שתף קטע נבחר

בית המשפט אישר: ניתן לגרש אזרחי דרום סודן

ארגוני זכויות אדם עתרו בדרישה להמשיך את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששוהים בארץ, אולם בית המשפט קבע שאין עילה להתערב בשיקוליו של שר הפנים. ישי עצמו הביע סיפוק מההחלטה: "מקווה שזה הצעד הראשון"

עוד ניצחון לאלי ישי במאבקו נגד המסתננים מאפריקה: בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים דחה היום (ה') את עתירת ארגוני הסיוע נגד החלטת שר הפנים להפסיק את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששוהים בישראל. משמעות הדברים היא שהממשלה תוכל לגרש מעתה כ-1,500 אזרחי דרום סודן בחזרה לארצם.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 שרף גרושתו לעיני בנותיהם - ומשתחרר לפני הזמן

ברק אמר לאשכנזי: גלנט יתנהג כפודל, קח אותו

 

במשך מספר שנים הנהיג השר ישי מדיניות של "הגנה זמנית" או "הגנה קולקטיבית" על אזרחי דרום סודן ששהו בישראל. מכוח מדיניות זו, האזרחים הזרים לא הורחקו אך גם לא נבדקה זכאותם לקבלת מעמד פליט בהתאם לאמנת הפליטים שעליה חתומה ישראל.

 

בינואר 2012 הודיע השר ישי על שינוי המדיניות ולמעשה על גירושם של נתיני דרום סודן שלא יעזבו מרצונם עד סוף חודש מרס. בעקבות כך הוגשה לבית המשפט עתירה שבה נטען כי החלטת שר הפנים אינה סבירה ואינה מידתית. ארגוני הסיוע שעתרו לבית המשפט טענו כי בדרום סודן מתרחשת לחימה ושמצב זה לא השתנה מהותית לאחר ההכרזה על עצמאות המדינה ב-2011.

 

במענה לעתירה נתן בית המשפט צו ארעי שמנע את הגירוש עד למתן תגובת המדינה והחלטה בעניין. בתגובת המדינה שהוגשה כעבור כחודשיים נטען שנעשתה בדיקה יסודית ועדכנית של המצב בדרום סודן וזאת בין היתר באמצעות ביקור של שני שגרירים בעבר ובהווה במדינה. חוות דעת מקצועית של משרד החוץ שצורפה לתגובה קבעה כי חוסר היציבות מתרכז בעיקר בגבול עם הצפון.

 

בדרך לגירוש. מפגינים דרום סודנים (ארכיון) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בדרך לגירוש. מפגינים דרום סודנים (ארכיון)(צילום: ירון ברנר)

 

בפסק הדין שניתן היום, הבהיר השופט ד"ר יגאל מרזל כי העתירה של ארגוני הסיוע אינה עוסקת במישור ההגנה של דיני הפליטים וכי בקשות פרטניות למעמד פליט (כ-100 במספר) הוגשו והן נבחנות בנפרד על ידי משרד הפנים. לפי בית המשפט, המחלוקת בין הצדדים הייתה בשאלה אם להמשיך את מדיניות "ההגנה הקולקטיבית".

 

השופט מרזל קבע שהעותרים לא ביססו את הטענה שלפיה שר הפנים חייב להמשיך במדיניות "ההגנה הקולקטיבית" דווקא. בנוסף, השופט דחה את עמדת ארגוני הסיוע שלפיה החלטת ישי התקבלה על יסוד תשתית עובדתית לא עדכנית ושגויה. השופט אף קבע כי חוות הדעת של משרד החוץ היא מקצועית ומפורטת.

 

"מלחמה לשימור החלום הציוני" 

שר הפנים ישי הביע שביעות רצון מקביעת בית המשפט. "אני מברך על ההחלטה", אמר ישי, "שתאפשר לגורמי האכיפה לגרש כ-1,500 מסתננים שהגיעו מדרום סודן ומקווה שזהו רק הצעד הראשון בשורת צעדים שיאפשרו לנו לגרש גם את נתיני אריתריאה וצפון סודן".

 

ישי הוסיף כי "עד להרחקת כל המסתננים, אני דבק בעמדתי לבנות עיר אוהלים ומתקני כליאה נוספים לאכלוס כל המסתננים, כדי שלא יתפזרו בערי ישראל ויתמקמו בהן. לא מדובר

על מלחמה נגד המסתננים - מדובר על מלחמה לשימור החלום הציוני יהודי בארץ ישראל".

 

מארגוני הסיוע נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט כי "אנחנו מביעים צער על החלטת בית המשפט. אנו חוששים לשלומם וביטחונם של המגורשים ובמיוחד לשלום הילדים העומדים להישלח למקום מסוכן. הקהילה הדרום-סודנית, קהילה אוהדת ישראל, נאבקה בחודשים האחרונים באמצעים חוקיים להגן על עצמה והיום היא מבקשת כי רשות הגירה תאפשר את היערכותה לעזיבתם של בני הקהילה בצורה מכובדת ולא כפושעים".

 

עוד אמרו בארגוני הסיוע כי "אנו דורשים כי המדינה תעמוד בהתחייבותה אשר עוגנה בפסק הדין לאפשר לחברי הקהילה להגיש בקשות מקלט פרטניות וכי תבדוק בקשות אלו באופן הוגן וראוי. היום, לא נותר לנו אלא לקוות כי המצב בדרום סודן ישתפר ויתייצב בחודשים הקרובים כך שההחלטה על הגירוש לא תעלה במחיר כבד של חיי אדם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
1,500 אזרחי דרום סודן יגורשו
צילום: גיל יוחנן
השר אלי ישי
צילום: גור דותן
מומלצים