שתף קטע נבחר

ביהמ"ש במצרים נגד מורסי: החלטותינו מחייבות

ממשיכים על מסלול ההתנגשות: בית המשפט החוקתי במצרים, שפיזר את הפרלמנט האיסלאמיסטי, דן היום בהחלטתו של הנשיא מורסי לכנסו שוב והצהיר - פסיקתנו סופית ומחייבת את כל המוסדות. מנגד, קריאות לכנס את האסיפה כבר מחר

בעקבות החלטתו של נשיא מצרים החדש, מוחמד מורסי, לכנס את הפרלמנט האיסלאמיסטי שפוזר על ידי בית המשפט החוקתי, התכנס היום (יום ב') בית המשפט לדיון מיוחד שבסופו הצהיר – קביעתנו סופית ומחייבת. משמעות הדבר היא שבית המשפט אוסר על כינוס מחודש של הפרלמנט. זמן קצר לפני כן קרא דובר הפרלמנט לכינוס האסיפה כבר מחר וכעת לא ידוע כיצד יגיב מורסי.

 

"הפסיקות וכל ההחלטות של בית המשפט החוקתי סופיות, אינן ניתנות לערעור ומחייבות את כל מוסדות המדינה", נכתב בהצהרת בית הדין שהוסיפה כי המוסד "אינו מעורב בכל מאבק פוליטי" וכי מטרתו היא "להגן על החוקה".

 

הפרלמנט המצרי (ארכיון) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפרלמנט המצרי (ארכיון)(צילום: EPA)

 

לשכת הנשיאות אמרה בתגובה להודעת בית המשפט כי החלטת הנשיא אינה עומדת בסתירה לפסק הדין של בית המשפט, אלא מיישמת אותו. ייתכן שלשכת הנשיאות מתייחסת בכך לחלק נוסף בהחלטתו של מורסי, שלפיו ייערכו בחירות חוזרות תוך 60 יום מרגע שתאושר חוקה חדשה. עוד נמסר כי אין לנשיאות כל סכסוך עם בית הדין החוקתי העליון או עם כל גוף משפטי וכי הנשיאות מכבדת את הרשות השופטת.

 

מורסי הוציא אמש צו נשיאותי המבטל את החלטת בית המשפט החוקתי שפיזר את הבית התחתון של הפרלמנט, המכונה גם אסיפת העם, זמן קצר לאחר שזה נבחר, רק יומיים לפני הבחירות לנשיאות. הפרלמנט נשלט ברובו על ידי איסלאמיסטים שזכו בבחירות, ופיזורו נתפש כצעד של המועצה הצבאית שלמעשה העבירה לידיה סמכויות שליטה במדינה. בעקבות הוראתו של מורסי, התכנסה אמש המועצה הצבאית לדיון חירום, בראשותו של הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי. 

 

המועצה טרם מסרה תגובה רשמית להחלטת מורסי, אך הגנרל עבד אל-מונעם כאטו, מומחה צבאי ויועץ מחלקת ההסברה שלה, כינה אתמול את ההחלטה "מסוכנת" ואמר כי היא עלולה להביא למאבקים פנימיים בין הרשויות. "ההחלטה הזאת לא במקומה ולא בעיתוי הנכון", אמר בשיחה עם העיתון "אל-ופד" והוסיף כי מורסי חייב לכבד את ההחלטות של הרשות השופטת אשר הוא נשבע בפניה.

 

מורסי והמועצה הצבאית בהשבעתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מורסי והמועצה הצבאית בהשבעתו(צילום: EPA)

 

מי שמרוצה מההחלטה הם חברי הפרלמנט המקווים לחזור לכיסאותיהם, ובראשם יו"ר האסיפה מוחמד סעד אל-כתאתני, המשתייך למפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים. הוא קרא היום לכנס את האסיפה כבר מחר.

 

מחר - "עצרת המיליון"

בינתיים, הודיעה תנועת האחים המוסלמים כי תשתתף מחר ב"עצרת המיליון" שאורגנה כדי להביע תמיכה בהחלטותיו של מורסי ובראשן החזרת הבית התחתון של הפרלמנט.

 

מזכ"ל התנועה, מחמוד חוסיין, אמר לאתר האינטרנט של העיתון "אל-אהראם" כי התנועה תיטול חלק בהפגנה כדי להיענות לרגשות הציבור, כדי להגשים את מטרות המהפכה וכדי להחזיר על כנו את הבית התחתון. לדבריו, הלגיטימיות של מורסי כנשיא נבחר מספיקה לגבות את ההחלטות שהוא מקבל. הוא גם טען כי ההפגנה לא אורגנה בתיאום עם ארגונים פוליטיים וכי היא נובעת משמחתו הספונטנית של העם המצרי מההחלטה להחזיר את מועצת העם.

 

כיכר תחריר בקהיר לאחר בחירת מורסי. תתמלא שוב מחר כדי להביע תמיכה בו? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיכר תחריר בקהיר לאחר בחירת מורסי. תתמלא שוב מחר כדי להביע תמיכה בו?(צילום: רויטרס)

 

יומיים לפני הסיבוב השני של הבחירות במצרים, פסק בית המשפט החוקתי כי חוק הבחירות לפרלמנט שלפיו נערכו הבחירות במשך שלושה חודשים מאז נובמבר אשתקד, אינו חוקתי. זאת,

מפני שהוא הפר את עקרון השוויון בכך שאפשר לחברי מפלגות להתמודד על שליש ממושבי הפרלמנט שהוקצו מלכתחילה לעצמאים (מועמדים שאינם משתייכים לאף מפלגה). שני השלישים האחרים של המושבים הוקצו למועמדים מטעם מפלגות. האחים המוסלמים, תנועתו של מורסי, עלולה להיות הנפגעת העיקרית מהחלטת בית המשפט שכן לא ברור אם תצליח לשחזר את הישגיה.

 

הדרישה לבטל את ההחלטות בדבר פיזור הפרלמנט ואי חוקיותו היו מכנה משותף מרכזי בין

האחים המוסלמים לבין הכוחות הליברליים. הם תבעו גם לבטל את השינויים החוקתיים שעליהם הכריזה המועצה הצבאית העליונה, שהעבירה סמכויות עיקריות מידי הנשיא אל הצבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. "מכבד את הרשות השופטת"
צילום: רויטרס
מומלצים