לדור הבטיח לפני 4 שנים: אשא באחריות אישית
"תיק הדגל" של הפרקליטות קרס כמגדל קלפים והאיש שבנה את המגדל טרם הגיב. לפני 4 שנים, הבטיח פרקליט המדינה משה לדור לקחת אחריות על עדותו המוקדמת של טלנסקי: "אשא באחריות אישית למשמעויות שעשויות לנבוע ממהלך ייחודי זה"
הובס ונעלם: פרקליט המדינה, משה לדור, ספג היום (יום ג') פגיעה מקצועית אנושה עם קריסתו של "תיק הדגל" שניהל באופן אישי נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. מאז שעות הבוקר נאלם לדור, אך בהמשך הודיע שימסור הצהרה ב-18:00. לפני ארבע שנים דיבר לדור לא מעט. במכתב לפרקליטים, הבהיר מדוע החליט לנהל אישית את המהלך לבקשת עדות מוקדמת: "נכון יהיה כי אתייצב בתפקידי הנוכחי בבית המשפט, ובכך גם אשא באחריות אישית למשמעויות שעשויות לנבוע ממהלך ייחודי זה".
לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
אולמרט והזיכוי - כותרות נוספות
- צוק העטים והאוסף: "טענה מופרכת" נגד אולמרט
- אולמרט מגיב: יש שופטים בירושלים, כואב על זקן
- העד שהפיל ראש ממשלה: "הזוי, כוזב, מבולבל"
- ירמי אולמרט נגד אהוד ברק: "איפה ואיפה"
"אני מנחש כי כולנו קוראים עיתונים או צופים בטלוויזיה, ואפשר ובשעות ההפסקה, או בערבים, יוצא למי מכם לשוחח על הפרשות המוכרות כפרשת 'אולמרט - טלנסקי' ופרשת 'אולמרט - ראשונטורס'. סברתי כי נכון יהיה להעלות על הכתב מספר עדכונים ומחשבות באשר להשתלשלות הדברים עד כה", כתב לדור. "אני עושה כן, בין היתר, משום שבתוך רצף הפרסומים בתקשורת מן העת האחרונה, נכללים גם תיאורים מסולפים".
בית המשפט מוטט לחלוטין את הסתמכות התביעה על העד משה טלנסקי, ואף חזר לתמלילי החקירה, בהם היה ברור כי לא ניתן להסתמך עליו. באותו השלב ממש, אמר לדור לפרקליטים: "מר טלנסקי הוא אזרח אמריקני המתגורר בניו יורק, ומגיע כפעמיים עד שלוש בשנה (בדר"כ בחגים) לביקור בישראל... כבר בהודעתו הראשונה אישר טלנסקי כי נהג להעביר לידי אולמרט - במישרין ובאמצעות הגב' זקן - בארץ ובחו"ל, סכומי כסף במזומנים. החשד שעלה אז וממשיך ללוות את ההליכים בפרשה זו הוא, כי העברות הכספים הללו נעשו, מסיבות שונות, בניגוד לחוק".
"טלנסקי חושש מפגיעה על ידי שליחי אולמרט"
עוד כתב לדור: "בשולי שיקולינו (ומאוחר יותר - גם בשולי טיעונינו) הוספנו גם את דבריו של טלנסקי עצמו בפני חוקריו (גם בהקלטה, ביותר מהזדמנות אחת, וביוזמתו) - כי הוא חושש מפגיעה על-ידי מאן דהוא 'שיישלח על ידי אולמרט'. בהתייחסותנו לכך, בשתי הערכאות, הבהרנו במפורש, כי כמובן שלא קיים שום חשש שכזה במישור האובייקטיבי, אך משבוטאה מחשבה זו על ידי טלנסקי, לא נכון היה שלא להזכירה, ולא נכון היה להתעלם מהשפעתן האפשרית של מחשבות (סובייקטיביות) אלה של העד על נכונותו העתידית 'להתנדב' ולשתף פעולה עם זימונו לעדות בישראל".
עוד סיפר לדור באותו מכתב על המשך הצטברות חומרי החקירה. עדותו של טלנסקי, כך אמר, תישקל עם כלל הראיות שייאספו בתיק: "התלבטתי האם להצטרף לצוות הפרקליטים ולהתייצב אישית בדיונים. יש פנים לכאן ולכאן, וכל אחד יכול להעריך אילו משמעויות (ואילו סיכונים) עשויים להיות כרוכים בהופעה שכזו. כידוע, החלטתי לבסוף להופיע גם בעצמי בהליכים אלה. עשיתי זאת בעיקר מהטעם הערכי, כי בתיק זה, ובנסיבות אלה, נכון יהיה כי אתייצב בתפקידי הנוכחי בבית המשפט, ובכך גם אשא באחריות אישית למשמעויות שעשויות לנבוע ממהלך ייחודי זה".
שתי הפרשות המרכזיות שבהן הואשם ראש הממשלה לשעבר אולמרט, פרשת טלנסקי וראשונטורס, ושעליהן כאמור הטיל פרקליט המדינה לדור, את כל כובד משקלו, נגמרו בזיכוי. אולמרט הורשע רק בפרשה השלישית, פרשת מרכז ההשקעות, בהפרת אמונים. ראש לשכתו, שולה זקן, הורשעה בפרשת "ראשונטורס".
על פרשת "ראשונטורס", שבה זוכה אולמרט אף שהייתה הפרשה שהתביעה טענה כי היא המבוססת ביותר, אמרה השופטת מוסיה ארד: "הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר שפעלו לקבלת כספים למען אולמרט".
היא ושני השופטים האחרים, יעקב צבן ומשה סובל, קבעו גם כי הראיות אינן מוכיחות מעבר לספק סביר כי אולמרט היה מודע לגביית הכספים העודפים. עוד קבעו השופטים כי לא הוכחה שיטה לגביית כספים עודפים.
באשר לפרשת טלנסקי, אמרה השופטת: "הגענו למסקנה, על אף שהונח בסיס לניגוד העניינים, כי הפגיעה לא הייתה בעוצמה כדי להפוך לאירוע פלילי". השופטים ציינו כי אין ראיה שנעשה שימוש פרטי בכספים שהחזיק מסר ב"קופה הסודית". "במצב דברים זה, ובהיות נטל הוכחת האישום רובץ על כתפי המאשימה, לא נוכל לקבל את טענתה ולקבוע במידת הוודאות הנדרשת במשפט פלילי כי מדובר בכספים פרטיים של הנאשם, להבדיל מכספים שהוגבלו על ידי תורמיהם לשימושים פוליטיים בלבד".
Read this article in English