שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"

"חיובי. הצירים פתוחים" - ליקויי המשטרה באסון

ארבע שעות חלפו מההודעה למוקד 100 ועד לרגע האסון. דו"ח המבקר מציג השתלשלות חמורה - רכב החפ"ק היה במוסך, אזהרות הכבאות לא עברו לשטח ואיש לא מנע מכוחות ההצלה להיכנס לסכנה. המשטרה: ביצענו תחקיר מעמיק, הלקחים יושמו

הרכב של חדר הפיקוד היה מקולקל, המסוק שהועלה לאוויר לא יכול היה לקלוט בצורה טובה את שידוריו ובשטח עצמו כמעט שלא הועבר מידע רלוונטי בין כוחות ההצלה השונים. דו"ח מבקר המדינה על אסון הכרמל שהתפרסם אחר הצהריים (יום ד') חושף שורה של ליקויים בפרק שבחן את התנהלות המשטרה.

 

דו"ח המבקר - סיקור מיוחד ב-ynet:

לכל הכתבות של דו"ח המבקר  

44 איש שילמו בחייהם באסון. סיפורי ההרוגים


 

כבר בשעה 11:13, כארבע שעות לפני האסון, התקבלה במוקד 100 של המשטרה הודעה מאזרח על שריפה במורדות הדרום-מערביים של עוספיה. למקום נשלחה ניידת משטרה, שהגיעה לאחר תשע דקות. בהמשך יצאו לאזור השריפה מפקדת תחנת חיפה, תת-ניצב אהובה תומר ז"ל ומפקד מרחב חוף תת-ניצב רוני עטיה וקצינים נוספים. בשעה 11:59 הוזעק למקום מסוק משטרתי ושעתיים לאחר מכן הוזעק מסוק נוסף, ששידר תמונות למשל"ט (מרכז השליטה) ולחפ"ק בשטח. במקביל, שוטרים חסמו כבישים באזור הכרמל.

 

עוד מדו"ח המבקר ב-ynet

 

המבקר מיכה לינדנשטראוס בדק את התנהלות כל הגורמים שהשתתפו בפעולות ביום האסון. הוא מצא ליקויים בתפקודו של משל"ט מחוז צפון, שלא גיבש תמונת מצב על זירת האירוע ולא העביר לגורמי הפיקוד חיתוכי מצב בנושא בטיחות הנסיעה בכבישים, לצורך קבלת החלטות.

 

 (צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות") (צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי
(צילום: גיל יוחנן, דודי ועקנין, אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות")

 

עוד מצא המבקר כי המשל"ט לא דרש משירותי הכיבוי תחזית של סיכוני האש וכיווני התפשטותה. בנוסף, הוא לא עקב אחר התמונות החשובות ששידר המסוק המשטרתי וכשהתקבלו דיווחים סותרים, הוא לא בדק מה הדיווח הנכון. כמו כן, המשל"ט לא ריכז מידע ולא ידע לתת תשובות על מצב צירי התנועה.

 

גם בחדר הפיקוד נמצאו ליקויים. ביום שבו פרצה השריפה, רכב החפ"ק היה במוסך. בסופו של דבר השתמש החפ"ק ברכב מסוג סיטרואן ברלינגו, שאותו הגדיר המבקר כ"רכב לא תקני". ברכב לא נקלטו תמונות מהמסוק באופן תקין.

 

המבקר מצא עוד כי סמב"צ המחוז, שהיה בחפ"ק, לא ניהל יומן מבצעים ולא רשם את הדיווחים שהתקבלו ואת ההנחיות של מפקד האירוע. בנוסף, הוא לא הפיץ אותם לגורמים המתאימים ולא סייע בגיבוש תמונת מצב. גם בעלי התפקידים מיחידת המבצעים של המחוז, שהאזינו לרשת הקשר בכלי הרכב שלהם לא גיבשו תמונת מצב.

 

המבקר גם מצא כי בניגוד לנוהל המשטרה בעניין הפעלת חפ"קים, לא זומנו אליו ולא נכחו בו נציגים מגורמי חוץ הרלוונטים לאירוע – שב"ס וארבע הרשויות המקומיות שהשריפה התפשטה לתחומן. במקביל, לא הועבר למשטרה מידע על כך שפינוי האסירים מכלא דמון עבר מכביש 721 לכביש 672.

 

 

המבקר הוסיף כי ליקויים שהעלו בעבר ועדות חקירה ובדיקה בדבר כשלים של פיקוד ושליטה, חזרו ונשנו גם בניהול פעולות המשטרה ביומה הראשון של השריפה בכרמל. הוא הוסיף כי ממועד ההודעה על השריפה ועד מועד התרחשות אסון אוטובוס הצוערים כעבור ארבע שעות – פרק זמן שבו ניתן להקים ולהפעיל מרכזי פיקוד ושליטה – הם לא הוקמו.

בנוגע למסוק, המבקר מציין כי רק לאחר האסון התברר למשטרה שהצבא יכול ליצור תמונת מצב של האש באמצעות צילומי מזל"ט והדפסת תמונות תרמיות.

 

בנוסף מעיר המבקר, כי היה חסר גורם משטרתי אשר ירכז וינתח את פרטי המידע ויעבד אותם לכלל תמונה כללית של הזירה ושל סיכוני האש ומגמות התפשטותה, תוך ביצוע השוואה בין מתכונת הפינוי המוצעת ובין חלופות אחרות של דרכי גישה ופינוי.

 

כך למשל, מפקד תחנת זכרון יעקב, שהיה בכלא דמון, אישר בשעה 15:30 לשיירת פינוי של שב"ס לנסוע מערבה, לאזור בית אורן. מפקד המחוז, ניצב שמעון קורן, לא ראה באותו זמן שום אש ולא הבחין בשום סכנה, בניגוד לדבריהם של תומר ועטיה.

 

בינתיים, בשעה 15:17, עבר אוטובוס הצוערים את המחסום בצומת אורן שעל כביש 4. במקביל, בשעה 15:25 פנה המרד"מ (מרכז דיווח מבצעי) למפקד תחנת זכרון יעקב ושאל אותו אם אפשר לשלוח רכב שב"ס מצומת אורן דרך כביש 721. תשובתו הייתה: "חיובי. הצירים פתוחים".

 

מפת האירועים המרכזיים ביום השריפה ()
מפת האירועים המרכזיים ביום השריפה

 

לא ניתנה לשוטרים במחסומים הנחיה למנוע כניסה של כוחות חילוץ והצלה (צילום: אקטיבסטילס) (צילום: אקטיבסטילס)
לא ניתנה לשוטרים במחסומים הנחיה למנוע כניסה של כוחות חילוץ והצלה(צילום: אקטיבסטילס)

 

רק שתי דקות עברו עד שקצין האג"ם המחוזי, שהיה באותה העת כמה מאות מטרים דרומית מצומת בית אורן, דיווח: "הציר כלפי מטה (לכיוון מערב) כרגע בלתי עביר. הם פה מנסים למנוע את ההתפתחות של האש על הציר". שלוש דקות לאחר מכן הוא דיווח: "הציר כלפי מערב מטה כרגע סגור".

 

עוד דקה עברה והמסוק המשטרתי דיווח על התקרבות הלהבות לציר 721. "יש מוקד גדול מאוד שמתקרב לבית אורן ממזרח. הוא במרחק של 400-500 מטר. זה 400 מטר מזרחית לקיבוץ ורץ אליהם", אמר ככל הנראה קצין בשירותי הכבאות, שעלה על המסוק לאחר שנציב הכיבוי ירד ממנו. כמה דקות לאחר מכן אירע האסון הכבד.

 

המבקר מעיר כי מהמידע עולה שסיכוני האש לציר 721 הלכו וגברו וכי מגמת הרוח והאש הייתה לכיוון מערב. מפקדי משטרה שהיו בשטח נשמעו בקשר כשהם מחליפים ביניהם דיווחים ומידע נקודתי על סיכונים, אולם מרכז השליטה ומפקדי המשטרה לא תרגמו את ההתראות הרבות והמידע שהועבר ברשת הקשר להנחיות מבצעיות לכוחות הפועלים בשטח, לרבות לשוטרים שהוצבו במחסומים, ובשום שלב לא הורו לשוטרים במחסומים למנוע כניסה של כוחות חילוץ והצלה.

 

עוד נמצא בביקורת כי מפקד מחוז צפון, ניצב שמעון קורן, לא הורה בשום שלב לפעול על פי המלצותיהם של נציגי שירותי הכבאות להפנות את כוחות הסיוע לנסוע בכביש 672 – שהיה פקוק באותה שעה, כיוון שאוניברסיטת חיפה שחררה את כל הסטודנטים בשל השריפה - דבר שיצר עומס תנועה כבד מאוד בצירים המובילים לחיפה ולעוספיה.

 

"הדו"ח מציין את עוז רוחם של השוטרים" 

במשטרה אומרים בתגובה לממצאי המבקר כי "מפקדי המשטרה שניהלו את אירוע השריפה בכרמל פעלו במהלכו בתנאי סיכון תוך גילוי אומץ לב אישי רב בניסיון להציל חיים ורכוש. משטרת ישראל זוכרת את 44 נספי אסון הכרמל ולבה עם המשפחות השכולות שאיבדו את היקר מכול".

 

בתגובה נאמר עוד כי המשטרה שילמה מחיר דמים כבד באסון יערות הכרמל, עם נפילתם של תת-ניצב ליאור בוקר, תת-ניצב אהובה תומר וסגן-ניצב יצחק מלינה. "במורשתה של משטרת ישראל מסורת ארוכה של מפקדים ושוטרים אשר פעלו בנחישות וללא היסוס, עד כדי הקרבת חייהם להצלת חיי אחרים. כאלה היו ליאור, אהובה ויצחק ז"ל", אמרו במשטרה.

 

במשטרה אמרו עוד כי "הדו"ח חוזר ומציין את עוז רוחם של שוטרי משטרת ישראל ויתר כוחות ההצלה, שהתמודדו במערכה מול האש. מסירותם ונחישותם של שוטרי

 משטרת ישראל באירוע השריפה הובילה לפינוים ללא פגע של מאות אסירים מכלא דמון, ומאות אזרחים בהם מטיילים, תושבי בית אורן וחולי בית החולים טירת כרמל".

 

בעקבות האסון קיימה המשטרה תחקיר מעמיק לצורך הפקת לקחים ולהיערכות למקרה אסון עתידי. במשטרה אמרו כי "לקחים אלה, רובם ככולם, כבר יושמו וניתן להם ביטוי, בין היתר בתוכנית האימונים ובתרגילים, בשדרוג מערכת הקשר ובהעמקת שיתוף הפעולה בין כלל גורמי החילוץ וההצלה".

 

עם פרסום הדו"ח מינה המפכ"ל, רב-ניצב יוחנן דנינו צוות בכיר בראשות המפכ"ל לשעבר, רב-ניצב (בדימוס) שלמה אהרונישקי, שהתבקש לבחון את ממצאי הדו"ח ולהציג למפכ"ל המלצות ליישום מסקנותיו.


פורסם לראשונה 20/06/2012 15:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפכ"ל ומפקד המחוז, כמה שעות אחרי פרוץ השריפה
צילום: שי וקנין
המבקר קבע: לא הוקמו מרכזי פיקוד ושליטה
המבקר לינדנשטראוס, הום עם הגשת הדו"ח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים