שתף קטע נבחר

המפגינים שוחררו למרות בקשת המשטרה

14 משתתפים בהפגנה האלימה בת"א הואשמו בהפרעה לסדר הציבורי ובהתפרעות. השופט ביקר את בקשת המשטרה להאריך את מעצרם עד תום ההליכים, אך הדגיש כי אין להשלים עם התנהגות המוחים, "במיוחד אלה שהפעילו אלימות כלפי שוטרים"

המשטרה הגישה בצהריים (יום א') כתבי אישום נגד 14 משתתפים בהפגנה האלימה אמש בתל אביב. המפגינים מואשמים בהפרעה לסדר הציבורי ובהתפרעות במקום ציבורי. בדיון שהתקיים בבית משפט השלום בעיר, הפתיעה המשטרה את הנוכחים כשביקשה להאריך את מעצרם של החשודים עד תום ההליכים נגדם, בקשה השמורה בדרך כלל לחשודים בעבירות חמורות יותר.

 

בתום הדיון, עם זאת, הוחלט לשחרר את העצורים. מוקדם יותר שוחררו עשרות חשודים נוספים שנעצרו אתמול. אביה של אחת מהעצורות, שעוכב ונאזק על ידי אנשי משמר בתי המשפט בשל מה שהוגדר כ"התערטלות פומבית", שוחרר אף הוא בתום האירועים.

 

העצורים, היום בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
העצורים, היום בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

 

בקשה השמורה בדרך כלל לחשודים בעבירות חמורות יותר. ההפגנה אמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בקשה השמורה בדרך כלל לחשודים בעבירות חמורות יותר. ההפגנה אמש(צילום: AFP)

 

"חופש הביטוי והזכות להפגין הן זכויות בסיסיות ויש להקפיד שאינן נפגעות, ללא פגיעה בסדר הציבורי", אמר השופט צחי עוזיאל. "עם זאת, אין המדובר בזכויות בלתי מוגבלות ומי שמבקש לממשן או ליהנות מהן, עליו להקפיד שהוא עושה כן, תוך קיום הוראות החוק ומבלי שיהיה בכך כדי לפגוע בסדר ובביטחון הציבורי או לסכן את קיומו".

 

השופט הוסיף כי "בנסיבות של התיקים בפניי, סבורני כי יש ממש בטענת באי כוח המשיבים כי היה על המשטרה להורות על שחרורם בתנאים או שלא בתנאים, בתחנת המשטרה ולא להביאם לבית המשפט יחד עם בקשה למעצרם עד לתום ההליכים. לא מצאתי כי עובדות כתב האישום הן כאלה המעידות על המסוכנות של המשיבים, שכולם צעירים, ללא עבר פלילי, בעוצמה המצדיקה מעצרם של אלה יום אחד נוסף".

 

לדבריו, "יחד עם זאת, אין להשלים עם ההתנהגות של המשיבים, במיוחד של אלה שהפעילו אלימות כלפי שוטרים, או הכשילו את האחרונים בעת ביצוע עבודתם. דברים אלה נכונים ביתר שאת, כאשר מדובר בהתקהלות בלתי חוקית ולאחר שהמשטרה הכריזה על כך".

 

"יש אינטרס שלא נצא לרחובות"

בעקבות בקשת המשטרה, סערו הרוחות בבית המשפט וגם מחוצה לו. עו"ד ברק כהן, שמייצג חלק מהמפגינים אמר לפני החלטת השופט כי "הבקשה למעצר עד תום ההליכים היא מגוחכת. מדובר בעבירות שבחיים לא יתבקש מעצר עד תום ההליכים בגינן, בשל התקהלות והשתתפות בהפגנה. הבקשה הזאת לא תתקבל והיא תביא להמשך התבזותן של המשטרה ועיריית תל-אביב".

 

עו"ד כהן הוסיף כי "בשנה שעברה בעת פינוי המאהלים, הוגשו כתבי אישום עם עבירות חמורות יותר, אך עם בקשה להרחקה. לשלטון יש אינטרס שלא נצא לרחובות ולנו אין עניין לוותר על היציאה לרחובות ונתגושש איתם על הדבר הזה".

 

"אין לנו עניין לוותר". חלק מהנאשמים בבית המשפט, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"אין לנו עניין לוותר". חלק מהנאשמים בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

 

עו"ד גבי לסקי, שמייצגת מפגינים נוספים אמרה כי "מדובר בכתבי אישום שמהווים אמצעי נוסף לנסות ולהרתיע פעילים ומפגינים מלהמשיך לממש את זכותם החוקית להפגין. כתבי האישום מעלים עבירות של התפרעות במקום ציבורי שהן העבירות הקלות ביותר ועל אף זאת ללא אח ורע

מבקשות הרשויות לעצור את האנשים האלו עד תום ההליכים כדי למנוע מהם למעשה להמשיך ולהפגין".

 

בתוך כך, מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו, קיים בצהריים דיון עם מפקד מחוז תל-אביב ניצב אהרון אקסול, בעקבות ההפגנות האלימות בסוף השבוע. במהלך הפגישה הציג אקסול את השתלשלות האירועים וגיבה באופן מוחלט את קציניו הבכירים שעמדו מול המפגינים. גם דנינו גיבה מצדו את שוטרי המחוז.

 

כמו כן הוצגו בפני המפכ"ל הערכות בנוגע להמשך המאבק החברתי, שלפי הערכת המשטרה ימשיך בתקופה הקרובה אף בהיקפים גדולים יותר. במשטרה מנסים לבחון דרך של הידברות מול מארגני המחאות, על-מנת שהמאבק יחזור למסלול "נורמטיבי", כפי שאירע בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקשה חריגה. הדיון בהארכת המעצר, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים