שתף קטע נבחר

לוב לבחירות היסטוריות: "נוכל להיות כמו דובאי"

תשעה חודשים אחרי שנפטרו מקדאפי, ילכו הלובים לבחירות דמוקרטיות שאחריהן יתמנה ראש ממשלה. המשקיעים הזרים לוטשים עיניים, ויש מי שרוקם חלומות על עתיד עשיר: "יש לנו נפט, יש לנו כסף, אנחנו יכולים להיות בקלות כמו נסיכות במפרץ"

איש העסקים סאלם מוחמד מטריפולי מאמין כי הבחירות הדמוקרטיות הראשונות בלוב זה שנים, שייערכו בשבת הקרובה, יסללו את הדרך להפיכתה של ארצו למה שהיא אמורה להיות - דובאי החדשה. "יש לנו נפט, יש לנו כסף, לוב יכולה בקלות להיות כמו דובאי", אומר מוחמד, בן 47, העובד בייצור. "אנחנו רק זקוקים להשקעות זרות, ואני מקווה שעכשיו הן יתחילו להגיע ושהעסקים ישגשגו".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

תשעה חודשים אחרי תום ההתקוממות העממית בלוב, שהובילה להדחתו - וגם לרציחתו - של הרודן האכזר מועמר קדאפי, מקווה מוחמד שהבחירות לאסיפה הלאומית של לוב יציינו התחלה חדשה עבור הכלכלה שהתנוונה תחת שלטונו האוטוקרטי של קדאפי, שנמשך 42 שנה.

 

המשקיעים יעקבו מקרוב אחרי תוצאות הבחירות, שלפי שעה אין אינדיקציה מי עומד לנצח בהן, כדי לראות מה יהיה פירושן עבור הפרויקטים שהוקפאו במהלך הלחימה והאפשרויות הנרחבות שצפויות לצמוח במדינה העשירה בנפט. השליטים החדשים של לוב אמרו כי שום זיכיון גדול חדש לא יינתן עד אחרי הבחירות, וכי עסקאות שנחתמו בעבר - נבחנות כעת.

 

מורדים נגד קדאפי יורים במהלך ההתקוממות. מדינה מוצפת בנשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורדים נגד קדאפי יורים במהלך ההתקוממות. מדינה מוצפת בנשק(צילום: רויטרס)

 

אחרי בחירתה תמנה האסיפה הלאומית, שבה יש 200 מושבים, ממשלה שתחליף את הממשל הזמני המכהן כעת. הממשל הזמני נעדר מנדט לקבל החלטות משמעותיות, והצפי הוא שפרויקטים ישנים יחודשו וחוזים חדשים ייחתמו. "יש פרויקטים רבים שתלויים ועומדים, וכולם רוצים להסדיר את הפרויקטים שלהם מהעבר", אמר קלאוס פודינגר, ראש מחלקת המלט בחברה אוסטרית, שחידשה את פעילותה בלוב באוקטובר. "אם אין מוסדות ואף אחד שאפשר לדבר איתו, איך אפשר להסדיר עסקאות מהעבר? הבחירות הן אירוע קריטי".

 

אנשי עסקים בינלאומיים רבים באים ללוב בשנים האחרונות. מה שמושך אותם הוא מאגרי האנרגיה האדירים של המדינה ואוכלוסייתה, שאף שהיא מונה רק שישה מיליון בני אדם, נהנית מהכנסה גבוהה בהרבה מבכל מקום אחר באזור. אלא ששמונת החודשים שבהם נרשמה ההתקוממות בלוב, ושכללו גם התערבות צבאית של נאט"ו, הבריחו את המשקיעים הזרים.

 

חברות הנפט היו הראשונות לשוב לפעולה, והן סייעו ללוב לטפס חזרה בסולם התפוקה, עד שהתוצרת שלה התייצבה על קרוב לרמה של 1.6 מיליון חביות נפט ליום, הרמה שאפיינה אותה לפני מלחמת האזרחים. במגזרים אחרים, ההתאוששות הייתה מהירה פחות.

 

משחק של סיכונים והזדמנויות

טארק עלוואן, מנהל חברת הייעוץ SOC Libya שמושבה בלונדון, אמר כי חברות רבות מאוד פנו אליו בבקשה להנחיות כיצד להיכנס לשוק הלובי. "חברות גדולות מתעניינות ברצינות, אבל הן טרם נתנו התחייבויות בנושא מכיוון שהמצב אינו יציב לגמרי, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה פוליטית. הן מחכות לבחירות, וזה ייתן להן מידה מסוימת של ערבויות שתהיה רשות נבחרת שתייצג את המדינה".

 

הבשורה שהרודן מת. קדאפי שמר את הכסף למקורביו (צילום: AP) (צילום: AP)
הבשורה שהרודן מת. קדאפי שמר את הכסף למקורביו(צילום: AP)

 

מיזמים גדולים הנוגעים לבתי מגורים, מלונות ותשתיות לתחבורה נותרו עומדים על תלם מאז השנה שעברה, בהמתנה לאור ירוק לחידוש הבנייה מטעם הרשויות. "למרות העובדה שרוב מיזמי המגזר הציבורי הגדולים מושעים, יש תכנונים רבים שנעשים במשרדי ממשלה שונים, וזהו סימן חיובי", אמר אלכס ווארן מחברת המחקר והייעוץ Frontier. "הדבר מצביע על כך שברגע שתיבחר ממשלה חדשה, פרויקטים רבים יוכלו להתחדש".

 

השאלה היא עד כמה מהר יוכלו הפרויקטים להיות מחודשים. חודש הרמדאן שבו צמים המוסלמים ושגורם להאטה בחיי היום-יום בדרך כלל, מתחיל מעט אחרי הבחירות. האספה הלאומית צפויה להיות מוכרזת לפחות שבועיים אחרי ההצבעה של 7 ביולי, אחרי שספירת הקולות תסתיים והערעורים ייבחנו. בתוך 30 יום מהפגישה הראשונה, תמנה האספה ראש ממשלה שיקים ממשלה.

 

בעוד המגזר הציבורי נמצא בהמתנה, המגזר הפרטי פורח, במיוחד המסחר. נמל טריפולי שוקק חיים, והמדפים בחנויות המכולת עמוסים בתוצרת זרה. משבר המזומנים הוקל, וחנויות ובתי קפה נפתחו מחדש. קדאפי בודד את כלכלת לוב מרוב התחרות הבינלאומית, ושמר את הזיכיונות והחוזים למעגל הקרוב שלו בלבד, כך שהציפייה לשוק פתוח יותר קורצת למשקיעים הפוטנציאליים החדשים.

 

לוב מסתמכת על הנפט, וזקוקה לפיתוח של תשתיות בסיסיות ולהשקעה בנכסים ובענף הטלקום, אחרי שחמישית מהמשדרים שלה נהרסו במלחמה. היא תזדקק גם להשקעה זרה ולמומחים שיסייעו לה להגדיל את ייצור הנפט והגז.

 

סחורה בסירת. המשקיעים עדיין מהססים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סחורה בסירת. המשקיעים עדיין מהססים(צילום: רויטרס)

 

על כל פנים, הביטחון נותר הדאגה המרכזית בלוב. גלים של אלימות שעדיין פוקדים את המדינה מרתיעים חברות זרות מהשבת כל נציגיהן למדינה לפי שעה. מי שנהגו בעבר לגור בווילות ובדירות בטריפולי, מוצאים עצמם כעת שוהים במתחמים מאובטחים ומתוחמים, ללא משפחותיהם. אנשי עסקים רבים נעים במדינה עם יועצים ביטחוניים.

 

הממשלה הזמנית בלוב פעלה רבות בניסיון לאכוף את סמכותה במדינה המוצפת בכלי נשק. התקפות על משלחות סיוע

ומשלחות דיפלומטיות במזרח לוב הדגישו את חוסר היציבות של המדינה. בחודש שעבר, נמל התעופה של לוב נתפס על ידי קבוצה חמושה למשך כמה שעות.

 

"נושא הביטחון מדאיג כשאתה שומע על תקריות אלימות כמו שאירעו לאחרונה, אתה מודאג וזה עלול להרתיע חלק מהזרים שבאים לכאן", אמר איש עסקים אחד במהלך טיול לטריפולי לאחרונה. "אבל עליך לשקול את הסיכונים לעומת ההזדמנויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים בלוב את הריגת מועמר קדאפי, אשתקד
צילם: EPA
מומלצים