שתף קטע נבחר

זורקים עליך כסף לא תיקח? לא

האם לא הגיע הזמן לחייב את החברות הפיננסיות בתוספת אזהרה על פרסומיהן ושידוליהן לקחת הלוואה, בדיוק כמו במודעות על סיגריות? שלומית יהב מאמינה שההלוואה מזיקה לבריאות, אז אל תקחו, רק אם אתם ממש חייבים, והיו מודעים להשלכות

בכל קרן זוית עומדים להם המפתים היפים ומשכנעים אותנו להגשים עבורנו חלום, גם כזה שלא הספקנו לחלום. הם פורצים מולנו בכל דרך אפשרית בפרסומים רכים ובגישה ישירה במסופי הכספומטים ובסלולאר הפרטי. בכל דרך הם מציעים אלפי שקלים, רק תיקחו.

 

 

השידול ללקיחת הלוואה לכל מטרה וצביעתו בציורים יפים לחופשה מדהימה, אינו משקף את הסכנה הטמונה בלקיחת ההלוואה כי אם רק את החלום שנגשים והחופשה הנעימה.

 

למה לא לפעול כמו בחוק הפרסום לסיגריות?

איש אינו דואג להצביע על הגירעון אליו ניכנס חודש בחודשו בשל ההחזרים החודשיים שנישא בהם ואיש אינו זוכר להדגיש את העלות האמיתית של ההלוואה כנשלם ריבית נוספת על המינוס שהיא תגרום בהמשך.

 

רק לפני שבועות ספורים פורסם סקר המציין כי רוב משקי הבית לא יוכלו לעמוד בהוצאה פתאומית בסך 8,000 שקל. אז הכיצד משק בית שאינו יכול לעמוד בהוצאה חד פעמית בסך 8,000 שקל יוכל לעמוד בהוצאה חודשית נוספת בסך 800 שקל למשך 5 שנים, כשיצטרך להחזיר הלוואה בסך 45,000 שקל שלקח?

 

כולם מדברים על חינוך פיננסי. הגלגלים בועדת הכספים ובמשרד האוצר החלו לזוז בכיוון והנושא מקבל התייחסות רצינית יותר, אבל איש אינו עוצר רגע בכדי לחסום את הסחף אליו אנו עלולים להיקלע עם ההלוואות הלא מבוקרות המוצעות לנו בכל דרך ואמצעי.

 

האם לא הגיע הזמן שהרגולטור יפעל כפי שפעל בחוק הפרסום לסיגריות וגם כאן ידרוש צמצום הפרסום ו/או כתיבת הערת הזהרה על הפרסומים ובהסכמים כפי שהוכנסו הערות מסוג זה במלחמה בעישון?

 

מדוע בכל הזדמנות אפשרית הבנק יכול להציע לי הלוואה ו"לדחוף" לי אותה, בריבית גבוהה אך לעומת זאת כשהוא מציע לי חיסכון הוא מציע לי ריבית כל כך נמוכה שלאחר תשלום המס היא הופכת להיות אפסית?

 

נראה שבמקום לעודד אותנו לחסוך מעודדים אותנו לבזבז ודוחפים אותנו לניצול המשאבים העתידים שלנו ללא בקרה. מי יתן את הדין ביום שנמצא עצמנו עם מינוסים גבוהים וללא יכולת להחזיר את חובותינו?

 

חשוב מאוד שלא נתפתה לאסוף את הכסף שזורקים עלינו, כי בסופו של דבר נחזיר הרבה יותר מהסכום שניקח, יחד עם זאת ברור כי לעיתים אין ברירה ויש לקחת הלוואה.

 

אם החלטנו לעשות זאת, חשוב שנעשה זאת נכון ונבחן את הדברים הבאים:

 

1. האם באמת אין לנו ברירה וחייבים לבצע הוצאה זו במועד הזה?

 

2. לחשב במדוייק את גובה ההוצאה.

 

3. לבדוק את הרזרבות הכספיות העומדות לרשותנו אם יש כאלה (בשום פנים ואופן לא מהפנסיה שלנו).

 

4. לחשב את גובה ההלוואה שיש לקחת: סכום ההוצאה פחות הרזרבות.

 

5. לחשב במדוייק את גובה ההחזר החודשי בגין ההלוואה שחושבה.

 

6. לבדוק את יתרת העו"ש יום לפני כניסת המשכורת. היה והיתרה נמוכה מסכום ההחזר בגין ההלוואה - יש להימנע מלקיחת ההלוואה גם אם מאוד רוצים ל"לשדרג" את עצמנו.

 

7. היה ואנו חיים במינוסים תמידיים הרי שבוודאי ובוודאי אסור לנו לקחת הלוואה. עלינו לחשב את צעדינו בזהירות רבה ולצמצם הוצאות ולא להגדילן ברכישות חדשות.

 

התחושה היא שאנו מצויים בשדה קרב בו יורים עלינו שדרוגים והלוואות, על כן עלינו למצוא את דרכי המילוט היעילות ביותר בכדי לחמוק משדה הקרב הזה ולהישאר איתנים בדעתנו. להתמיד באמירת הלא המוחלט. זה הזמן להיגמל משידרוגים ולהתעקש על הוצאה התואמת את מידותיניו.

 

הכותבת היא מנכ"ל מכללת עדיף, העוסקת בלימודי ביטוח ופיננסים ומנכ"ל "החלק המשלים", העוסקת בייעוץ עסקי והדרכה כלכלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדקתם שיש לכם רזרבות מספיקות?
צילום: shutterstock
שלומית יהב
מומלצים