סיכול ממוקד: כך הופל ראש ממשלה בישראל
בסוף 2008 כל אזרח כבר "ידע" שאולמרט=שחיתות, וראש ממשלה בישראל נאלץ לפנות את הכיסא. היו שם צו איסור פרסום דרמטי ושמועות על עבירות ביטחון, סיפורי עולם תחתון על שליחים שיפגעו בטלנסקי והצהרות על תיק סגור שיסתיים בהרשעה. היום התברר: לכל זה לא היה בסיס
יום העצמאות ה-60 למדינת ישראל היה אמור להיות חגיגי במיוחד. התאריך העגול של תחילת העשור השביעי היה הזדמנות מצוינת עבור המדינה להתגאות בהישגיה העצומים, וממשלת ישראל השקיעה תקציבי ענק בחגיגות. הפקת האירועים הגרנדיוזיים הייתה למשימה מיניסטריאלית מיוחדת, ומנהיגי העולם נחתו בזה אחר זה בנמל התעופה בן-גוריון, כדי לברך את ישראל על 60 שנה של הצלחה בזירה מורכבת.
רעידת אדמה פוליטית-משפטית - עמוד מיוחד ב-ynet
עוד על הזיכוי הדרמטי של אולמרט:
- העד שהפיל ראש ממשלה: "הזוי, כוזב, מבולבל"
דבר אחד העיב על החגיגה הגדולה. חרושת שמועות פקדה את המדינה באותו השבוע על פרשה פלילית חמורה שעתידה לטלטל את המערכת הפוליטית, וצו איסור פרסום גורף שריחף מעליה רק הסעיר עוד יותר את הדמיון הפרוע סביב מעלליו הנפשעים לכאורה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט.
באותו הלילה שמע הציבור בישראל לראשונה את השם מוריס טלנסקי - עסקן יהודי אמריקני, אחד מ"גיבורי הפרשה". מגייס תרומות שסיפר על העברת כספים בסך של מאות אלפי דולרים לאולמרט משנת 1993 ואילך. הכסף, סיפר טלנסקי בעדותו, הועברו לידי אולמרט כמעט כמו בתסריט הוליוודי - מעטפות דולרים שנמסרו כביכול לראש הממשלה במזומן והופקדו בכספת של עורך דינו, אורי מסר.
פרסום הפרשה במוצאי יום העצמאות נתן את האות לסחרור שאליו נכנסה המערכת הפוליטית. הציבור עוד לא הספיק ללמוד על פרטי החשד, וכבר באה התפתחות ראשונה, רגע לאחר פרסום החשדות - משטרת ישראל פנתה לבית המשפט בבקשה לגבות עדות מוקדמת מטלנסקי, עוד בטרם הסתיימה החקירה. הנימוק היה - חששה של מערכת אכיפת החוק מפני האפשרות שטלנסקי, תושב ואזרח זר, יעזוב את ישראל ולא ישוב עוד. "טלנסקי חושש ששליח של אולמרט יפגע בו", נימק פרקליט המדינה משה לדור את הבקשה שאושרה על-ידי בית המשפט. ראש הממשלה אולמרט, התרשם הציבור באותם ימים, פעל בשיטות הקוזה נוסטרה.
מקורבים טענו: סיכול בגלל "ההתכנסות"
במקביל נחשדה שולה זקן, מזכירתו ויד ימינו של אולמרט עוד מימיו כראש העיר ירושלים, בשיתוף פעולה במעשי השוחד ובהוצאתם לפועל. זקן סירבה לשתף פעולה עם החוקרים, וכל ניסיונותיהם לתקוע טריז בינה לבין אולמרט עלו בתוהו. הציבור בישראל קיבל בינתיים דיווחים על שתיקת זקן בחקירתה ועל מצבו הנפשי הרעוע, כך נרמז, של עו"ד אורי מסר, שתמונתו ניצב בשולי הכביש בנתיבי איילון, כפי שתועד בידי הצלם מוטי קמחי, נחקקה בזיכרון. האמון באולמרט, שנפגע גם כך במלחמת לבנון השנייה, הלך והתפורר.
פרשת טלנסקי ומעטפות הכסף לא הייתה הראשונה בקדנציה של אולמרט כראש הממשלה. מאז תחילת כהונתו הוא הואשם על-ידי גורמים שונים בשחיתות והיה נתון לחקירות משטרה. ב-2007 נחקר בחשד שהתערב שלא כחוק בהפרטת בנק לאומי, אך לא נמצאו ראיות לכך. הוא נחקר בחשד שקיבל הנחה שלא כדין על רכישת דירה, אך לא נמצאה תשתית עובדתית.
באוקטובר 2007 נפתחה חקירה פלילית נוספת, הפעם בחשד שאולמרט פעל שלא כדין כשר התמ"ת במרכז ההשקעות של המשרד וקידם פרויקטים של מקורבו עו"ד אורי מסר. אם החקירות הללו היו מטעני צד, העריכו אז גורמים במערכת אכיפת החוק, פרשת המעטפות של טלנסקי היא טיל בליסטי. מהזעזוע הזה, העריכו פרשנים, אולמרט כבר לא יוכל לצאת. שלא לייחוס, רמזו שם כי התיק נעול וסגור מכל כיוון, יציב כמו בטון יצוק.
טלנסקי עלה לדוכן ומסר עדות מוקדמת בהליך משפטי יוצא דופן, ותיאר השתלשלות אירועים תמוהה ומלאת סתירות. העד הזה, קבעו הבוקר (יום ג') השופטים, "הינו עד שנוי במחלוקת. חלק מהדברים שאמר הוכחו כנכונים אך דברים אחרים אינם נכונים ואף כוזבים, חלק מוטעים, מבולבלים, מונעים מחששות, אינטרסים, שכחה והתחכמות".
אבל המערכת הפוליטית ב-2008 לא חיכתה לבית המשפט. העדות המפוקפקת על מתן הכספים במעטפות הספיקה ליריבים בכנסת ובמפלגה, הרגשות הטעונים בציבור נגד ראש הממשלה הלכו וגברו וכך גם הלחץ עליו להתפטר.
מקורביו טענו כל העת כי מדובר בסיכול ממוקד - גורמים המבקשים להפילו מראשות הממשלה בשל כוונותיו המדיניות לקדם את "תוכנית ההתכנסות" בגדה, עליה הכריז כיעד בטרם נבחר ובהמשך ל"תוכנית ההתנתקות" שיישם קודמו אריאל שרון ברצועת עזה. בתוכנית ההתכנסות ביקש אולמרט לפנות יישובים בגדה ולכנס את ההתיישבות בכמה גושים בלבד. בנוסף, טענו מקורביו כי מדובר גם בנקמה על מינויו של דניאל פרידמן לשר המשפטים.
שבועות בודדים חלפו, ופרשה חדשה התפוצצה בקול תרועה - "ראשונטורס", פרשה שנולדה מתוך החקירה הרחבה בפרשת טלנסקי ומעטפות הכסף. החשד שעלה בחקירה הוא שאולמרט ומשפחתו נהנו ממאות אלפי דולרים שהתקבלו מגופים שונים שנתבקשו במקביל לממן מסעות רשמיים בחו"ל, ושהדבר נעשה באופן מכוון, בהנחייתו ובידיעתו המלאה של אולמרט.
אולמרט הודיע: אפנה מקומי בצורה מכובדת
יד ושם והאגודה למען החייל "כיכבו" ברשימת המוסדות שעל פי החשד הופלו בפח ומימנו את טיולי התענוגות של משפחת אולמרט לכאורה. אם עד אותו הרגע נתפס אולמרט כמושחת כביכול, הרי שזה היה הרגע שבו תדמיתו נופצה לרסיסים - הוא "הפך" גם לתאב בצע ציניקן ומרושע. אם לא די בכך, במעלה הדרך נוסף עוד חשד, לפיו הונה את מבקר המדינה בעניין אוסף העטים היוקרתי שברשותו. צמד מילים הפך שגור בפי כול: אולמרט=שחיתות.
ב-31 ביולי 2008 מסר אולמרט הודעה דרמטית ממעונו הרשמי בירושלים - "לא אתמודד שוב על ראשות קדימה, ואפנה מקומי בצורה מכובדת". 990 ימים בתפקיד הגיעו לסיומם במכתב ההתפטרות שמסר לנשיא שמעון פרס. אולמרט פינה את הכיסא וניגש להילחם בקרב על חייו בבית המשפט. במשך כשנתיים ניהל מערכה משפטית מורכבת, כשמאחוריו סוללת פרקליטים שניסתה להגן על שמו הטוב.
בינתיים, בכיסאו המתפנה במשרד ראש הממשלה נדמה היה שתזכה ציפי לבני, שנבחרה ליושבת ראש קדימה והקדימה בפריימריז את שאול מופז. משלא הצליחה להרכיב ממשלה ולהפוך לאשה הראשונה בראשות הממשלה מאז גולדה מאיר, הלכה המערכת הפוליטית לבחירות. קדימה נותרה המפלגה הגדולה בכנסת, אולם הליכוד יותר מהכפיל את כוחו, ויחד עם מפלגות הימין האחרות הקים את הממשלה בראשות בנימין נתניהו.
הבוקר, אחרי חמש שנים שבהן נוספו עוד שורה ועוד שורה ועוד שורה לרשימת ההאשמות הבלתי נגמרת נגדו, התברר שכמעט בכולן אי די כדי לקשור את אולמרט בפלילים. השופטים ניפצו את כתב האישום החריף של הפרקליטות, כשזיכו פה אחד את אולמרט מכל עבירה בפרשות טלנסקי וראשונטורס, והרשיעו אותו רק בפרשת מרכז ההשקעות, הנחשבת לפחותה בחשיבותה. בפרשה זו הוא הורשע בהפרת אמונים.
הסנגור: "הכול נעצר בגלל החקירה, דרושה בדיקה"
"יש שופטים בירושלים", אמר אולמרט בהודעה ראשונה לאחר הזיכוי, "לא היו מעטפות כסף - אין מעטפות כסף. לא היה ולא נברא". שולה זקן, עם זאת, הורשעה בקבלת דבר במרמה ובהפרת אמונים בפרשת ראשונטורס. "הייתי כלי של מי שהחליט להפיל ראש ממשלה", אמרה בתגובה.
אולמרט נושם לרווחה לזמן מוגבל בלבד. כעת יתפנה להטיל את כל כובד משקלו בהתמודדות המשפטית במסגרת משפט הולילנד, פרשה שאותה הגדירו גורמים משפטיים כאחת מפרשות השחיתות הגדולות בתולדות המדינה. ימים יגידו אם גם הפרשה הזו תסתיים, כמו טלנסקי וראשונטורס, בקול ענות חלושה.
עו"ד אלי זהר, אחד מסנגוריו של אולמרט, אמר בצהריים ל-ynet: "על בסיס כל התיקים האלה ברור שאין להעמיד לדין ראש ממשלה ושלא ראוי להפיל ראש ממשלה. בעקבות החקירה הנגדית והעדות המוקדמת של טלנסקי, אפילו בית המשפט קבע בפסק דינו שטלנסקי היה עד שנוי במחלוקת. העדות המוקדמת הייתה מהלך בלתי-ראוי, וההחלטה להעמיד בעקבותיה את אולמרט לדין הייתה שגויה ולא ראויה".
סנגור אחר של אולמרט, עו"ד נבות תל-צור, אמר כי בעקבות פסק הדין יש לבצע בדיקה, והתלונן על כך שגוף הביקורת על הפרקליטות טרם הוקם. "הפרקליטות מכשילה למעשה את גוף הביקורת כבר שנה. אם הייתה כתובת כזו, היא הייתה
בודקת איך התנהלו הדברים, איך התקבלו שם החלטות, איזה שיקול דעת הופעל בחקירה שפגעה במדינה בתקופה כל-כך רגישה בין מלחמות, בתקופה של מתח ביטחוני, כשגלעד שליט בשבי. צריך היה לקבל החלטות ביטחוניות, להתקדם במשא ומתן עם הפלסטינים. הכול נעצר בגלל החלטות שעד היום לא ברור לנו איזה שיקול דעת עמד מאחוריהן".
"מישהו צריך לבדוק את הפרשה, אין ספק", אמר עו"ד תל-צור, "לאו דווקא עריפת ראשים, אלא הפקת לקחים כדי שחקירות יתנהלו בצורה שקולה. יש סימני שאלה כבדים סביב שיקול הדעת שהופעל לפני ארבע שנים, ואם לא תתרחש בדיקה - אלמן ישראל".