שתף קטע נבחר

עכשיו מתברר: שתלי ה-PIP כלל לא היו מסוכנים

עברת הגדלת חזה עם שתלי PIP? את יכולה להירגע: בדיקה שערך משרד הבריאות בבריטניה מצאה כי שתלי הסיליקון שעוררו סערה בשנה שעברה לאחר שנמצא כי הכילו תוספי דלק וכימיקלים המשמשים ליצירת צנרת גומי - אינם רעילים ואינם מסרטנים

פרשת שתלי הסיליקון שהסעירה את העולם מגיעה לסוף מפתיע: בתום בדיקה של מומחים קובע היום משרד הבריאות בבריטניה כי לא נשקפת סכנה לנשים בגופן הושתל סיליקון מסוג PIP. בשנה שעברה עוררו השתלים דאגה בקרב נשים ממדינות רבות, ביניהן ישראל, לאחר שנמצאו בהם שיעור גבוה של קרעים, זליגת סיליקון וכימיקלים רעילים.

 

בהלת הסיליקון - כל הכתבות:

פרסום ראשון: מש' הבריאות יקרא להוציא שתלי ה-PIP

פרשת הסיליקון מסתבכת: השתלים הדולפים הכילו דלק

 

המומחים בבריטניה קבעו בדו"ח המסכם שפורסם היום (ב') כי החומרים המצויים בג'ל הסיליקון אינם רעילים ואינם מסרטנים. עוד נכתב בדו"ח כי שתלי ה-PIP אינם מהווים סכנה בריאותית לטווח הארוך, גם אם הם נקרעים. יש להדגיש כי מדובר בדו"ח בריטי בלבד, וכי דו"חות נוספים של משרד הבריאות הצרפתי, שם יוצרו השתלים, ושל מדינות נוספות – טרם פורסמו.

 

30 אלף נשים בצרפת נקראו להוציא השתלים

הפרשה החלה לפני כשנתיים, שעה שמשרד הבריאות הצרפתי הורה על

סגירת שעריו של מפעל PIP, אחד משלושת היצרנים הגדולים בעולם של שתלי הסיליקון, לאחר שנתגלה שיעור גבוה של קרעים ודליפות בשתלים מתוצרתו. בשנה שעברה קרא שר הבריאות הצרפתי ל-30 אלף נשים לגשת להוצאת השתל, מחשש לדליפה אפשרית של סיליקון לגופן. בתוך כך נמסר על שמונה נשים שלקו בסרטן לאחר שבגופן דלף הסיליקון.

 

זמן קצר אחר כך פרסמה תחנת רדיו צרפתית ממצאי בדיקה שהראתה כי כי שתלי הסיליקון הדולף מסוג PIP הכילו כימיקלים מסוכנים לאדם. המדענים שערכו את הבדיקות גילו כי מאחורי נוסחת הייצור "הסודית" של שתלי ה-PIP נמצאו הכימיקלים באיסילון, המשמש כתוסף דלק, והכימיקלים סילופרן ורודורסיל, המשמשים ליצירת צנרת גומי.

 

תחנת הרדיו RTL, שכאמור הזמינה את הבדיקות, אמרה כי מדובר בחומרים מסוכנים לאדם ושהנזק שלהם לגוף האדם מעולם לא נבדק. השימוש בכימיקלים אלה, כך לדברי תחנת הרדיו, סייעה לייצור שתלי סיליקון במחיר זול, מה שהפך את מנכ"ל החברה, ז'אן קלוד מאס בן ה-72, למולטי מיליונר.

 

שתלי ה- PIP גם נמצאו בסיכון גבוה פי שמונה לקריעה, בהשוואה לשתלים אחרים. דליפת הסיליקון מהשתלים גורמת לכאבים עזים ולנפיחות וגם להצטברות של סיליקון בבלוטות הלימפה, בחזה ובזרועות. פעמים רבות תוצאת הדליפה יוצרת מעין גידולים הגורמים לחרדה רבה אצל הנשים ומצריכים בדיקות רבות, פעמים רבות מיותרות. בנוסף הועלה החשש כי דליפת הסיליקון מגבירה את הסיכון לסרטן.

 

בישראל הושתלו שתלים מסוג PIP בכ-1,100 נשים, המהוות כ-5% מכלל הנשים שעברו הגדלת שד באמצעות שתלי סיליקון. לדברי משרד הבריאות ואיגוד הפלסטיקאים הגדלת חזה באמצעות שתלי PIP בוצעו במרפאות סינופסיס (מירב), נארא, מרפאת רפאל ברמת גן, מרפאות התאומים, סניטס, מרכז רפואי רמת אביב, מרפאת אריאל (שנסגרה), מרכז רפואי אסתטי בנתניה ומרכז רפואי עתידים.

 

בעקבות פרסום פרשת ה- PIP, נקראו מאות נשים להיבדק אצל הרופא לבדיקת סוג השתל ולאיתור קרעים. תחילה אמר משרד הבריאות כי אין חשש משתלי הסיליקון, אולם מאוחר יותר קרא המשרד לנשים שבגופן הושתל הסיליקון מסוג זה לגשת להוצאתם בבתי החולים הציבוריים - ללא תשלום. עלות המבצע, על פי ההערכות, היא כשני מיליון שקלים מקופת סל הבריאות הישראלי.

 

ה-FDA הזהיר מפני השתלים כבר לפני עשור

אלא שגם לאחר סגירת המפעל נמשכה מכירת השתלים: כאלף נשים בהולנד עברו הגדלת חזה באמצעות השתל הקרוי M-implant. משרד הבריאות ההולנדי מסר כי מדובר למעשה בשתלי ה-PIP

ועתה הוא מעריך כי כ-300 אלף יחידות כאלה הושתלו בגופן של עשרות אלפי נשים ברחבי העולם. כעת נבדק עד מתי המשיכו השתלים הללו להימכר.

 

לדברי גורמים בהולנד שתלי הסיליקון הללו, בדומה לשתלי ה-PIP, היו זולים יותר משום שהכילו ג'ל סיליקון שאינו ראוי לשימוש בבני אדם, ומכאן השיעור הגבוה של קרעים ודליפות שמהם סובלות חלק מהנשים שעברו הגדלת חזה.

 

בנוסף התברר כי כבר בשנת 2000 העלה מינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) חשש באשר להתנהלות של יצרן שתלי הסיליקון הצרפתי PIP - כמעט עשור שלם לפני שתשומת הלב של ארגוני הבריאות באירופה הופנתה לעניין.

 

במאי אותה שנה שלח ה- FDA חוקר למפעל של PIP בדרום-מזרח צרפת, וזמן קצר לאחר מכן שלח למייסד החברה מכתב אזהרה (שאף פורסם בציבור) בו נאמר שיש פגמים בשתלים וצויינו 11 חריגות מנוהלי הייצור התקינים. אמנם דובר אז על שתלים מסוג שונה, ולא על שתלי הסיליקון המסוכנים, אך הדבר העלה חשש לרמת הבטיחות בייצור בכלל מפעלי החברה.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתלי ה-PIP הקרועים. הייצרן הפך למולטי מיליונר
צילום: באדיבות ד"ר ג'קי גוברין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים