שתף קטע נבחר

הכי יעיל להתאמן בבוקר? מיתוסים ואמיתות

נשים צריכות להתאמן אחרת מגברים, לכולם כדאי לשתות שייק חלבונים ולהפסיק לאכול ביצים? מרגע שהחלטתם להתחטב ולשמור על תזונה נכונה אתם מוקפים בשלל הנחיות סותרות. כדי שלא תתייאשו, הנה האמת מאחורי כמה העצות

1. ככל שצורכים יותר חלבון השרירים גדלים

לא נכון. רקמת השרירים אמנם מורכבת מחלבון, אך למעשה רובנו מגיעים למכסת החלבון שגופנו זקוק לה באופן יומי מבלי אפילו לשים לב. עקב כך, עודף חלבון יביא לצבירה מיותרת של קלוריות ושומנים.

 

במקום להתמקד בצריכת חלבונים, עדיף להקפיד לצרוך אותם לפני האימון. רקמות השריר נפגמות בזמן האימון, לכן צריכת חלבון לפני או ממש לאחר האימון עוזרת לשמור על אספקת חומצת אמינו, שלהן הגוף זקוק כדי לבנות מחדש את השריר.

 

 

נכנסים לכושר ב-ynet:

 

אם אתם מתאמנים מבצעים אימוני כוח בעצימות גבוהה החלבונים יעזרו לכם, אך בכל מקרה אחר סמכו על גופכם שיספק לכם את הכמות הדרושה.

   

2. פציעה = אין אימון

תלוי. בכל פציעה מחייבת מנוחה לגוף כדי שיחלים לפני שחוזרים להתאמן? ובכן, תלוי.

 

אם מדובר בפציעה בעמוד השדרה, פגיעת ראש או פגיעה פנימית, תנו לרופא שלכם להחליט מתי אתם יכולים לחזור לאימונים.

 

אם מדובר בפציעה מינורית - נקע קל, מתיחה וכו' - אתם יכולים לבנות אימון סביב הפציעה (תכננו זאת מראש כדי שהאימון יהיה אפקטיבי). פציעה יכולה לפגוע במצב הרוח, ואימון גופני משחרר אנדורפינים שירוממו אותנו וישאירו את המוטיבציה גבוהה.

 

בקיצור, עדיף להתאמן מסביב לפציעה ולעבוד על קבוצות שרירים אחרות מאשר לא לעשות כלום בכלל.

 

3. אכילת ביצים מעלה את רמת הכולסטרול

לא נכון. זהו מיתוס רווח במיוחד, אך יש להבחין בין שני סוגי כולסטרול. הכולסטרול מהמזון, מולקולות דמויות שומן אשר מופיעות במזון מן החי (כמו ביצים), אינו משפיע באופן ניכר על רמת הכולסטרול בדם.

 

גופנו מייצר את הכולסטרול בעצמו, ומה שמגביר את ייצור הכולסטרול לרמות שאינן בריאות הוא שומן רווי ושומן טרנס. בביצה גדולה, למשל, יש מעט מאוד שומן טרנס, כ-1.5 גרם, הרבה פחות מאשר בכפית מרגרינה.

 

עדיף, אם כן, דווקא לאכול ביצה ביום, שכן ביצים עשירות ב-13 ויטמינים ומינרלים.

  

4. אימון לא צריך להיות מהנה, אלא יעיל

לא מדויק. לכל אחד יש את התרגיל שהוא מרגיש שהוא "חייב" לבצע, אבל אנחנו לא אמורים לסבול מהאימון, אלא ליהנות. אם אתם מוצאים את עצמכם סובלים באימון, הגיע הזמן לשנות ולגוון.

 

אם אתם לא אוהבים תרגיל מסוים החליפו אותו באחר, ולעולם אל תתייאשו מחיפוש אחר התרגיל הנכון והאימון המתאים עבורכם. כשתמצאו את האימון שעובד הכי טוב עבורכם, אל תתפתו לשיגעונות חולפים ולדעות של אחרים.

 

אימון שאתם אוהבים הוא הדרך הבטוחה לוודא שתמשיכו להתאמן.

 

אימון גופני משחרר אנדורפינים שתורמים למוטיבציה (צילום: זיו רובינזון, גו אקטיב) (צילום: זיו רובינזון, גו אקטיב)
אימון גופני משחרר אנדורפינים שתורמים למוטיבציה(צילום: זיו רובינזון, גו אקטיב)

  

5. נשים וגברים צריכים להתאמן אחרת

לא מדויק. למרות ההנחה הרווחת שלפיה "גברים ממאדים, נשים מנוגה", בעולם הכושר שני המינים הם למעשה מאותו יקום. לגברים ונשים יש אותו מבנה גוף, אך עם הבדלים הורמונליים אשר גורמים להבדל בכוח השריר. עם זאת, אין זה אומר בהכרח שגברים ונשים צריכים להתאמן באופן שונה.

 

המציאות היא שגברים נוטים להתאמן תוך מתן דגש על שרירי הבטן, החזה והידיים, ואילו נשים מתמקדות בשרירי הישבן והרגליים, ומכאן ההבדלים בתרגילים עצמם. מעבר לכך - המיתוס הזה נמצא בהתאמה ישירה למיתוס נוסף, שלפיו לנשים מומלץ להרים משקל נמוך יותר ולעשות חזרות רבות יותר מתוך חשש כי הן "יתנפחו". אך לנשים אין די טסטוסטרון כדי לגרום להן להתנפח.

 

לעומת זאת, נשים אשר מרימות משקולות של שלושה קילו חייבות לאתגר עצמן יותר עם משקל יותר כבד, אחרת הן לא עושות באותו תרגיל שום פעילות שתתרום להן.

  

6. אימון בוקר הוא הכי אפקטיבי

לא נכון. המיתוס הרווח גורס שהכי טוב להתאמן בבוקר, כיוון שאז "מתניעים" את קצב חילוף החומרים. אך הזמן הכי טוב להתאמן בו הוא, אם לנסח זאת בפשטות: הזמן שבו תוכלו להתמיד ככל האפשר, הזמן שמתאים לקצב הגוף שלכם.

 

אם הזמן היחידי שיש לכם להתאמן הוא דווקא בערב, התאמנו בשעות הערב. אמנם המטבוליזם שלנו מתעורר בזמן אימון גופני, אך השפעה זו נמשכת למשך שעות ספורות בלבד.

 

אימון גופני אפקטיבי הנו כזה שלא תכפו על עצמכם ועל הלו"ז שלכם.

 

7. סושי זה בריא

נכון חלקית. אחת התפיסות הרבות שיש לנו לגבי סושי, בצד העובדה כי מדובר בדג נא שאינו מומלץ לנשים בהריון, היא כי מדובר באוכל "בריא".

 

לסושי יתרונות בריאותיים שנראים לגיטימיים: בסך הכל מדובר באורז, אצות ודגים, לא? אך הסושי שאנו מכירים וצורכים עבר שינוי שמצד אחד הפך אותו להרבה יותר טעים, אך מצד שני גם פגע בערך התזונתי של המנה.

 

ברוב המסעדות הסושי מוכן מאורז לבן ולא אורז מלא, המכיל הרבה יותר חלבונים, סיבים תזונתיים, ברזל, מגנזיום, סלניום (כל אלו בעלי תפקיד חשוב בהקטנת הסיכוי לסרטן המעי) ומנגן התורם למערכת החיסון, תקינות מערכת העצבים ושמירה על רמת הורמוני מין תקינה ועוד.

 

תוסיפו את הרטבים למיניהם, מיונז לדוגמה, ותקבלו מנה שהיא פצצת קלוריות, וזה עוד בלי להזכיר סושי בטמפורה - טיגון עמוק באותו כלי שוב ושוב (כמות הפעמים שבה מחליפים את השמן בכלי שואפת לאפס).

 

בקיצור, סושי אינו בריא כמו שחשבתם. עשר יחידות סושי מכילות את הכמות הדרושה לארוחה, אבל מי יסתפק בעשר יחידות בלבד?

 

8. חשוב לקחת תחליפי מזון כדי לבנות שריר

לא נכון. מדובר בעוד מיתוס נפוץ, בעיקר בגלל השיווק של חברות תחליפי מזון. תחליפי מזון יכולים לעזור אם אתם מפתחי גוף או מתאמנים באימוני כוח, אך לאדם מן השורה שמרים משקולות פעמיים-שלוש בשבוע אין צורך לגמוע שייקים של קיראטין וחלבון.

 

חלבון עוזר לכם לבנות מסת שריר וכוח, אך באותה מידה אפשר להשיג את החלבון הנדרש מהמזון, לכן התחליפים אינם נחוצים. למעשה, פרט לחלבון, המזון מספק לכם גם פחמימות ואנרגיה (קלוריות) הדרושות לגופנו כדלק.

 

אם השייקים של חלבון טעימים לכם, ובמיוחד אם אין לכם יכולת להשיג מזון בתוך חצי שעה מסוף האימון ("חלון ההזדמנויות"), אין מניעה שתשתמשו בתחליפים אלו, אך זכרו כי מדובר בארוחה לכל דבר.

 

אמיר אלבז הוא מנהל מקצועי וענבל בלוג היא מרכזת תזונה ברשת "גו אקטיב". שותף בהכנה: תומר ספירשטיין

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אימון שאתם אוהבים הוא הדרך הבטוחה לוודא שתמשיכו להתאמן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים