שתף קטע נבחר

CNN בחרה ישראלי מהערבה ל"חלוץ ירוק"

שנה לאחר שחנך את השדה הסולארי הבינוני הראשון בארץ - מייסד ערבה פאוור, יוסף אברמוביץ, הוכרז על ידי רשת הטלוויזיה כאחד מ-6 החלוצים הירוקים הבולטים בעולם. בראיון ל-ynet הוא מביע תקווה שישראל תהפוך ל"אור מתחדש לגויים" ושמשרדי הממשלה יהיו מתואמים יותר

מה משותף לנסיכה מעומאן, פעילה מקניה, אולימיפאדת לונדון ויזם ישראלי בתחום הסולארי? כולם נבחרו על ידי ה-CNN בתור החלוצים הירוקים הבולטים בעולם. זאת במסגרת פרויקט שיזמה רשת הטלוויזיה האמריקנית, במסגרתו תשדר החודש תוכנית על 6 אנשים שנבחרו כמי שמובילים פרויקטים סביבתיים משמעותיים במדינתם.

 

 

יוסף אברמוביץ, ממייסדי חברת האנרגיה הסולארית ערבה פאוור בקיבוץ קטורה, הוא הישראלי היחיד ברשימה. הוא עלה עם אשתו וחמשת ילדיו לישראל בשנת 2006 והתמקם בקטורה, שם התנדב 23 שנים קודם לכן. באותה שנה הוא ייסד את ערבה פאוור ביחד עם שותפיו, אד הופלנד ודויד רוזנבלט. מאוחר יותר הצטרפו כשותפות גם חברת סימנס וקק"ל.

 

לפני כשנה חנכה החברה בקיבוץ את השדה הסולארי הבינוני הראשון בישראל, שמייצר 4.95 מגה-וואט. כיום, מקדמת החברה פרויקטים נוספים בערבה ובנגב, בהם הקמת שדה סולארי גדול שייצר 40 מגה-וואט ויספק שליש מצריכת החשמל של אילת.

 

השדה בקטורה (צילום: ערבה פאוור) (צילום: ערבה פאוור)
השדה בקטורה(צילום: ערבה פאוור)

 

החברה גם מקדמת 8 שדות סולאריים בינוניים נוספים בסכום של 800 מיליון שקל. בנוסף היא פועלת לקידום התעשיה הסולארית בקרב המגזר הבדואי וחתמה על התקשרויות עם 5 משפחות בדואיות להקמת פרויקטים סולאריים, שעתידים לספק חשמל בהיקף 31 מגה וואט.

 

"הזדמנות להיות אור מתחדש לגויים"

אברמוביץ מספר כי העלייה לארץ והקמת החברה נבעו נבעו ממניעים ציוניים. זאת בדומה לשותפיו - הופלנד נולד בהולנד, אך התגייר ועלה לישראל לפני למעלה מ-30 שנה ומאז חי ופועל כחבר בקיבוץ קטורה. רוזנבלט הוא יהודי אמריקאי מניו ג'רסי, שמנהל עסקים רבים בישראל.

 

לצד פעילותו בישראל, אברמוביץ חבר בפורום בינלאומי שמוביל ביל קלינטון, לקידום תעשייה סולארית בהאיטי, כחלק מניסיונות שיקום תשתיות החשמל שנהרסו בעקבות רעידת האדמה ב-2010. השבוע הוא גם נסע ביחד עם בני משפחתו לרואנדה, כדי להתנדב בכפר נוער ליתומים "אגוזו-שלום", שם לימד את הנוער על הפוטנציאל של אנרגיה סולארית.

 

בראיון שקיימנו עימו מניו יורק, שם נחת לאחר מכן, הוא אמר כי "כבוד הוא לי לייצג את מדינת ישראל בתוכנית". לדבריו, "הבחירה בישראלי לתוכנית שעוסקת בנושאים סביבתיים, מראה עד כמה העולם רואה בנו דוגמה לטכנולוגיות ויוזמות סביבתיות".

 

עם זאת, יש לו גם בטן מלאה על יישום התחום בארץ, בעיקר על העדר תיאום בין משרדי הממשלה השונים ובתחום המכסות הסולאריות. באשר לשדה שכבר פועל בקטורה הוא מציין כי "מצד אחד היה פה נס גדול כי רבים חשבו שלא נצליח להרים את זה. מצד שני, אני מאוד עצוב שכבר עברה שנה ואין שדה שני, למרות שיש עשרות חברות שמנסות". 

 

 

אברמוביץ מלמד יתומים בכפר נוער "אגוזו שלום" ברואנדה על אנרגיה סולארית, יוני 2012 (צילום: ערבה פאוור) (צילום: ערבה פאוור)
אברמוביץ מלמד יתומים בכפר נוער "אגוזו שלום" ברואנדה על אנרגיה סולארית, יוני 2012(צילום: ערבה פאוור)

 

התוצאה לדבריו, היא שאין סיכוי שישראל תעמוד ביעדי החלטת הממשלה, לפיה 10% מהחשמל בישראל יופק מאנרגיות מתחדשות עד 2020. "יש לנו, כמדינה וכעם, הזדמנות להיות אור מתחדש לגויים, אם נגשים את החלום הסולארי של דוד בן גוריון", הוא אומר. "אנחנו צריכים ראש ממשלה שיקח על עצמו להזיז את הביורוקרטריה, אחרת נמשיך לדשדש". 

 

עוד בתוכנית: נסיכה מעומאן ופעילה מקניה

בין האנשים הנוספים שישתתפו בתוכנית, כלולה גם Ikal Angelei בת ה-31 מקניה, שזכתה בפרס לאיכות הסביבה על מאמציה לשמור על האגם המדברי הגדול ביותר בעולם, "אגם טורקנה", שליד הגבול בין קניה לאתיופיה.
 
בשנת 2008 הקימה Ikal ארגון בשם "חברים למען אגם טורקנה" ואיחדה בין הקהילות המפוצלות סביב האגם לפעולה מאוחדת נגד בניית סכר שאיים על האגם.
 
בנוסף, נבחרה נסיכה מעומאן בשם טניה אל סעיד, שהקימה ארגון סביבתי בשם Environment Society of Oman בראשו היא עומדת, וכן ארין שרוד שייסדה את הארגון "Turning Green", שמחנך אנשים לחיות חיים סביבתיים יותר. משתתפת נוספת היא אולימפיאדת 2012 שתתקיים בלונדון ושאמורה להיות האולימפיאדה הסביבתית ביותר בהיסטוריה.

 

הכתבה תשודר החל מיום שישי הקרוב (לזמני ההקרנה ). בינתיים ניתן לצפות באברמוביץ במסגרת פרומו ששודר לכתבה .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערבה פאוור
אברמוביץ בקטורה. מניעים ציוניים
צילום: ערבה פאוור
צילום: ערבה פאוור
אברמוביץ (מימין) וקלינטון. שותפים לפורום
צילום: ערבה פאוור
מומלצים