שתף קטע נבחר

הפטנט של אפל עולה לנו ביוקר

מלחמות הפטנטים שמובילה אפל נגד מתחרותיה הן סכנה ברורה ליצירתיות, להתפתחות ולחופש הביטוי של רעיונות ופיתוחים. בעידן של מאבקים חברתיים וניסיונות לשינוי תשתיתי בכלכלה ובחברה, נדמה שהמלחמה האמיתית מתרחשת הרחק מאיתנו, תחת כסות חוקי הפטנטים ובניצוחה הכוחני של חברת אפל. את המחיר אנחנו משלמים

לפני כשנתיים עברתי לסמארטפון, או ליתר דיוק, לאייפון של אפל. אם לפני כן לא הבנתי על מה כל הרעש, לאחר תקופת הסתגלות קצרצרה של מספר שבועות כבר הבנתי שאין דרך חזרה. כיום הסמארטפון בכלל והאייפון שלי בפרט הם חלק בלתי-נפרד מחיי, והמקום שלו בחיינו צפוי רק ללכת ולגדול עם השנים. בעיני רבים הוא כבר לא סמל סטטוס או בגדר מותרות: זהו כלי עבודה, תקשורת ובילוי שמשדרג את חיי היומיום והופך אותם לנגישים, יעילים ונוחים בהרבה.

 

  • עוד בנושא: התובעת הסדרתית הפכה לנתבעת - חברה אמריקנית תובעת את אפל באשמה שגנבה ממנה טכנולוגיה לביטול רעשי רקע ואף רשמה פטנט על הרעיון הגנוב באמצעות חברה שלישית.

 

נוקיה, רים (יצרנית בלקברי), מוטורלה, אפל, סמסונג, גוגל ולאחרונה גם מיקרוסופט - אלו שהצליחו לעשות את המהפכה האמיתית, הביאו איתם עולם חדש לגמרי, פלטפורמה חדשה שמתאימה כמעט לכל אחד ואיתה פוטנציאל עסקי עצום. כיום כל יצרנית מנסה להילחם על המקום שלה, בתהליך עסקי טבעי ומתבקש שברובו הגדול הוא חיוני להמשך ההתפתחות בתחום והאבולוציה לקראת מכשירים טובים יותר, חכמים יותר, יעילים יותר.

 

תחרות היא דבר נפלא, משום שהיא מעודדת יצירתיות ובסופו של יום משדרגת את המכשירים ואת חוויית השימוש בהם. אם כדברי המשפט הידוע "הצורך הוא אבי ההמצאה", הרי שהתחרות בין חברות מסחריות על ליבו וכיסו של הצרכן היא הדלק שמניע מהפיכות וחידושים. בעולם תקין, התחרות מאוזנת על ידי גורמים שונים: מכוחות השוק דרך "היד הנעלמה" ועד רגולציה בחלק מהתחומים שבהם קיימת התערבות ופיקוח ממשלתיים.

 

מלבד שינוי תדיר, חדשנות ואבולוציה תמידית, כשהתחרות נעשית אגרסיבית והחברות צריכות להגן על עצמן הן נדרשות להשתמש בכלים קצת שונים. בדיוק לשם כך המציאו את הפטנטים - כלי חשוב ביותר במשחק הכלכלי, שנועד להגן על הממציאים ולאפשר להם ליהנות מהשקעתם המרובה ברעיונות, מחקר ופיתוח. בחלק ניכר מהמקרים אכן יש צורך בפטנטים מסיבות רבות אותן אפרט בהמשך, אבל לא פעם הנושא הזה יוצא לגמרי משליטה והופך כלי הגנתי לאמצעי התקפה וסירוס של תחרות חופשית ובריאה.

 

במקרה או לא במקרה, אפל היא החברה הנמצאת כיום בראש הדיון הציבורי בכל הקשור לאגרסיביות בניהול פטנטים, כשלפעמים נדמה שהיא מנצלת כל סנטימטר במכשיר כפוטנציאל לפטנט. דרך המקרה הפרטי שלה נוכל להסביר תופעות שונות בתחום הסלולר, ואולי גם נוכל להבין מדוע כללי המשחק שהיא מנסה להנחיל בשוק כל כך מסוכנים לכולנו.

 

עולם הפטנטים הוא עולם סבוך ומורכב בעל מספר פרשנויות. איני עו"ד מומחה בתחום הפטנטים, אך עולם הפטנטים וזכויות היוצרים בעולם ה- IT מייצר אתגרים לא פשוטים עבור מערכות הרגולציה והמשפט במדינות השונות, ובארה"ב בפרט. אתגרים שללא ספק חוצים גבולות של פרשנות משפטית או חוקית - ונוגעים בספירה החברתית, הפוליטית, הכלכלית, הטכנולוגית.

  

חשיבות רבה בוויסות השוק ועידוד יזמות

ראשית, נתחיל מההגדרה הפשוטה של פטנט: זכות שימוש בלעדית בהמצאה מקורית שהיא - לרוב - הרחבה שאינה מובנת מאליה למשהו קיים. הפטנט נועד להגן על הממציא באמצעות מתן בלעדיות (או תמלוגים בשימוש ע"י גורם אחר) על מנת שהממציא שהשקיע מאמצים מחקריים, פיתוחיים ופיננסיים יוכל להחזיר לעצמו את ההשקעה ולהרוויח באופן בלעדי למשך זמן קצוב. תמריץ זה מעודד יצרנים ליזום ולקדם חדשנות טכנולוגית, למשל, והוא חשוב ביותר לתהליכי ההתפתחות של טכנולוגיות בארץ ובחו"ל.

 

עם זאת, בשנים האחרונות חלה הבנה בעולם, ובארה"ב בפרט, שלצד ההגנה על הממציא, לא פחות חשוב להגן על ההמצאה עצמה - לדאוג שלא תימנע מהעולם חדשנות טכנולוגית עקב מתן בלעדיות. זהו אתגר גדול ביותר, שמצריך איזון עדין בין שני גורמים: זכותו של הממציא להרוויח מצד אחד, וזכותו של העולם להיתרם מצד שני. כמו בהרבה מערכות - והכלכלה אינה שונה בכך - יש צורך באיזונים ובלמים המביאים את המערכת לכדי איזון, שיווי משקל דינאמי, שבו כל צד נתרם במידה מסוימת המאפשרת לשמר את האינטרסים של שני הצדדים.

 

אך כמובן שאפל לא יכולה לתת לטריק כזה לחמוק ממנה, וחייבת לעשות ככל יכולתה כדי להנציח את ההישג (המדהים כשלעצמו) שלה - השליטה בשוק. זאת, באמצעות רישום אינספור פטנטים, חלקם הזויים לגמרי, ולנסות להפוך כל מחשבה, אפילו ראשונית ולא ממש מגובשת, לפטנט רשום בבעלות אפל המורשה בשימוש המתחרות שלה.

 

מלחמת הפטנטים שעולה לכם הרבה כסף

תסתכלו רגע על המכשיר שברשותכם. מדובר על מחשב נחות יחסית, בעל ממדים קטנים, עם יכולת קלט ופלט הדומות למדי למחשב רגיל. אז למה אתם משלמים עליו כל כך הרבה ביחס למחשב שולחני, או אפילו מחשב נייד? בנוסף לכך, בעוד שכמעט כל מוצר חשמלי בעולם שמגיע לתפוצה כל כך רחבה רושם ירידה משמעותית במחיר בעקבות כניסת שחקנים רבים לזירה והגדלת התחרות - במקרה של הסמארטפון המקרה הפוך והמחירים רק עולים עם הזמן. זה קורה, בין היתר, מהריכוזיות של אפל וממאבקי הפטנטים שגוזלים זמן רב והמון כסף מכל השחקניות האחרות בזירה.

 

גוגל, סמסוג, HTC ואפל מנהלות קרבות עקובי דם בבתי-המשפט בכל הנוגע להפרות לכאורה של פטנטים. אפל למשל מתהדרת בפטנט הזוי על פיצ'ר מובן מאליו של Slide to Unlock, מה שהיא תופסת משום מה כ"חדשנות" טכנולוגית. גם הרעיון של Pull to Refresh הוא פטנט רשום של החברה (לא של אפל, של טוויטר), ואפילו הזזת האייקונים ממקום למקום בעזרת האצבע (וואו) ומחיקתם מהמסך (וואו פעם שניה) הם "פטנטים" מוגנים של אפל, עוד משנת 1995. לי זה מזכיר את הגופים ההזויים שטענו לפני שנים לבעלות על הלינקים בשפת HTML וביקשו תמלוגים מכל אתרי האינטרנט העושים שימוש בלינקים.

 

התחום הזה הוא תפוח אדמה לוהט בעולם הטכנולוגיה בכלל והסלולר בפרט. כיום חברות רוכשות חברות אחרות לפי שווי פעילות אך גם (ולפעמים אפילו בעיקר) לפי הפטנטים שהחברות הנרכשות מחזיקות באמתחתן. חברה שמחזיקה פטנטים על כלים טכנולוגיים שונים אטרקטיבית גם כשהיא מפסידה, לפעמים, משום שענקית אחרת יכולה לבלוע אותה ולממש את מה שהחברה המקורית לא הצליחה להוציא לפועל בצורה משתלמת ורווחית. במקרה הזה, הפטנט נועד גם לשילוב פיצ'רים במכשירי החברה הרוכשת וגם לבלימה של המתחרות האחרות מהשגת שליטה על רעיונות מוגנים.

 

מחשב קטן = פטנט?

האם הקטנת גודל המחשב נחשבת לחדשנות טכנולוגית הניתנת לרישום כפטנט או שמא מדובר בהתפתחות טבעית, מתבקשת ואפילו מובנת מאליה בעולם המחשוב והטכנולוגיה? רק לאחרונה נמנע זמנית מתושבי ארה"ב ליהנות ממכשיר ה- Galaxy Tab של סמסונג בטוענה שהוא חיקוי לאייפד. בעצם, רוצה אפל להגיד, אני יצרנית הטאבלטים היחידה בעולם, ואעשה הכל כדי להילחם בכל מי שיעז להיכנס למגרש הזה, של מחשבי לוח. מגרש שהיה, אגב, מאוייש הרבה לפני אפל בשחקנים אחרים (אם כי קטנים יותר ורעשנים הרבה פחות). האיסור (שהוסר בפסיקת בית המשפט) על מכירת גלאקסי נקסוס בארה"ב מטריד לא פחות.

 

אבל האם אפל הביאה לעולם משהו חדשני כל כך, יוצא דופן ומקורי, שלא נראה כבר בעבר? חובבי סדרת המדע הבדיוני סטאר-טראק, למשל, בוודאי זוכרים את המכשיר המדומיין בפעולה הרבה לפני המצאת האייפד. אז נכון, זה לא היה אמיתי, אבל זה בהחלט מראה שהרעיון היה שם שנים רבות לפני שאנשי התפוח ניכסו אותו לעצמם. הרעיון עתיק יומין, אם כן, החזון ותיק גם הוא, ומימושים שונים ניתן למצוא לכל אורך ההיסטוריה של עולם המחשוב. אז איפה החדשנות, על בסיסה אפל מנסה למנוע תחרות ועל הדרך לוקחת קרדיט על משהו שאחרים דמיינו, הגו ותיארו לפניה?

  

סכנת הפטנטים לחדשנות ויצירתיות

כאמור, חדשנות טכנולוגית היא דבר מורכב. לרוב, היא דורשת תהליכי מחקר ופיתוח שיכולים לקחת שנים, לרוב מצריכים מעורבות של אנשים רבים ודורשים המון משאבים וכסף. בעולם ה- IT אנו רואים יותר ויותר מקרים בהם פיתרונות הופכים להיות פטנטים, גם כשמאחוריהם לא עומדת השקעה משמעותית, בטח שלא תהליכי מחקר, או אפילו תקציב גדול או זמן עבודה ופיתוח.

 

כשהופכים פיתרון - מבריק ומקורי ככל שיהיה - לפטנט, כובלים את ידיהם ומוחותיהם של יוצרים אחרים. באותו הרגע אומרים להם שכל שכלול או שינוי יהיה בתחום האפור, כל שימוש עשוי להיות עילה לתביעה ודרישה לתשלום פיצוי גדול. זה הורס את היצירתיות ואת יכולת ההמצאה של המוני אנשים, שבניגוד לחברות הענק שמנהלות מלחמות עצומות ויקרות, לא רוצים ויכולים להיכנס למאבקים משפטיים מסוכנים כאלו.

 

אובססיית הפטנטים, אם אפשר לקרוא להם בכלל פטנטים, יוצרת בעיה חמורה אצל יוצרים צעירים וחדשנים. תארו לכם שאיזה סטונדט צעיר מצא דרך יפה ומקורית להציג מידע באופן מובן יותר על המסך. או תלמיד שגילה דרך לנווט באופן יעיל יותר על המסך. שניהם עשויים לפתח את הרעיון שלהם, רק כדי לגלות ששחקני הענק הרושמים פטנטים בלי שום פיקוח או הגבלה, כבר רשמו פטנט על משהו דומה, בווריאציה כזו או אחרת.

 

להילחם במפלצות הענק האלו זה דבר מיותר, שדורש משאבים עצומים שלרוב היזמים הצעירים אין. לכן הסטודנט הצעיר והתלמיד המבריק יוותרו על הרעיון. עם הזמן, הם ילמדו מראש לא להיכנס לתחום המסוכן הזה, ורק ישחקו בשוליים - יעשו שימוש במה שהגדולים כבר יצרו בשבילם. זו מכת מוות ליצירתיות, לטכנולוגיה, לחדשנות - ובטווח הרחב גם לכלכלה.

 

וזה לפני שהזכרנו את הסיבה האמיתית, הכנה והנפלאה שגורמת לרוב הממציאים לפעול ולפרוח: הרצון להביא את היצירה שלהם לכדי ביטוי ומימוש. הדורסנות הקפיטליסטית של החברות הגדולות, דרך הפטנטים שהן רושמות, בין היתר, מונעת זכויות וחירויות בסיסיות בכל חברה דמוקרטית ומתוקנת.

 

אנחנו משלמים את שכר הטרחה של עורכי הדין

נכון להיום אפל מובילה מלחמה אגרסיבית כנגד רוב יצרניות הסמארטפונים והטאבלטים באמצעות דרישה לאכיפת פיצוי ומניעת הפצה של מוצרים מפרי פטנטים הרשומים בבעלותה. וכאשר החבר'ה הלא-טובים באפל גוררים מישהו לבית משפט, הוא חייב להתגונן, לשלם כסף. הרבה מאוד כסף.

 

המלחמה הזאת עולה לצרכנים - להלן אנחנו - והיא זו שבסופו של יום מכתיבה חלק ניכר ממחירי המכשירים הסלולריים החכמים. מכשיר שעולה בין 2,500 ש"ח ל-4,500 ש"ח בממוצע מגלם בתוכו סעיף תקציבי עצום של עורכי דין, מומחים משפטיים, ושעות עבודה עצומות שיורדות לטימיון בגלל ניסיון לכפות על השוק כוחניות וביריונות חוקית במסווה של "הגנה על יצירה".

 

במקרה הטוב, בית המשפט יפסוק לטובת הציבור, החירות היסודית והתחרות החופשית ויכריז על תביעות מסויימות כהתקדמות טכנולוגית ולא כחדשנות מוגנת בפטנט. במקרה הרע, בית המשפט יפסוק לטובת אפל, מה שיחסל כליל את התחרות, ועלול למוטט את המתחרים - בפרט הקטנים יותר - בגלל סכומי הפיצויים העצומים שיידרשו לשלם. בשני המקרים את המחיר האמיתי, הן במחיר המכשירים והן בחופש היצירתי ובהגבלת ההתפתחות, ישלם כל אחד מאיתנו. וכך, לאט ובאגרסיביות, נגזלו מהציבור החופש והחירות היסודית ליצור, להתפתח ולהוביל את הטכנולוגיה קדימה. שוב אנו מגלים שהרצון לשמור על זכויותיו הכלכליות של הגדול, החזק, הדורסני - באות על חשבון החופש, היצירה, הדמוקרטיה.

 

וכך קרה שבעידן של מאבקים חברתיים וניסיונות לשינוי תשתיתי בכלכלה ובחברה, נדמה שהמלחמה האמיתית מתרחשת הרחק מאיתנו, תחת כסות חוקי הפטנטים ובניצוחה הכוחני של חברת אפל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצירתיות וחדשנות
צילום: shutterstock
צילום: בנימין אדם
דורון טל
צילום: בנימין אדם
מומלצים