שתף קטע נבחר

מופז הושפל ומחזיר: אין טעם לפגישה עם נתניהו

עוד סממן למשבר הפוליטי החריף סביב פירוק ועדת פלסנר. מקורביו של שאול מופז דוחים את הצעת נתניהו: "לא לעניין לדון אחרי מעשה". פרופ' ידידיה שטרן, חבר הוועדה: "הוחמצה הזדמנות היסטורית". ראש הממשלה שוחח עם שרים: מעוניין לקדם חוק לגיוס ולשירות לאומי

מחריף המשבר המאיים על חייה הקצרים של ממשלת האחדות: מקורבי המשנה לראש הממשלה, השר שאול מופז, אמרו בתגובה להזמנת ראש הממשלה בנימין נתניהו להיפגש ולדון בפירוק ועדת פלסנר: "אין שום סיבה לקיים פגישה. נתניהו קיבל את החלטתו וזה לא לעניין לדון אחרי מעשה". מוקדם יותר סיפרו בכירים בקדימה על ההשפלה שעבר מופז, כאשר נתניהו התחייב לכאורה לדחות את הודעתו לשעות הערב ואחר כך אץ לפרסם הודעה.

 

פירוק ועדת פלסנר - דיווחים קודמים ב-ynet:

קדימה: נתניהו הבטיח לחכות, ורץ לפרסם הודעה

מטה המאבק: שאול מופז, תתפטר

מופז מאיים על נתניהו: או מסקנות או שנפרוש

 

ראש הממשלה שוחח אמש (יום ב') עם השרים ליברמן, ישי, הרשקוביץ, עם סגן השר ליצמן ועם ח"כ גפני במטרה לגבש חוק משולב לשירות חרדים וערבים. לפי הרעיון, שאפילו לא גובש לכלל טיוטה, מי שלא יגויס לצבא ישרת שירות אזרחי. היום בבוקר ייפגש נתניהו עם שר הביטחון עם שובו של ברק מארה"ב. בסביבת נתניהו אומרים כי אמנם להצעת ועדת פלסנר בלתי אפשרי להשיג רוב בכנסת, אולם להצעת החוק המשולב יש סיכוי לגבש רוב. אם לא יאושר החוק עד אחד באוגוסט, ייכנס לתוקף חוק שירות שמחיל חובת גיוס על כולם.

 

נתניהו תיאם את פירוק הוועדה עם ש"ס, ואפילו תגובת ש"ס תואמה איתו. מקורבי מופז אומרים כי ניתן לנהל דיאלוג סביב העקרונות של ועדת פלסנר: "ראש הממשלה יודע את עמדת קדימה, והסיבה היחידה לפגישה יכולה להיות דיון במתווה ועדת פלסנר ובמסקנותיה, הכוללות הטלת אחריות אישית וסנקציות אישיות על מי שלא יתגייס".  

 (צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי) (צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי)
(צילום: אוריה תדמור, גיל יוחנן, נועם מושקוביץ, מוטי קמחי)

 

חברי כנסת שמעוניינים להתפלג מקדימה אמרו כי "המהלך של נתניהו ללא ספק מקרב את הפרישה, אבל צריך לחכות ולראות איך זה ייגמר". ציפי לבני, שממתינה מחוץ למערכת הפוליטית אך נערכת להקמת מפלגה חדשה, סירבה להתייחס להתפתחויות, אך מקורביה הכחישו דיווחים לפיהם שוחחה עם חברי כנסת והאיצה בהם לפרוש. השבוע נפגשה עם חברי הכנסת יואל חסון ושלמה מולה ודנה עמם בסוגיית הגיוס. לפי שעה, היא מביטה על הנעשה מהצד, בשעה שחיים רמון מכין עבורה פלטפורמה לתנועה פוליטית חדשה.

 

"הוחמצה הזדמנות היסטורית"

פרופ' ידידיה שטרן, חבר בוועדת פלסנר, הביע בשיחה עם ynet אכזבה מהמהלכים של ראש הממשלה והזהיר כי הציבור לא ישתוק: "אני מאוכזב מאוד מהחלטת ראש הממשלה לפרק את הוועדה. אני חושב שהוחמצה מול עינינו הזדמנות היסטורית להקל מאוד את המתח באחד השסעים הגדולים בחברה הישראלית".

 

פרופ' שטרן אומר כי הצער שלו הוא גם לגופו של עניין וגם על דרך קבלת ההחלטה. "לגופו של עניין, הוועדה מציעה מתווה שיאשר גיוס חרדים לצבא בשיעור שעשוי להגיע לשני שלישים מהציבור החרדי תוך חמש שנים". לדבריו, המתווה שגובש "מאזן באופן מצוין בין צורכי החרדים לצורכי המדינה. הוא תוצאה של דיון מקצועי בשיתוף גורמי המדינה, ומבטא תוצר של עבודה מאומצת של כולנו שנמשכה שישה שבועות. אני התגייסתי למילואים למען הממלכה, ויומיים לפני הצגת המתווה, ראש הממשלה החליט את שהחליט. אני רואה בכך פוליטיזציה לא ראויה של עניין חברתי חשוב שצריך תיקון מקצועי".

 

מופז במאהל הפראיירים. יעמוד במילתו?  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מופז במאהל הפראיירים. יעמוד במילתו? (צילום: מוטי קמחי)

 

שטרן הביע חשש כי החלטתו של ראש הממשלה תביא לסערה אזרחית גדולה, הן מצד יושבי "מאהל הפראיירים" והן מצד הציבור החרדי. "האמירה של ראש הממשלה לפיה אם עד 1 באוגוסט לא יימצא פתרון יחול חוק גיוס לכולם, משמעה אחד משניים: או שאנחנו פותחים במעצר של חרדים ושל ערבים שלא מתגייסים, או שמדובר במילים ריקות. אני חושש מאוד שהקיץ הקרוב עלול להתאפיין במתחים חברתיים קשים, ואת זה ניסינו למנוע".

 

הנטישה הובילה לפירוק הוועדה

נתניהו החליט על פירוק הוועדה בעקבות פרישת נציגי הבית היהודי וישראל ביתנו ונציג החרדים, עו"ד יעקב וינרוט. במהלך ישיבת סיעת קדימה, לאחר שיחה מנתניהו שבה סתם את הגולל על הוועדה, הצהיר מופז: "רבותיי, אנחנו עומדים לחולל כאן שינוי שבעיניי הוא שינוי היסטורי". במהלך הישיבה התבשרו הכתבים על הודעת ראש הממשלה באקט מביך ומשפיל מצד נתניהו כלפי שותפו הטרי לממשלה. בכירים בקדימה ציינו שנתניהו הבטיח למופז לחכות עם פרסום ההודעה לערב, אך לא עמד במילתו. בלשכת נתניהו הכחישו טענה זו.

 

נתניהו אמר כי לצערו, "ועדת פלסנר לא הצליחה להגיע לתוואי מוסכם עקב פרישת חברים בה והיא אינה יכולה לגבש המלצה שתשיג רוב בכנסת. הוועדה התפרקה. אני מודה לחמשת נציגי הציבור על עבודתם המאומצת". לדבריו, "עדיף פתרון מוסכם ומדורג אבל אם לא לזה נגיע, צה"ל יגייס לפי צרכיו, ואני מאמין שהוא יעשה זאת תוך כדי התחשבות בציבורים השונים כדי למנוע קרע בעם".

 

הודעת נתניהו פתחה את הסכר למבול של גינויים מהמערכת הפוליטית וגם מ"מאהל הפראיירים". מטה המאבק לשינוי חוק טל שיגר מכתב חריף למופז: "האמנו לך ונתנו לך צ'אנס. היום ברור ששום דבר רציני לא יהיה ושנתניהו יביא חוק טל 2". ראש הממשלה לא טרח להודיע על כך לנציגי הוועדה.

 

לאחר ההודעה, התקשר מופז לבועז נול, מראשי המאבק, והבהיר: "התחייבתי בפני הציבור להביא לחוק שירות חדש ובכוונתי לעמוד במילתי". מופז הדגיש כי בכוונתו לוודא שהמלצות ועדת פלסנר יפורסמו ושקדימה לא תתפשר על עקרון שירות לכול ועל עקרון האחריות האישית שיעמדו בבסיס כל משא ומתן. "אם עיקרון זה יופר, תהיה בכך הפרה יסודית של עקרון האחריות הלאומית, על כל המשתמע מכך", אמר.

 

הטייס במילואים יואב קיש, ששמע על החלטת נתניהו מהתקשורת, הגיב: "במקום לנצל את ההזדמנות ההיסטורית הזו שנוצרה עם הממשלה הרחבה לעשות שינוי אמיתי שיעשה צדק עם כולם, הפוליטיקאים ממסמסים את ההזדמנות", אמר קיש ל-ynet.

 

סגנית השר לקידום צעירים, סטודנטים ונשים, ח"כ גילה גמליאל, אמרה מנגד כי "ועדת פלסנר נכשלה בהבנת תפקידה, הועדה לא זיהתה את הצורך והציפיות של הציבור הרחב להובלת תהליך של שינוי אמיתי וכולל. ראש הממשלה גילה מנהיגות כאשר עצר את פעילות הועדה שהייתה אמורה לבנות ולגבש חברה שוויונית עם חובות וזכויות זהות לחילונים, חרדים, נשים וערבים אבל לא השכילה לגבש הסכמות מבלי ליצור קרע עמוק בחברה הישראלית". 

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 02/07/2012 23:00

 

בהכנת הכתבה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק 55 ימים ביחד. נתניהו ומופז
צילום: גיל יוחנן
תהיה סערה אזרחית גדולה. פרופ' ידידיה שטרן
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים