שתף קטע נבחר

מיחזור בעלייה: מי שיאני הפרדת הפסולת בארץ?

מנתוני אדם טבע ודין עולה שמספר משקי הבית המפרידים פסולת רטובה בארץ, זינק בשנה פי שלושה לערך. את הרשימה מובילות - משגב, עמק חפר וסביון - שכל בתי האב בתחומן מפרידים פסולת. בארגון ממליצים: לשלב בתי עסק ולכלול איסוף גזם עירוני

הפרדת פסולת בבית? כבר לא רק באירופה: מספר משקי הבית המפרידים פסולת בישראל זינק בשנה פי 3 לערך, ל-56 אלף משקי בית ביוני 2012, לעומת 18 אלף נכון ליוני 2011. כך עולה מנתונים שגיבש ארגון אדם טבע ודין לקראת כנס מיחזור שיערוך מחר (ב') ושמופיעים לראשונה ב-ynet.

 

עוד על הפרדת פסולת - בכלכלה ירוקה :

 

מהנתונים, שמופיעים בדו"ח מצב שגיבשו בארגון באשר להפרדת פסולת אורגנית ברשויות המקומיות - עולה שבתחומי כ-30 רשויות מתבצעת כיום הפרדה בין פסולת אורגנית (רטובה) לבין שאר הפסולת. רוב הרשויות שותפות לפרויקט ההפרדה של המשרד להגנת הסביבה ומפה שהכינו בארגון, מממחישה את רמות הההפרדה בישובים השונים שהחלו להפריד את הפסולת האורגנית.

 

מפת אחוזי ההפרדה ברשויות (באדיבות אדם טבע ודין) (באדיבות אדם טבע ודין)
מפת אחוזי ההפרדה ברשויות(באדיבות אדם טבע ודין)

לצפייה במפה בגודל מלא

 

את הרשימה מובילות 3 רשויות בלבד, שבכל בתי האב שבתחומן מתבצעת הפרדת פסולת - משגב, עמק חפר וסביון. ב-6 ישובים - כפר סבא, מודיעין, נס ציונה, שוהם ברנר ומנשה - מעל 25% מבתי האב מפרידים פסולת, ובשאר הרשויות במפה - עד 25% מבתי האב מפרידים פסולת.

 

עוד עולה מהדו"ח, כי חל גם גידול של פי 2.5 במספר היישובים המפרידים פסולת בתחומי המועצות האזוריות. גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום מיחזור בארגון ואחד מעורכי הדו"ח, מסביר כי בהתאם לעלייה בשיעורי ההפרדה - חלה גם קפיצה בכמויות הפסולת האורגנית שנאספת בנפרד ברשויות למיחזור, מ-370 טון לחודש, ל-1,040 טון לחודש.

 

ריכוז נתוני הפרדה ברשויות מקומיות (באדיבות אדם טבע ודין) (באדיבות אדם טבע ודין)
ריכוז נתוני הפרדה ברשויות מקומיות(באדיבות אדם טבע ודין)

לצפייה בטבלה בגודל מלא

 

הבעיה העיקרית: מחסור בנתונים

אוסטרובסקי מוסיף כי הנתון של 56 אלף משקי בית, מתייחס רק לעיריות ורשויות מקומיות - ואינו כולל את המועצות האזוריות (כפי שחושב בשנים עברו - ב.פ.), לגביהן לא היה לדבריו די מידע.

 

בהקשר זה מודגש בדו"ח כי הבעיה העיקרית בתחום הפרדת הפסולת - היא מחסור חמור בנתוני כמות הפסולת האורגנית הנאספת, רמת הנקיון בזרם האורגני והיחסים בין הפסולת האורגנית לפסולת היבשה. בארגון ממליצים לבנות מערך איסוף נתונים, ניתוח ותמיכה לרשויות המקומיות.

 

 

 

ריכוז נתוני הפרדה במועצות האזוריות (באדיבות אדם טבע ודין) (באדיבות אדם טבע ודין)
ריכוז נתוני הפרדה במועצות האזוריות(באדיבות אדם טבע ודין)

לצפייה בטבלה בגודל מלא

 

עוד מצוין בדו"ח כי ההערכות במתקני הטיפול בפסולת האורגנית, רחוקה מלהשביע רצון ויש למקד מאמץ מיוחד בנושא. בנוסף ממליצים בארגון לשלב בתי עסק בתכניות ההפרדה ולכלול בהן איסוף גזם עירוני רך. "המיחזור והקיימות הם לא תחרות - זאת התפתחות" מדגיש אוסטרובסקי. "אנחנו לא מציגים את הנתונים כדי לחלק ציונים - אלא כדי לתמוך בתהליך ולראות איך הוא מתפתח".

 

בארגון מציינים גם רשויות העומדות להתחיל תכנית הפרדה בקיץ 2012 - יבנה, קריית ביאליק, ראש פינה, מועצה אזורית רמת הגולן, וכן רשויות בשלבי הערכות להפרדת הפסולת - אשדוד, אשקלון, באר שבע, אופקים, דימונה, מועצה אזורית שדות נגב ומועצה אזורית רמת נגב בדרום, גוש עציון במחוז ירושלים, ועפולה, גלבוע, יקנעם בצפון.



 

לדברי אוסטרובסקי, אתרי המיחזור הקיימים מסוגלים לתת מענה לרשויות שייכנסו לתהליך ההפרדה בקיץ הקרוב, אבל באשר לשאר הרשויות - אין עדין פתרונות קצה לטיפול בפסולת המופרדת.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין', מסר כי "אנו נוטים לעיתים לשכוח שגם למיחזור יש מחיר סביבתי כבד. לכן, במקביל לקידומו ויישומו, תהליך המיחזור חייב להוות גם שלב אבולוציוני בדרך להפחתת הפסולת במקור, לצד צריכה נבונה ועשיית כל מה שניתן לשם שימוש חוזר במוצרים אותם אנו צורכים, לפני שנשליכם אל פח המיחזור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים