שתף קטע נבחר

היהפוך מורסי את עורו?

במערב יש מי שחושב שהאחים המוסלמים ינהגו בפרגמטיות, ואפילו בבית הלבן לא שואלים שאלות קשות. אבל המטרה הייתה ונותרה להפוך את מצרים למדינת ההלכה האיסלאמית

נצחונו של מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, בבחירות לנשיאות במצרים הוא ניצחון לאיסלאם הפוליטי שאינו מפריד בין דת למדינה והשואף לכפות את השריעה (ההלכה) האיסלאמית כדרך חיים. המהפכה במצרים לא הצליחה להוציא מקרבה מנהיג חדש כריזמטי. המאבק היה בסופו של דבר בין הממסד הישן לבין האחים המוסלמים שהיו הכוחות הפוליטיים המרכזיים במצרים מאז מהפכת הקצינים החופשיים ב-1952.

 

ב-60 השנים האחרונות לא היה במצרים מקום לפעולתן של מפלגות ליברליות של המרכז הפוליטי. לאורך כל אותה תקופה, מנאצר ועד מובארק דרך סאדאת, נשלטה ארץ הנילוס על-ידי דיקטטורה צבאית שהסתתרה מאחורי מפלגת שלטון יחידה שסרה למרותה. תנועת האחים המוסלמים, שהתחילה את פעולתה בזירה הפוליטית עוד בתקופת המלך פארוק (שהשרות החשאי שלו הרג את חסן אלבנא מייסד התנועה לאחר שהאיש הפעיל ארגון סודי אלים שניסה להפיל את השלטון), הייתה היחידה שהעזה להתעמת עם שלטונם של שלושת הנשיאים. כל נסיונותיה לתפוס את השלטון נגמרו בתבוסות.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

השמאל הרדיקלי חטף לי את המחאה / איתמר אמינוף

אל תתבלבלו, שלי בצד שלנו / טל אנגרט

  

כל זאת לא מנע ממנה לחדור לעומק העם המצרי ולהקים תשתית חברתית, כלכלית ופוליטית. מול הדיקטטורה הצבאית, השחיתות והעינויים של המשטרה המצרית נטו רבים להאמין לפעילי התנועה שהביאו עמם את בשורת האיסלאם והבטיחו שהוא יפתור את כל הבעיות. מבחינה דתית/פוליטית לא היה לאחים המוסלמים מתחרה בזירה הפנימית.

 

יוציא את הגנרל טנטאווי לגמלאות?  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יוציא את הגנרל טנטאווי לגמלאות? (צילום: EPA)

 

מטרתם הייתה ונותרה מאז היווסדם ב-1928 להשתלט על מצרים ולהפכה למדינה איסלאמית בה תשלוט השריעה. הדמוקרטיה וערכיה חופש הביטוי, שוויון למיעוטים ולנשים היו האויב ובו הם נאבקו. תורתם הייתה קיצונית דתית מלווה באנטישמיות בוטה עוד בטרם הקמתה של מדינת ישראל ושהפכה למאבק בלתי מתפשר בישראל. כל התנועות האיסלאמיות הקיצוניות, כגון הג'יהאד, הג'מאעה האיסלאמית, אל-קאעידה ואחרות הוקמו על בסיס התורה הקיצונית שהם הפיצו. יש להן חלק חשוב בהקצנה הדתית של הרחוב המצרי ובעוינות נגד ישראל.

 

עכשיו טוענים רבים, ובמיוחד בתקשורת המערבית, כי יש לשכוח את כל העבר הטעון הזה ולהאמין כי האחים המוסלמים אינם אלא מפלגה חילונית (!) שתפעל בדרכים דמוקרטיות לפיתוחה של מצרים. זאת על אף העובדה שמוחמד מורסי עצמו לא היסס במהלך מערכת הבחירות לומר לתומכיו שיכפה את השריעה האיסלאמית ויכבוש את ירושלים. לעיתונאים הזרים אמר שיכבד את התחייבויותיה הבינלאומיות של מצרים ויקים מדינה אזרחית - מונח עמום שמשמעותו אינה ברורה.

 

פתאום הם הפכו לדמוקרטים?

האם אמונתו של מורסי באיסלאם נמוגה עם היבחרו לנשיא? האם עד עכשיו חי ברמייה עם עצמו? האם מחמד בדיע, המדריך העליון של האחים המוסלמים וחבריו במשרד ההכוונה של הארגון הפכו לדמוקרטים שנייה אחת לאחר שזכו בבחירות? האם חצי מיליון חברי תנועת האחים יכבדו מעכשיו את נשותיהם ויפסיקו להרוג בהן? האם המוסלמים יכבדו מעכשיו את שכניהם הקופטים? האם תרבות האיסלאם של האחים המוסלמים השואפת לאסלם את העולם כולו השתנתה תוך שעות עם נצחונם בקלפיות? נראה שבבירות המערב אין שואלים את השאלות האלה ובבית הלבן כבר מוכנים לצעוד יחד עם האחים את כברת הדרך הבאה.

 

במדינות ערב דווקא חושבים אחרת. שם עדיין רואים באחים המוסלמים סכנה. סעודיה ומדינות המפרץ עוקבות בדאגה אחרי המתרחש במצרים ומסרבות לפתוח את כיסן כדי לסייע לכלכלתה הקורסת. מצב זה קיבל ביטוי מוחשי השבוע כאשר דאחי חלפאן תמים, מפקד משטרת דובאי, שהתפרסם כמי שחשף את מה שהוא כינה פעולת המוסד לחיסולו של מבחוח, הצהיר כי נשיא מצרים, יוצא חלציה של תנועת האחים, לא יתקבל בברכה במפרץ, לא יפרסו לו שטיח אדום וכי בחירתו היא סימן רע למצרים ולאזור. כבר לפני מספר שבועות איים לעצור את יוסף קרדאווי הפוסק המרכזי של האחים בשל הסתתו נגד איחוד האמירויות.

 

גם יורש העצר הסעודי, שכיהן כשר הפנים, האמיר נאיף בן עבד אלעזיז שנפטר לפני שבועיים היה ידוע בעוינותו לאחים המוסלמים וראה בהם שורש הצרות באזור ומקור הטרור הפוליטי. סעודיה עדיין לא שכחה כי האחים המוסלמים סיבכו אותה במתקפה על מגדלי התאומים בארצות בברית. מתוך 18 המחבלים שביצעו את הפיגועים, 16 היו סעודים שחונכו על תורתם של האחים המוסלמים והצטרפו לאל-קאעידה. הסעודים לא היססו אז לגרש את כל פעילי האחים מארצם. חשדנותה של סעודיה למורסי התבטאה במברק ברכה מאוחר ופושר.

 

מורסי נשבע אמונים מול בית הדין החוקתי ובכך השלים את ההליך החוקתי לקראת כניסתו לתפקיד. המועצה הצבאית העליונה העבירה לו מיד את כל סמכויותיה הכוללות את אלה של הרשות המבצעת ואלה של הרשות המחוקקת בעקבות פיזור הפרלמנט. מעכשיו הוא שליטה העליון של מצרים שנבחר בבחירות דמוקרטיות על-ידי העם המצרי. המועצה אומנם פרסמה לפני מספר ימים הודעה חוקתית המגבילה את הנשיא בכל הנוגע לענייני ביטחון וצבא כגון הכרזת מלחמה, קביעת תקציב הצבא, מינוי הקצונה הבכירה, אך היא נראית כמאמץ פתטי של הגנרלים לשמר מספר סמכויות לפני שיחזרו למחנותיהם.

 

מה מונע מהנשיא החדש לשנות את מצב הדברים? סמכויותיו, הכוללות את אלה של הרשות המבצעת והמחוקקת, יאפשרו לו למצוא את הדרך לבטל את פיזור הפרלמנט, לפקח על ניסוח החוקה ולדאוג כי תכיל את הסעיפים המתאימים להחלת השריעה. סביר שתוך מספר שבועות יחזיקו בידיהם האחים המוסלמים את כל מרכזי הכוח של מצרים: נשיאות, פרלמנט וחוקה. מה ימנע מהם מלהוציא לגמלאות את הגנרלים שהיו חברי המועצה העליונה? האם הצבא יתנגד ויבצע הפיכה? ספק רב. מה ימנע מהאחים להתחיל ליישם את תוכניותיהם להקים מדינה איסלאמית במצרים ולפעול להקמת מדינות איסלאמיות נוספות במזרח התיכון? הפרגמטיות והצורך לטפל במשבר הכלכלי החמור בו נתונה מצרים - טוענים פרשני התקשורת המערבית שהפכו לתומכי האחים.

 

האם לא סביר להניח כי מטען הקנאות האיסלאמית שאותו נושאים האחים ושלמענו נאבקו והקריבו את עצמם מזה 84 שנים יגבר על הפרגמטיות? והנה כבר דוגמה ראשונה לאותה פרגמטיות: מורסי הבטיח שיטפל בכל ההקדם בעריכת משפט חוזר למובארק "כדי למצות אתו את הדין" וידרוש לשחרר את השייח העיוור עומר עבד אל-רחמן האחראי לפיגוע הראשון על מגדלי התאומים ב-1993 והמרצה את עונשו בכלא בארה"ב. 

 

צבי מזאל הוא שגריר ישראל לשעבר במצרים, שבדיה ורומניה. עמית המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחמד מורסי לאחר השבעתו לנשיא
צילום: EPA
מומלצים