שתף קטע נבחר

רשות החשמל אישרה חוזה הגז עם שותפות תמר

ההסכם, בין בעלי קידוח תמר לחברת החשמל, כולל רכישה של 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה במחיר בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה. להערכת רשות החשמל, השינויים שנעשו בהסכם יחסכו למשק כמיליארד דולר

רשות החשמל, הרגולטור שמפקח על יצרני החשמל במשק, אישרה הערב (ה') את חוזה הגז הענק בין חברת החשמל לשותפות תמר.

 

 

הסכם זה כולל רכישה של 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה במחיר בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU) עם הצמדה למדד המחירים האמריקאי. ההסכם המקורי כלל תוספת אחוז למדד ב-8 השנים הראשונות של החוזה וגריעת אחוז מהשנה ה-9 ועד סוף חייו, כמו גם אפשרות לרכישה עתידית של גז עד לרף של 99 מיליארד מ"ק.

 

האוצר, רשות החשמל והממונה על ההגבלים העסקיים כופפו את שותפות תמר וכפו עליה ביטול שלך מנגנון ההתייקרות באחוז עד לשנה ה-8 והצמדה של 30% בלבד למדד המחירים האמריקאי במקרה וחברת החשמל תרכוש עוד גז.

 

בשעות הצהריים חשף "כלכליסט" שאחד מחמשת נציגי הוועדה, רו"ח אופיר בוכניק, נעדר מהדיון החשוב שאמור על פי ההערכות לאשר סופית את הסכם האנרגיה הגדול במשק בין חברת החשמל לשותפות תמר.

 

ביומיים האחרונים גברו הקולות נגד ההסכם, ופורום פעולה אזרחית בראשות הרב מלכיאור, יו"ר האופוזיציה יחמיוביץ ויו"ר ועדת הכלכלה שאמה הכהן קראו לצמצמו כדי למנוע עלויות עודפות על חשבון הציבור.

 

בסוף מאי פורסם ב"כלכליסט" שחברת הייעוץ "הלוי דואק" קבעה שניתן להוריד את מחיר עסקת הגז בעשרות אחוזים, ואתמול נחשפו המספרים-לטענת היועצים מחיר הבסיס של העסקה צריך לרדת עד לרף של 3.5 דולר ליחידת אנרגיה. לטענת אנשי פורום הפעולה האזרחית קיבוע רף של 4.5 דולר, הוא הרף שנקבע בועדת ששינסקי בסוף דצמבר 2010, יחסוך לציבור 3.5 מיליארד שקל ב15 שנות החוזה.

 

חשיבות החוזה גדולה עבור כל אזרח בישראל - מכיוון שחברת החשמל מספקת כמעט את כל הביקוש לחשמל בישראל (95%), עלויות הדלקים שלה הן למעשה עלויות הדלקים של מדינת ישראל בתחום ייצור החשמל והעלויות שלהם באות לידי ביטוי בתעריף החשמל של צרכנים פרטיים ותעשייתיים - ככל שרכש הדלקים של חברת החשמל גבוה כך מזנק התעריף, ולהפך. מאחר והגז זול מהשימוש בסולר, הגדלת השימוש בו תוזיל את תעריף החשמל.

 

מרשות החשמל נמסר ש"בתום בדיקה יסודית שארכה מספר חודשים קבעה הרשות לחשמל, בראשות עו"ד אורית פרקש-הכהן, כי הסכמי הגז במתכונתם הנוכחית מטילים עלויות עודפות על צרכני החשמל, ומנציחים מונופול גז, אשר ימנע מזעור עלויות בתעריף החשמל לצרכנים". להערכת רשות החשמל השינויים שנעשו בהסכם יחסכו למשק כמיליארד דולר.  

 

בהתייחסם ליצרני חשמל פרטיים תחייב הראשות הקטנה של כמויות הרכש בעד 50% מהחוזה המקורי, זאת כדי לאפשר כניסה של ספקי גז נוספים, אם יבואו.

 

הרב מלכיאור: "שערורייה" 

רשות החשמל ביצעה צעד מעניין בנוגע ליצרני חשמל פרטיים (אדלטק, דוראד, OPC, דליה אנרגיות), ונתנה בידם כלי להקטין את רכש הגז בעד 50%. על פי ההערכות, הפגיעה האופציונאלית בשותפות "תמר", זאת במידה ורכש הגז העתידי מ"תמר" יקטן לכמחצית, תגיע עד ל-8 מיליארד שקל, מהם 2 מכיוון היצרנים הפרטיים והשאר מחברת החשמל

 

שותפות "תמר" מורכבת מנובל אנרג'י האמריקאית (36%), דלק אנרגיה (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים לאבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

  

הרב מיכאל מלכיאור, ממייסדי פורום פעולה אזרחית, תקף את האישור ואמר ש"החלטת רשות החשמל היא שערורייה - אבל זה לא סוף התהליך. אנחנו לא נרפה. זה מריח כמו מונופול. זה נראה כמו מונופול. זה מתנהל כמו מונופול. זה מונופול... ורק הממונה על ההגבלים העסקיים לא רואה בזה מונופול. בשבועות הבאים יצטרך הממונה לתת דין וחשבון לציבור. הוא שותק, הוא פאסיבי. משהו כאן משובש לחלוטין. כאילו לא הייתה מחאה. כאילו לא היה מאבק נגד ריכוזיות ומונופולים. אם הרגולטור צריך קריאת השכמה - פורום פעולה אזרחית ייתן לו אותה בשבועות הבאים". בכוונת הפורום לבצע פעולות מחאה רבות ולא מן הנמנע שהיא תפנה לבג"ץ בנושא.

 

מחברת החשמל נמסר שהיא תלמד את החלטת הרשות ותכבד אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים