יחל כבר היום (א')? ברשות האוכלוסין וההגירה מבטיחים כי מעתה מי שיחצה את הגבול הדרומי ייעצר לתקופה של עד שלוש שנים, ולא ישוחרר למרכזי הערים. הרשות תחל לאכוף את התיקון לחוק ההסתננות שעבר בכנסת בחודש ינואר, ולפיו ייעצרו המסתננים לזמן ממושך, בהתאם להנחיה שהעביר לאחרונה שר הפנים אלי ישי.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

"אני מתגרה במזל". מאי לא זזה מדרום תל-אביב

בעיית הזרים: 'אף מדינה לא תקבל את המסתננים'

תושב דרום ת"א בכנסת: "בנותינו פוחדות מאונס"

 

על פי הנתונים שבידי רשות האוכלוסין ששייכת למשרד הפנים, מדי לילה מבריחים את הגבול עשרות, לעיתים אף למעלה ממאה בני אדם. בחודש שעבר נכנסו לישראל יותר מ-2,000 מסתננים. מתקן הכליאה שיועד להם עדיין אינו מוכן לקליטת עצירים, אולם ברשות הסבירו כי בינתיים יעשו שימוש במקומות פנויים במתקן סהרונים ובמקומות נוספים שיקצה השב"ס. האכיפה תלויה גם בהחלת צווים חדשים של משרד הביטחון, שיאפשרו מעצר ממושך בהתאם לחוק החדש, שיחליף צווים ישנים. אלו מאפשרים כליאה עד עשרה ימים בלבד.

 

לא יגיעו עוד למרכזי הערים? מסתננים בדרום תל אביב (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
לא יגיעו עוד למרכזי הערים? מסתננים בדרום תל אביב(צילום: עופר עמרם)
 

במשרד הביטחון הבהירו במענה לפניית ynet: "מבחינתנו ניתן להתחיל ביישום חוק ההסתננות כמתוכנן, מהבוקר. יש אמנם כמה עניינים טכניים שצריך להשלים, אבל מבחינת משרד הביטחון אין מניעה להחיל את החוק החל מהיום".

 

נתוני הרשות מצביעים על כך שבישראל חיים כ-60 אלף מסתננים. עד עתה מי שחצו את הגבול נתפסו על ידי כוחות צה"ל והועברו למתקן הכליאה סהרונים הסמוך לקציעות. רובם, אזרחי אריתריאה וסודן, שוחררו תוך כמה ימים לאחר תשאול וללא בדיקת זכאותם למעמד של פליט. לאחר מכן קיבלו רובם אשרות שהייה וזכו ל"הגנה קבוצתית זמנית", וכך עשו את דרכם באמצעות שוברי נסיעה שקיבלו מהמדינה למרכזי הערים, בעיקר לדרום תל אביב, ערד ואילת.  

 

"במקום תיאורי 'איזה פחד, יש פה סודנים' - שינוי מדיניות"

המתח הגואה בין המסתננים לתושבים בערים אלה, נותן אותותיו מדי יום. בשכונת שפירא, שבה ריכוז גבוה של מסתננים, חשים התושבים שגורמי השלטון לא ממש עומדים לצדם ועד כה לא הוצג בפניהם קצה קצהו של פתרון רציני למציאות החדשה שעמה הם נאלצים להתמודד.

 

ועד פעילי שכונת שפירא התכנס בסוף השבוע במתנ"ס השכונתי, בניסיון לגבש דפוס פעולה ולקדם רעיונות לפתרון המצב הקשה בשכונה. "נמאס לנו שבדיון הציבורי מציגים תמונות סטריאוטיפיות, כמו של תושבת הדרום בת 50 שבדיוק יצאה לא מסורקת לרחוב, שצורחת 'איזה פחד פה, סודנים החוצה'. הגיע הזמן שידונו בבעיה באמת, שיציגו לנו פתרונות רציניים", אמרה אחת מהם.

 

פעילי השכונה החליטו לנסות לגייס מטרייה רחבה של מומחים, אנשי מקצוע, שיגבשו עמם פתרונות למצב בשכונה, בדומה למומחים שנרתמו לפעילי המחאה החברתית בקיץ. את ההמלצות שיגובשו יפרסמו בדף מסרים, שיהווה בסיס לדרישות שיציגו אנשי השכונה לחברי הכנסת. אנשי השכונה מקווים שכך יצליחו להבהיר כי מדובר במצב חירום לאומי.

 

איפה רון חולדאי?

בנוגע לפעולת העירייה, לא חסכו התושבים ביקורת מראש העיר, רון חולדאי, שלטענתם לא מתפנה לדון עמם במצב. יואב תהה: "במה העירייה עוזרת לנו? אנחנו צריכים להסביר להם היכן שמים תאורה? שיבוא לכאן ראש העירייה ויישב איתנו, שיבין את הסיפור באמת".

 

תושבת דרום העיר במבט מפוכח - הבלוג של יעל בן יפת

 

אחרים אמרו: "לזכותה של העירייה - אנחנו מודים על ששלחו נציגים כמה פעמים לסייר איתנו בשכונה ולראות מה חסר, מה הבעיות. צריך לראות באלו פינות חשוכות חסרה תאורה". סמדי בן אברהם, תושבת השכונה, הסבירה: "אנחנו מרגישים שראש העיר הוא ראש העיר של הצפון. לא של כאן". לדבריה הצטרף חיים גורן: "כשכל המדינה מדברת על שכונת שפירא וראש העיר לא מגיע לכאן, זו בעיה", אבל בתגובה להצעה להחרים את אנשי העירייה הזהיר: "על המצפון שלך שלא ישימו תאורה ויהיה כאן עוד אונס?". לבסוף החליטו יחד שעד שחולדאי יגיע לדבר איתם, לא ישתפו פעולה עם עוד סיורים של אנשי העירייה, ובמקביל יציגו להם רשימת דרישות שיש לבצע.

 

ברוך מרזל בהפגנה בדרום העיר. "טרמפיסטים פוליטיים" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברוך מרזל בהפגנה בדרום העיר. "טרמפיסטים פוליטיים"(צילום: EPA)
 

במהלך הדיון התגלע ויכוח על אופי ההפגנות בשכונה. "בכל הפגנה צריך לשרוף צמיגים", הציעה אחת המשתתפות. אחר הסכים: "זה מצטלם יופי". תושבת אחרת חששה: "השאלה איפה ייחצה הגבול, שלא יקום בחור שמאוד כואב לו ויעשה מעשה קשה, שממנו אי אפשר לחזור אחורה". "הקו כבר נחצה", ענתה לה משתתפת אחרת בישיבה, בהתייחס למעצר תושבים שפגעו במסתננים. "אלה נערים ששטפו להם את המוח", הוסיפה. יואב הזהיר: "אנחנו יושבים על חבית חומר נפץ. מילים מסוימות בהפגנות עלולות לגרום אסון". 

 

אלעד, פעיל נוסף, הזהיר מפני "טרמפיסטים פוליטיים". לדבריו, "אם נקים מאהל בירושלים, יגיעו לשם ברוך מרזל, מיכאל בן ארי ומירי רגב. זה יוביל למקומות שאנחנו לא רוצים להגיע אליהם". פעילה אחרת הדגישה: "אסור שירתמו את המאבק לא לימין ולא לשמאל. שכולם יזדהו. זו בעיה לא פוליטית". תושבת אחרת תהתה: "מגיע דני דנון? איפה הוא היה כל הזמן הזה?".

 

גם על דרך הצגתם בתקשורת מתחו התושבים ביקורת. בן אברהם אמרה: "בעיניי כל המדינה אנחנו גזענים, לא משנה מה נגיד". אלעד סיפר: "תחקירנית של תוכנית טלוויזיה הציעה להצמיד מצלמה נסתרת לבחורה שתלך לבד בלילה, לראות אם היא מותקפת. בעיני זה בדיוק לא הכיוון. אנחנו לא צריכים לעודד תמונות כאלה יותר. הכיוון הוא לדרוש פתרונות של מדיניות, במקום לייצר תיאורי 'איזה פחד, יש פה סודנים', ואז כל מיני פוליטיקאים כמו אלי ישי, מגיבים בהצעה 'להכניס את כולם לכלא'. הרי לכולנו ברור שזה קשקוש. צריך פתרון אמיתי".

 

העירייה: משקיעים 60 מיליון שקל

מעיריית תל אביב יפו נמסר כי ראש העיר פועל שנים רבות, עוד לפני שהנושא עלה לכותרות, בשיתוף עם תושבי השכונה, לרבות הוועד המדובר אל מול הממשלה, במטרה להקל את מצוקת התושבים. "הוא נפגש עם התושבים פעמים רבות וימשיך להיפגש עמם גם בעתיד. הנהלת העירייה בראשות המנכ"ל נמצאת בקשר קבוע ורציף עם נציגי השכונה.

בשטח נערכים סיורים באופן קבוע על מנת לזהות ולתקן את הבעיות. לשם כך בנתה העירייה תוכנית סיוע עירונית בעלות של יותר מ-60 מיליון שקל, ללא כל סיוע ממשלתי".

 

עוד נמסר: "במסגרת התוכנית מתקיימים דיונים עם בכירי העירייה שבהם משתתף מפעם לפעם גם ראש העיר. התוכנית כוללת פעולות לשדרוג השכונה ולהעלאת הביטחון הציבורי - סיורים משותפים עם המשטרה, הגברת התאורה, החלפת תשתיות ותגבור ניקיון, השקעה במערכת החינוך, הכנסת עובדים קהילתיים, רישות מצלמות ועוד. העירייה מזמינה את נציגי השכונה למנות נציג קבוע שישתתף במפגשים עם הנהלת העירייה, ובמפגש הקרוב עם המנכ"ל שייערך החודש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא ישוחררו עוד למרכזי הערים? (ארכיון)
צילום: עופר עמרם
הפגנה בדרום תל אביב נגד המסתננים
צילום: מוטי קמחי
נגד "טרמפיסטים פוליטיים"
צילום: אמיר לוי
דורשים שינוי מדיניות
צילום: גיל יוחנן
מציאות שאין לה פתרון? גינת לווינסקי
צילום: AFP
מומלצים