שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג, אמיר לוי

תושבי גבעת האולפנה מתנגדים לניסור הבתים

ל-ynet נודע כי התושבים הציבו לממשלה כמה תנאים שתמורתם יסכימו להתפנות מרצון - הסכמה של המדינה לא להרוס את בתיהם, התחייבות בכתב לבניית 300 יחידות דיור בבית אל ומנגנון פיצוי. אחד התושבים: "לא נוותר על הבתים שלנו בקלות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז על העתקת בתי גבעת האולפנה לשטח צבאי בבית אל - אבל במשא ומתן בין הממשלה לתושבים, הביעו האחרונים התנגדות ל"תוכנית הניסור" שספגה ביקורת מצד מהנדסים בשבועות האחרונים. בנוסף, נודע ל-ynet כי התושבים הציגו לממשלה מספר תנאים שתמורתם יסכימו להתפנות מבתיהם מרצון.

 

סערת האולפנה - הכתבות האחרונות:

לקראת פינוי: שש קראווילות הוצבו סמוך לבית אל

נוקבו צמיגים בשועפט ורוססה כתובת: "האולפנה"

בית אל: מפגינים צבאו על החטמ"ר - ונהדפו

נוקבו צמיגים בנווה שלום: 'נקמה, ד"ש מהאולפנה'

 

בחודש שעבר פסק בג"ץ כי עד 1 ביולי תפנה המדינה חמישה מבנים בשכונה בבית אל אשר נבנו על קרקע פלסטינית פרטית. בשבוע שעבר דחתה הכנסת את "חוק ההסדרה" ולמעשה נתנה אור ירוק לפינוי. מי שמנהל כיום את המגעים בין התושבים לממשלה הוא הרב זלמן מלמד, שבמידה רבה יכריע כיצד ייראה הפינוי.

 

קראווילות בבית אל. "לא התייעצו עם התושבים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קראווילות בבית אל. "לא התייעצו עם התושבים"(צילום: גיל יוחנן)

 

ל-ynet נודע כי נכון לעכשיו כמה תנאים מפרידים בין תרחיש של עזיבה של התושבים מרצון לבין פינוי אלים נוסח עמונה. סלע המחלוקת העיקרי הוא גורלם של הבתים המפונים. המתנחלים מעוניינים שהבתים לא ייהרסו ודורשים מראש הממשלה לעשות מאמצים להבטיח שכך יהיה.

 

התושבים אינם מאמינים שתוכניתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לנסר את הבתים ולהעבירם למקום אחר תצא אל הפועל, ובמהלך המגעים בין הצדדים הועלו כמה פתרונות יצירתיים שעשויים למנוע את ההריסה, כמו הפיכת המבנים לנקודות תצפית של הצבא או לחלופין אטימתם. אולם בינתיים אין שום התחייבות של הממשלה בנושא, בעיקר בשל קשיים משפטיים.

 

בנוסף, התושבים דורשים מנתניהו התחייבות בכתב לבניית 300 יחידות הדיור החדשות שהבטיח להקים בבית אל במקום הבתים שיפונו. המתנחלים חוששים שבלי התחייבות בכתב, הנושא יירד מסדר היום או לא ייצא לפועל בגלל בירוקרטיה. בניגוד לתנאי הקודם, לסוגיה הזאת נראה שיימצא פתרון.

 

נקודה נוספת נוגעת היא מנגנון הפיצוי שיוצע לתושבים בתמורה לפינוי. בנושא זה, תיתכן הפרדה בין תושבים שרכשו את הדירות לבין כאלה שגרים בשכונה בשכירות. אחת האפשרויות היא שימוש במודל של חוק פינוי-פיצוי, כפי שהוצע למפוני גוש קטיף בתוכנית ההתנתקות ב-2005.

 

מחאת האוהלים, גרסת האולפנה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מחאת האוהלים, גרסת האולפנה(צילום: עידו ארז)

 

גורמים המעורבים במגעים העריכו כי לנוכח העובדה ששני הצדדים מעוניינים למנוע אלימות בפינוי, תהיה הסכמה על הנושאים. עם זאת, אחד התושבים הבהיר: "אנחנו מודעים למגעים, אבל במצב הנוכחי אף אחד לא אורז. אין לנו כוונה להתפנות מרצון, כי לא נוותר על הבתים שלנו בקלות. אי אפשר לפסול

את האפשרות שיקרה פה משהו שדומה לעמונה. אין לנו שליטה על כל מי שנכנס לשכונה ורוצה להתנגד לפינוי ובשטח כבר רואים היערכות שיכולה להוביל לפינוי אלים".

 

"כרגע שום גורם רשמי לא מדבר איתנו ואומר לנו מה יהיה איתנו ולאן נלך", הוסיף התושב, "בונים לנו אתר קראווילות בלי להתייעץ איתנו וזה מוליד תסכול ומחזיר את הנחישות שלנו להיאבק על הבתים". יש לציין כי מדי לילה שוהים בגבעת האולפנה עשרות פעילים באוהלים שהוקמו לקראת מועד הפינוי, והם מקיימים בשכונה עצרות.

 

חבר הכנסת דני דנון (ליכוד), אחד המתווכים בין המתנחלים לממשלה, אמר: "מתנהלים מגעים. כל הצדדים לא מעוניינים בעמונה שנייה ועובדים מסביב לשעון כדי להגיע להסכמה".

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. התושבים רוצים התחייבות בכתב
צילום: מרק ישראל סלם
מי יציל את הבית שלי? הרב זלמן מלמד
צילום: אביהו שפירא
"עובדים מסביב לשעון". ח"כ דני דנון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים