שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

כליאת מסתננים: "לא מציאותית, המטרה להרתיע"

לאחר ההחלטה לאכוף את החוק הכולא מסתננים לשלוש שנים, הודו בלשכת רה"מ כי בעיית המקום בבתי הסוהר טרם נפתרה. ארגוני זכויות האדם מתעקשים שכליאת פליטים אינה חוקית, סוכנות האו"ם מאיימת בפנייה לבית משפט ובדרום ת"א מלגלגים: "עכשיו המדינה נזכרה להתעורר?"

ספקנות וזלזול מצד תושבי דרום תל אביב , ביקורת על פגיעה בזכויות אדם מצד הארגונים המסייעים למבקשי המקלט - ואזהרה מצד נציגי האו"ם. אלה התגובות להודעת רשות האוכלוסין וההגירה אתמול (א'), שלפיה מעכשיו ייאכף התיקון לחוק ההסתננות ואזרחים זרים שייכנסו לישראל ללא אישור ייכלאו לתקופה של עד שלוש שנים. "כל מה שאני יכול להגיד לממשלה זה 'בוקר טוב אליהו'", אמר ל-ynet עובדיה (24), תושב שכונת שפירא. "את הכניסה של הזרים היה צריך לעצור כבר לפני שנים. מה יעשו עם אלה שכבר גרים כאן בשכונה?".

 

על פי ההודעה שפרסמה רשות האוכלוסין וההגירה, אזרחים זרים שיחצו את הגבול לישראל ייעצרו לתקופה של עד שלוש שנים, ולא ישוחררו למרכזי הערים כפי שנעשה כיום. ברשות הסבירו שמשמעות ההליך היא אכיפת התיקון לחוק שעבר בינואר האחרון בכנסת, אבל גורמים בלשכת ראש הממשלה הודו בשיחה עם ynet שאין כרגע אפשרות מעשית לקלוט ולכלוא עשרות אלפי בני אדם, והערך של המהלך הוא בעיקר הניסיון להרתיע את המהגרים העתידיים מלהגיע לישראל.

 

לדברי אותם גורמים, המטרה היא "שאכיפת החוק החדש תייצר תודעה והרתעה שתקטין את זרם המסתננים בחודשים הקרובים. נכון ש-2,000 המקומות הקיימים בסהרונים לא יתנו פתרון מיידי לכולם, אבל צריך להתחיל גם אם לא כל הכלים מוכנים. עד סוף השנה יהיו עוד אלפי מקומות נוספים לכליאת המסתננים".

  

מתקן הכליאה סהרונים. 3,000 מקומות עד סוף השנה (צילום: אילנה קוריאל) (צילום: אילנה קוריאל)
מתקן הכליאה סהרונים. 3,000 מקומות עד סוף השנה(צילום: אילנה קוריאל)

 

סוגיית הפליטים - כתבות נוספות ב-ynet:

 

על פי הנתונים שבידי רשות האוכלוסין, ששייכת למשרד הפנים, מדי לילה מבריחים את הגבול עשרות, לעתים אף יותר ממאה בני אדם. בחודש שעבר נכנסו לישראל יותר מ-2,000 מסתננים. מתקן הכליאה שיועד להם עדיין אינו מוכן לקליטת עצירים, אולם ברשות הסבירו כי בינתיים יעשו שימוש במקומות פנויים במתקן סהרונים ובמקומות נוספים שיקצה השב"ס. האכיפה תלויה גם בהחלת צווים חדשים של משרד הביטחון, שיאפשרו מעצר ממושך בהתאם לחוק החדש, שיחליף צווים ישנים. אלו מאפשרים כליאה עד עשרה ימים בלבד.

 

אבל כאמור, תושבי דרום תל אביב שחיים את המציאות הייחודית יותר משש שנים, מסרבים להתרגש או לגלות אופטימיות בגלל ההודעה. "זה בסך הכול שלב אחד בלבד מתוך שורה של צעדים שצריך לעשות", אומרת אוריין, תושבת שכונת שפירא. "נכון שמוטב מאוחר מאשר אף פעם, אבל בכל זאת - הממשלה מתעוררת מאוחר מדי. היא נזכרה לפתוח מטרייה באמצע המבול. במשך שנים שלחו אותם לכאן, אז למה עכשיו נזכרו לכלוא אותם? במצב הנוכחי צריך לעשות הרבה יותר כדי למנוע את הסבל של האנשים שחיים כאן".

 

מהגרים אפריקנים בדרום תל אביב. "מוכרים לציבור אשליות" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מהגרים אפריקנים בדרום תל אביב. "מוכרים לציבור אשליות"(צילום: עופר עמרם)

 

גם ארגוני זכויות האדם שמסייעים לזרים ולמבקשי המקלט מסויגים מההודעה, אלא שהביקורת שלהם כוללת נימוקים אחרים. "מוכרים לציבור אשליות ומצג שווא", אמר ל-ynet עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח. "לא יהיו מספיק מקומות כליאה לאלה שכאן ולאלה שעוד יגיעו. במקום להתמודד עם המציאות, שלפיה רוב המסתננים הם מבקשי מקלט מאריתריאה ומסודן, שאינם בני החזרה, שוב חוזר משרד הפנים לשים אנשים במעצר חסר תוחלת".

 

לטענת עו"ד פלר, במקום להשקיע את המשאבים העצומים בכליאה, יש להשקיע בתשתיות באזורים מוחלשים ובמציאת פתרונות שיסייעו לפיזור האוכלוסייה: "צריך פתרונות שיבטיחו שהם יוכלו לפרנס את עצמם. אסור לכלוא פליטים ואסור לכלוא ילדים, אבל משרד הפנים, שמעולם לא בדק את הזכאות של האריתריאים והסודנים לקבלת מעמד פליט, מעדיף לעצום את עיניו".

 

האו"ם: "לא ליישם החוק על מבקשי מקלט"

ויליאם טול, נציב סוכנות האו"ם לפליטים בישראל, התייחס אמש בכנס בנושא "פליטים ומסתננים" של המרכז האקדמי למשפט ולעסקים לתיקון לחוק למניעת מסתננים, ולהחלטה כי מעתה ייאכף. "החוק צריך להיות מיושם על מסתננים ולא על מבקשי מקלט. אם המדינה תבחר ליישם אותו ולכלוא מבקשי מקלט לתקופות בלתי מוגבלות, אנחנו נחפש את התשובות במערכת המשפטית".

 

לדברי טול, בישראל יש 60 אלף איש שמוגדרים מבקשי מקלט. "זו אחריות המדינה לספק להם מקלט, בהתאם למחויבויות הבינלאומיות שישראל נטלה על עצמה. אי אפשר לגרש אנשים שמגיעים למדינה שלך כדי לחפש מקלט. 90% מהאנשים האלה מגיעים מאריתריאה ומסודן, ישראל מציעה להם סוג של הגנה אבל מכנה אותם מסתננים וזה יוצר בעיה. ישראל חייבת להגדיר מי האנשים הללו".

 

נציב סוכנות האו"ם בישראל לא מתעלם מקשיי התושבים הוותיקים. לדברי טול, "אני מבין שאנשים מתוסכלים מאוד בדרום תל-אביב, יש ציפיות מצד הציבור אבל הן לא אמיתיות", הוא אומר. "עד לאחרונה לא הייתה שנאת זרים, גזענות או אלימות כלפי האנשים הללו, זו תופעה חדשה". הוא ציין כי העובדה שמבקשי המקלט נשלחים לקהילות עם מצב סוציו-אקונומי נמוך ללא יכולת לעבוד, מחריפה את הבעיה.

 

דניאל סלומון, היועץ המשפטי של רשות האוכלוסין וההגירה, אמר בכינוס כי "מה שישראל עושה היום זה למעשה הקפאה של המצב. היא איננה מחזירה את אזרחי אריתריאה וצפון סודן לארצם, אך מצד שני, כולם יודעים מה המשמעות של לבדוק באופן פרטני ולאפשר לאנשים לשדרג את מעמדם כאן. הממשלה היא זו שתצטרך להתמודד עם ההשלכות. מצד אחד הממשלה לא יכולה להחזיר אותם, ומצד שני האפשרות של לתת אשרות עבודה, כולם יודעים מה המשמעות. תהיה לזה השפעה עצומה".

 

יש מקום לכלוא עשרות אלפי מסתננים?

בין שכליאת מבקשי מקלט חוקית ובין שלא, עדיין עומדת בפני המדינה שאלה אדמיניסטרטיבית שתשובה עליה אין: אם וכאשר ייעצרו המסתננים שכבר נכנסו והמסתננים שייכנסו, היכן ניתן יהיה לשכן אותם?

 

במתקן סהרונים הסמוך לניצנה קיימים כיום כ-2,000 מקומות, ועד סוף השנה הוא יגדל בכ-1,000 מקומות נוספים. כמו כן, הכשיר השב"ס עוד כמה מאות מקומות במתקן הכליאה "קציעות" הסמוך. לצִדם בונה בימים אלה משרד הביטחון מתקן שהייה בן 3,000 מקומות שאמור היה, על פי החלטת ממשלה, להתחיל לפעול כבר החודש. בשל עיכובים רבים,

השתנתה ההערכה והוא ככל הנראה יהיה מוכן רק בסוף 2012.

 

במשרד הביטחון טוענים כי חרף העיכוב, במתקן מתבצעות עבודות תשתית שיאפשרו בעתיד את הגדלתו ל-8,000 מקומות, אבל הפרויקט הזה טרם תוקצב והוא תלוי בהחלטת הממשלה. כך או אחרת, קצב ההסתננות לישראל מהגבול הדרומי עומד על יותר מ-1,500 איש בחודש, ועל פי האומדן הזה יתמלאו המקומות הפנויים תוך כמה חודשים.

 

משב"ס נמסר כי "הארגון ערוך לקליטת שוהים בלתי חוקיים ככל שיגיעו למתקניו עם אסמכתאות הכליאה הנדרשות ולתקופה שתקבע. לצורך הקליטה הותאמו מספר אגפים גם מחוץ לסהרונים".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן הכליאה סהרונים. "הממשלה פתחה מטרייה באמצע המבול"
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים