שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס,  EPA

'השעות האחרונות של פומפיי'. שליח ynet מקהיר

אלפים מחכים בכיכר תחריר להכרזה על המנצח בבחירות לנשיאות, לפי ההערכות - איש האחים המוסלמים. "רק אלוהים יודע מה יבוא עלינו אז", סיפרו אזרחים מודאגים, "אולי זו הבירה האחרונה שלי לפני שמצרים תהפוך לרפובליקה איסלאמית"

אלפי בני אדם כבר נמצאים בצהריים (יום א') בכיכר תחריר בקהיר, בהמתנה מורטת עצבים לפרסום תוצאות הבחירות לנשיאות. אם הדיווחים מהימים האחרונים יתאמתו ומועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, אכן ניצח בסיבוב השני בבחירות שנערך בשבוע שעבר, יהיה זה פרק חדש בתולדות מצרים, שפעילות האיסלאמיסטים הקיצונים בה נאסרה והוגבלה במשך שנים ארוכות. שידור חי ב-ynet מכיכר תחריר.

 

 

כוחות הביטחון של מצרים פרוסים היום בכוחות מתוגברים ברחובות הבירה קהיר, ומגנים על מוסדות ממשל. המשטרה קיבלה הוראה "לנקוט יד קשה" נגד כל הפרה של החוק והסדר הציבורי, וכוננות גבוהה במיוחד הוכרזה במחוזות נוספים של מצרים. ההכרזה על המנצח בבחירות אמורה לפי הדיווחים במצרים להיעשות בשעה 16:00 לפי שעון ישראל. סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" דיווחה כי במחוז צפון סיני הועלתה הכוננות הביטחונית באופן חסר תקדים מחשש למהומות לאחר ההכרזה על תוצאות הבחירות.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מורסי עצמו הכריז על ניצחונו כבר שעות אחרי סגירת הקלפיות בשבוע שעבר, אלא שאנשי יריבו, אחמד שפיק, טענו כי הוא עצמו ניצח וכי דבריו של מורסי נועדו להכשיר את הקרקע לטענות על זיופים עם פרסום התוצאות האמיתיות. שפיק כיהן כראש הממשלה האחרון במשטר חוסני מובארק, ולכן האחים המוסלמים ותומכיו של מורסי רואים בו שריד של המשטר הישן, וטוענים כי בחירתו פירושה מחיקת הישגי המהפכה שבה הודח מובארק.

 

הרבה בדיחות וצחוקים הוחלפו בין הצעירים שגדשו לפנות בוקר את מסעדת-הגג ברובע זמאלק היוקרתי בלב קהיר. אך האווירה המשועשעת לכאורה הייתה רחוקה מאוד מלבטא באמת את מצב רוחם הקשה של הנוכחים במקום. זו אחת המסעדות הלא רבות בקהיר, שבהן עוד ניתן להזמין בלי כל בעיה משקאות אלכוהוליים ולעשן בחופשיות נרגילה. במרחק קילומטרים בודדים מגן העדן החילוני החבוי הזה, מתכוננים רבבות פעילים איסלאמיסטים להכרזה על מועמדם מורסי כנשיאה הראשון של "הרפובליקה המצרית החדשה".

 

מפגינים מתפללים בכיכר תחריר, היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים מתפללים בכיכר תחריר, היום(צילום: EPA)

 

"אנחנו חוגגים כאן את שעותיה האחרונות של פומפיי, לפני התפרצות הר הגעש", אומר לי אחד הסועדים, שעל השולחן שלו  ושל חבריו כבר הצטברו עשרות בקבוקי בירה ריקים, ומוסיף: "אלו אולי הבירות האחרונות שלנו, לפני שהאחים יהפכו את מצרים לרפובליקה איסלאמית".

 

הצעירים והצעירות סביבי תמכו ברובם במהפכה נגד משטרו של מובארק, אך חדלו מלהאמין בה כשהבינו להיכן נושבות רוחות השינוי. לא לכך הם פיללו. כשהם יזמו את המהפכה, הם היו נאיביים מכדי לחשוב שהם משחקים לידיהם של כוחות חזקים יותר, מאורגנים יותר ונחושים יותר: האיסלאמיסטים. עכשיו הם מזמרים שיר מקומדיה פוליטית אנטי-איסלאמית, שמופצת ביוטיוב, שאומר: "לא נורא, יהיה טוב, איכשהו נחזיק מעמד ארבע שנים". בקרב בני-שיחי כאן אין כל ספק: בעוד שעות ספורות יוכרז מורסי כנשיאה הראשון של מצרים הדמוקרטית, "ורק אלוהים יודע מה יבוא עלינו אז".

 

"מורסי יהיה בובה של הפאשיסטים"

"אלה מאתנו שיכולים, יעזבו את המדינה", צופה אחד מבני-שיחי, "אך לא לכולם יש כסף להגר ולא כולם יוכלו לקבל אשרות הגירה למערב. העשירים, בהם נוצרים רבים, יברחו מכאן, וגם בעלי מקצועות מבוקשים בחו"ל. מצרים תהפוך לענייה יותר רוחנית, וייווצרו נסיבות שיאפשרו לאיסלאמיסטים להנציח את שלטונם כאן".

 

"כל מי שחושב שהם מקבלים עליהם את עקרונות הדמוקרטיה טועה טעות מרה", הוא אומר, "הם משחקים משחק כדי להרגיע את החששות מפניהם. אבל ברגע שהם ישיגו את מטרתם ויעלו לשלטון, הם יתחילו ליישם את תוכנית האב שלהם להפיכתה של מצרים, ואחר-כך של החברה הערבית כולה, לאמירות ולחליפות איסלאמית. הם פאשיסטים אמיתיים, שטובת הפרט כלל לא נחשבת בעיניהם. כולנו נהפוך לכלים בידיהם".

 

נושאים את תמונת מורסי בכיכר בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נושאים את תמונת מורסי בכיכר בקהיר(צילום: רויטרס)

 

אבל לא כולם איבדו תקווה. נורה, בשנות ה-30 המאוחרות לחייה, עובדת במלונאות, בטוחה שמועמד המחנה החילוני יזכה בכל זאת בבחירות לנשיאות. "אני לא מאמינה שמורסי יכול לזכות. הוא מייצג תפיסת עולם שונה מאוד מתפיסת העולם של רוב המצרים. אנחנו אנשים אוהבי חיים. אוהבים לשיר, לרקוד, לשתות. אי אפשר לכפות על עם שלם נשיא שלא מכבד אנשים אחרים. מה מורסי כבר יודע? הוא מבין בכלכלה? בתעסוקה? במדיניות חוץ? כולנו יודעים שהוא רק בובה. מי שבאמת ישלוט במצרים הם ראשי האחים המוסלמים. הם אלה שיגידו לו מה לעשות, והוא יציית להם בעיוורון. אסור שהוא יזכה. זה יהיה אסון".

 

ההחלטה לערוך את מסיבת העיתונאים שבה יוכרז הזוכה בבחירות לנשיאות ב-16:00 בצהריים, בשיאו של חום היום, נתפשת בעיני מצרים רבים כהכנה להכרזת עוצר בכל רחבי מצרים מיד לאחר ההודעה הרשמית. לדעתם, זהו ניסיון למנוע התנגשויות אלימות בין פעילי המחנות היריבים.

 

המתיחות בין הצבא לאחים - בשיא

ביממה האחרונה תוגברה נוכחות כוחות הביטחון בכל רחבי מצרים, כהיערכות לקראת עימותים אפשריים. בכיכר תחריר כבר נערכות תהלוכות חגיגיות לקראת ניצחונו הצפוי של מורסי. נציגי האחים הבהירו כי שביתת השבת בכיכר תימשך לפחות עד ל-30 בחודש, המועד שבו הבטיחה המועצה הצבאית העליונה להעביר את כל סמכויות השלטון לידיו של נשיא אזרחי. "אם זה לא יקרה, נמשיך במאבק", מבטיחים המפגינים בכיכר.

 

בשבועיים האחרונים הגיעה לשיא המתיחות בין צבא מצרים, השולט במדינה מאז הדחת מובארק, לבין האחים המוסלמים. הצבא, שמעדיף לראות מועמד חילוני וליברלי שישמור את מצרים קרובה למערב, פרסם בשבוע שעבר צו המקצץ בסמכויותיו של הנשיא העתידי ומאפשר למועצה הצבאית העליונה לקבוע את צוות המומחים שינסח את החוקה החדשה של מצרים, במקום הצוות האיסלאמיסטי שבידיו הפקיד הפרלמנט המצרי את המשימה לפני כן.

 

אנשי האחים המוסלמים בקהיר בשבוע שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי האחים המוסלמים בקהיר בשבוע שעבר(צילום: AP)

 

הצבא גם הודיע על קיום פסיקתו של בית המשפט החוקתי במצרים, לפיה הבית התחתון של הפרלמנט - שנשלט על-ידי האחים המוסלמים - יפוזר, וייערכו בחירות חדשות אליו. הצעדים האלה נתפשו על-ידי האיסלאמיסטים במצרים כניסיון להצר

את צעדיהם ולמנוע מהם להשלים את המהפכה ולהשיג את השלטון באופן דמוקרטי.

 

ניצחון של מורסי בבחירות לנשיאות ישלים ניצחון של האחים המוסלמים בכל החזיתות בזירה הפוליטית המצרית, אחרי שמוקדם יותר השנה כבשו את הפרלמנט. עם זאת, לא ברור אילו סמכויות יופקדו בידי הנשיא החדש, ולפי הערכות ינסה צבא מצרים לשמור לעצמו את עיקר הכוח הממשי. אם כך אכן יהיה, הדבר עשוי להוביל להתלקחות מחדש של האלימות במצרים ולעימותים בין תומכי האיסלאמיסטים לכוחות הביטחון.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים עם תמונת מורסי בכיכר תחריר
צילום: EPA
מועמד האחים המוסלמים, מוחמד מורסי
צילום: AP
המועמד החילוני, אחמד שפיק
צילום: AP
מומלצים