שתף קטע נבחר

עשרות אלפים מחו; דיסקין: משהו רקוב במנהיגות

פירוק ועדת פלסנר והמשבר הפוליטי שבא בעקבותיו הוליך עשרות אלפי אזרחים לרחבת מוזיאון תל אביב, ובפיהם קריאה אחת אחידה: "גיוס לכול". פוליטיקאים רבים ובכירי מערכת הביטחון הצטרפו אף הם למחאה וצעקו: "נמאס לנו להיות פראיירים". גבי אשכנזי עלה במפתיע לבמה ו"הצדיע למפגינים"

"עם אחד - גיוס אחד". מילואימניקים וצעירים לפני גיוס, נכי צה"ל וקצינים בכירים לשעבר, פעילים חברתיים ופוליטיקאים - הקריאה לקידום השוויון בנטל הביאה הערב (שבת) אלפי בני אדם לצעוד לכיוון רחבת מוזיאון תל אביב, תחת כותרת אחת משותפת: "צו 8 - נמאס לנו להיות פראיירים". כשהגיעו, חברו לעשרות אלפי בני אדם נוספים שהמתינו להם במקום וקראו לראש הממשלה "למשול, לשלוט ולהביא לצדק חברתי".

 

לאחר התרגילים הפוליטיים הרבים שהוצגו בסוף השבוע, התייצבו ראשי מערכת הביטחון לשעבר לצד המפגינים, ודרשו מראש הממשלה בנימין נתניהו ומהמשנה שלו שאול מופז להביא לשוויון בנטל ושירות צבאי לכולם. "משהו רקוב במנהיגות שלנו", אמר ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, שקרא לשוב לערכים שאפיינו את המדינה בראשית דרכה. יחד עמו, הגיעו למחות בכירים רבים במערכת הביטחון לשעבר, בהם גבי אשכנזי, עמוס ידלין ומשה קפלינסקי. הרמטכ"ל לשעבר אף עלה לבמה באופן מפתיע, ואמר: "אני בא משבת חתן, חיתנתי את הבן שלי, אבל הרגשתי שאני לא יכול שלא להיות איתכם. אני מצדיע לכולכם". ynet העביר שידור חי ממוקדי האירוע.

 

בין בג"ץ לבקו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

"לא פראיירים", הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"לא פראיירים", הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)
 

"בלי צבא אין קצבה", הערב בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"בלי צבא אין קצבה", הערב בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

מעבר משחור לירוק, הערב בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מעבר משחור לירוק, הערב בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

בדרך לרחבת המוזיאון, קראו המוחים לראש הממשלה "להתעורר" ולשר הביטחון אהוד ברק "לעמוד בהבטחותיו". הם צעקו: "בלי צבא אין קצבה" וכן "גיוס שוויוני - צדק חברתי", תוך שהם מניפים דגלי ישראל. בנוסף, צעקו בעד "גיוס לכולם" והכריזו: "ביבי בוקר טוב, לחמור נמאס לסחוב".

 

"התגייסתי לצה"ל בגיל 18 והשתחררתי בשנה שעברה, בגיל 55. 37 שנים שירתתי באהבה ולא הרגשתי אפילו לרגע פראייר", אמר דיסקין בנאומו. הוא הוסיף כי "למרות גילי וניסיוני, אני עומד כאן ומתרגש. אני רואה את הכיכר הזו מלאה ומבין שיש במדינה הזו עוד המון אנשים שרוצים בטובתה, שאוהבים אותה, שרוצים לעשות בשבילה ומוכנים להקריב עבורה".

 

גבי אשכנזי ורעייתו, הערב בתל אביב (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
גבי אשכנזי ורעייתו, הערב בתל אביב(צילום: עופר עמרם)

 

דיסקין, הערב בתל אביב. "עומד כאן ומתרגש" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דיסקין, הערב בתל אביב. "עומד כאן ומתרגש"(צילום: ירון ברנר)
 

שאול מופז, הערב בהפגנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שאול מופז, הערב בהפגנה(צילום: מוטי קמחי)
 

איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים, הכריז כי "הגיעה שעת ההכרעה של ראש הממשלה. זו הזדמנות נדירה שלא ניתנת לכל אישיות פוליטית, אבל אתה קיבלת אותה ואני שואל אותך כאן - האם תיזכר בספרי ההיסטוריה של מדינת ישראל כעוד פוליטיקאי או כמנהיג?". לדבריו, "הרוב הדומם כבר לא שותק", והוא קרא לראש הממשלה: "לא ניתן עוד לפגוע במשרתים, הפעם הזאת נאחנו לא מוותרים. הישראלים שעומדים כאן היום אינם עומדים למכירה. לפני שנה היינו ברחובות וטענתם שאנחנו לא מספיק ברורים, אז מעכשיו, אדוני ראש הממשלה, אנחנו נהיה מאוד ברורים: כולם משרתים, כולם משרתים, כולם משרתים".

 

אנט חאסכייה, "הנציגה היחידה מהציבור הערבי", כהגדרתה, זכתה לתשואות רבות מהקהל כשאמרה כי "אנחנו לא רוצים הטבות, רוצים לשרת שווה בשווה. דו-קיום תרתי משמע. אני קוראת לערביי ישראל - צאו מהגטו שלכם, צאו לרחובות והפגינו, תפסיקו להיות קול דומם, עם ממורמר ומקופח. יש לכם הזדמנות למחות על האפליה והגזענות. אל תקשיבו לחברי הכנסת הערבים, הם מובילים אתכם לתהום. שאו בנטל".

 

איתי בן-חורין, ממובילי המאבק, סיפר על ביקור שערך "אצל חבר בהתנחלות עלי" וקרא לחרדים להצטרף למסקנותיו מהביקור - "ראיתי שם את המח"טים שלנו, את המג"דים שלנו וראיתי איך הם משלבים אמונה דתית יוקדת עם תרומה למדינה. אם הם יכולים, גם אתם יכולים". לדבריו, "אני לא מתכוון לוותר לכם ואני לא מתכוון לוותר עליכם, אל תוותרו עליי, אל תוותרו עלינו".

 

על אחד השלטים, ציטטו המפגינים פסוק מהתנ"ך ששאל: "האחיכם יבואו למלחמה ואתם יושבים פה?". בועז נול, ממובילי המאבק, חזה ש"מתחיל עכשיו קיץ חם". לדבריו, "אנחנו דור חדש שנלחם על הזכות שלנו לשוויון, שיוצר חברה אחרת, טובה יותר, צודקת יותר, מאוחדת. דור שלם עומד פה היום כגוש אחד איתן, אל מול כל המניפולציות שלך, אדוני ראש הממשלה. דור שלא מאמין יותר לסיפורים שלכם".

 

הפגנת "הפראיירים", הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנת "הפראיירים", הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 

"מחנה פראיירים" מורחב, הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"מחנה פראיירים" מורחב, הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 

"בלבן של העיניים". מפגין נגד ראש הממשלה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"בלבן של העיניים". מפגין נגד ראש הממשלה(צילום: ירון ברנר)
 

ח"כ יוחנן פלסנר, יו"ר הוועדה לקידום שוויון בנטל, התייחס ליישומן האפשרי של מסקנות הוועדה ואמר כי "זה משהו שצריך לכפות אותו, ומי שלא ידע לחיות איתו, שיסתדר. אני לא חושב שתהיה פה מלחמת אחים אחרי הכפייה", הדגיש.

 

אמש הודיע שאול מופז כי ייקח חלק בהפגנה, וקרא לכל תומכיו להצטרף אליו, אך כשהגיע הערב לרחבת המוזיאון וסייר בין המפגינים, נתקל בקריאות בוז ובקריאות "ללכת הביתה".

 

לבד מהם, לקחו חלק בהפגנה פוליטיקאים נוספים, בכירי צבא לשעבר וחברי תנועות ציבוריות מהימין ומהשמאל, בהם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ - שהודיע לפני האירוע על פרישתו מקדימה - והאלופים במיל' דני רוטשילד ומשה קפלינסקי. חברי הכנסת יואל חסון, רחל אדטו, נחמן שי, ישראל חסון ואריה ביבי (קדימה) השתתפו אף הם באירוע, וכן עומרי שרון וראש עיריית תל אביב, רון חולדאי.

 

"כולם משרתים". מפגינים בתל אביב, הערב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"כולם משרתים". מפגינים בתל אביב, הערב(צילום: ירון ברנר)
 

צועדים לרחבת המוזיאון (צילום: אלעד) (צילום: אלעד)
צועדים לרחבת המוזיאון(צילום: אלעד)
    

לבני, הערב. "אין כאן שוויון" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
לבני, הערב. "אין כאן שוויון"(צילום: ירון ברנר)

 

ח"כ כרמל שאמה-הכהן (הליכוד) אמר כי "פגשתי את ישראל היפה. לצדי התהלכו וביקשו שינוי אזרחים מכל הזרמים הפוליטיים, כולל הרבה אנשי ליכוד. כולם יכולים לצעוד, למחות, לספק כותרות, אבל רק אחד יכול להוביל ולבצע את השינוי ההיסטורי - נתניהו".

 

ח"כ רוחמה אברהם אמרה כי "יציאתם של עשרות אלפי המפגינים לרחוב מוכיחה דבר אחד: הגיע העת לשנות, הגיע הזמן לקבל הכרעות. זה צו השעה של נתניהו ושל ממשלת ישראל. זו בחירה בין פוליטיזציה לבין ערכים ובין האפשרות להוביל תיקון של עוול היסטורי".

  

הכנות להפגנה, הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הכנות להפגנה, הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 

"מאהל הפראיירים" מתכונן לעצרת (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"מאהל הפראיירים" מתכונן לעצרת(צילום: ירון ברנר)

 

שוטרי מג"ב נערכים להפגנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שוטרי מג"ב נערכים להפגנה(צילום: מוטי קמחי)

 

יאיר לפיד, יו"ר מפלגת "יש עתיד", הדגיש עוד לפני קיום העצרת כי "הדיון על מצבו של מעמד הביניים הוא ערכי מאין כמותו. אנחנו מרגישים שמרמים אותנו, ראש הממשלה מרמה אותנו, ואנחנו צריכים להתמודד עם זה ולומר: 'זה לא מסובך, זה עסק פשוט, זה הדבר המרכזי'". לדבריו, "אותם אנשים שמשרתים בצבא, עובדים ומשלמים מסים, הם גם אלה שנושאים על גבם את יוקר המחיה ונושאים את כל המדינה על גבם, והם אלה שאומרים היום: 'מספיק'".

 

ציפי לבני, יו"ר קדימה בעבר, הסבירה במהלך ההפגנה כי "יש כאן מאבק על עיקרון, על ערכים. בג"ץ סוף סוף הניח על השולחן שאין הנהגה במדינת ישראל, קבלו החלטה, אין כאן שוויון בנטל במדינה הזאת. ואם ישראל רוצה להמשיך להיות דמוקרטית, זה מה שצריך להיות. על זה אני, כאזרחית במדינה, אמא לחייל שנשאר שבת, עכשיו אני כאן איתם יחד".

 

"סטודנטים נלחמים על הבית", הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"סטודנטים נלחמים על הבית", הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)
 

שוטרים ברחובות תל אביב, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שוטרים ברחובות תל אביב, הערב(צילום: מוטי קמחי)
 

ח"כ אורית זוארץ, שעמדה סמוך ללבני, הוסיפה: "הגעתי עם בן הזוג שלי, עם האחיין, ההורים, ובאנו למחות על אוזלת היד, ועל כך שדורסים אותנו פעם אחר פעם מחדש. אין לי אמון בנתניהו, ולצערי הרב הוא גם מזלזל בקדימה. אין לנו ברירה אלא לעזוב את הקואליציה הרעה הזאת ולהתחבר לעם".

 

רובי פורת שובל, שתומכת זה זמן רב במאבק, הביעה הזדהות ב"מאהל הפראיירים" לפני ההפגנה. "מאז שבני התגייס הפכתי להיות אם חרדה. אני יודעת שיש נשים חרדיות שישנות טוב מאוד בלילה בזמן שאני מכווצת במקום להיות עם החזה נפוח מגאווה".

 

"פראיירים" לפני ההפגנה, הערב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"פראיירים" לפני ההפגנה, הערב(צילום: ירון ברנר)

 

מיקי לוי מתכונן להפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מיקי לוי מתכונן להפגנה(צילום: ירון ברנר)
 

קפלינסקי, סגן הרמטכ"ל בעבר, אמר כי "הגיע הזמן להפסיק לשים את המשקל של המדינה על כשלושים אחוז מאזרחיה. אני קורא לממשלה הזו, שהיא גדולה ויכולה לקבל הכרעות, להפסיק למסמס את זה עם ועדות. למה הם לא מסגלים לקבל החלטה אמיצה? משחקים במשחקים וממסמסים דברים".

 

בקהל נצפה גם האלוף (מיל') עמוס ידלין, שאמר ל-ynet: "אני חושב שקודם כול צריך לתמוך בכל מי שמשרת, ואחרי זה צריך להסתכל קדימה, לאן רוצים להביא את החברה הישראלית, ומה רוצים לשנות. החזון של שירות שווה לכולם הוא חזון חשוב ולכן אני פה".

 

אורי, שהגיע באוטובוס מאורגן מהגליל, סיפר כי "חשוב לי מה שקורה במדינה וזהו אחד מהנושאים החשובים ביותר לעתיד המדינה. אנחנו כאן ונביע את עצמנו. המאבק חייב להיות רצוף וארוך. שינוי לא יקרה בן לילה. קשה מאוד להזיז דברים בארץ, אם לא מוכנים ללכת בזה עד הסוף ולהתמיד".

 

יאיר לפיד לפני ההפגנה. "זה לא מסובך" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יאיר לפיד לפני ההפגנה. "זה לא מסובך"(צילום: ירון ברנר)

 

חותמים על שוויון בנטל, הערב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חותמים על שוויון בנטל, הערב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)
 

דן חלוץ, הערב. פרישה מקדימה והשתתפות בהפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
דן חלוץ, הערב. פרישה מקדימה והשתתפות בהפגנה(צילום: ירון ברנר)
 

ח"כ אבי דיכטר, שצעד אף הוא עם המפגינים, אמר: "אני עם הקבוצה הזאת מתחילת הדרך, ממסע האלונקות לרמלה. אני מלווה אותה כי אני חושב שהם מתעסקים בעבודת קודש במלוא מובן המילה", הדגיש, תוך שהוא מבהיר כי עמידות הקואליציה תלויה רק בהצעת חוק בנושא, "שתהיה לשביעות רצוננו. אם לא, לא נתמוך בה ולא נהיה חלק מהקואליציה". 

 

גם השחקן שלמה וישינסקי, ששכל את בנו, ליאור, בתקרית אש על ציר פילדלפי ברפיח, הביע תמיכה. "אני שמח לראות פה אנשים מכל רחבי הארץ, ואני מקווה שהדבר יביא לשינוי אמיתי במדיניות הממשלה".

 

שעות לפני העצרת, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על כינוס סיעת הליכוד לדיון על מסקנות ועדת פלסנר - שהוא עצמו הורה על פירוקה, במהלך שהצית משבר פוליטי משמעותי שמאיים על שרידות הקואליציה. כצפוי, מטה המאבק למען שוויון בנטל פטר את ההכרזה בבוז, ואמר כי "קשה לעקוב אחרי ההודעות היומיות של נתניהו. כל יום הוא מתעורר ומנסה ספין חדש. אין מה לדון, אין מה להקים עוד צוות או להתייעץ. יש מסקנות, שצריך לחוקק מיידית".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 07/07/2012 20:16

 

בהכנת הידיעה ובשידור השתתפו שחר חי, בועז פיילר, אטילה שומפלבי, שירי הדר, מורן אזולאי, יואב זיתון, אלי סניור ורון בן ישי. את האירועים צילמו אסי כהן וניצן דרור, והפיקו מגלי סקידלסקי וגליה שיזף
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסי כהן
אשכנזי על הבמה, הערב
צילום: אסי כהן
צילום: ירון ברנר
"הפראיירים" יצאו להפגין
צילום: ירון ברנר
עמוס ידלין
צילום: בועז פיילר
צילום: עופר עמרם
שאול מופז, הערב
צילום: עופר עמרם
ח"כ רוחמה אברהם
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
יובל דיסקין
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
דן חלוץ
צילום: עופר עמרם
מומלצים