שתף קטע נבחר

מצרים: ביהמ"ש ביטל את הצו של מורסי לפרלמנט

לאחר האזהרה, בית המשפט החוקתי במצרים נוקט צעד משפטי נגד הנשיא הנבחר מורסי, ומבטל את הנחייתו לכנס את הבית התחתון של הפרלמנט. זאת, לאחר שהנציגים התכנסו הבוקר בהפגנתיות, למשך כמה דקות

בית המשפט החוקתי במצרים החליט היום (יום ג') לבטל את הצו הנשיאותי שהוציא מוחמד מורסי שהורה לשוב ולכנס את הפרלמנט האיסלאמיסטי, בניגוד להחלטת בית המשפט והמועצה הצבאית. בעקבות הצו מעורר המחלוקת של מורסי כונס הבוקר הפרלמנט, אך התפזר לאחר כמה דקות.

 

חיילים מגנים על בית המשפט החוקתי בקהיר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילים מגנים על בית המשפט החוקתי בקהיר(צילום: EPA)

 

תומכיו של מורסי, שהתקבצו בכיכר תחריר שבקהיר, הגיבו לפסיקת בית המשפט נגדו בקריאות "לא לגיטימי".

 

מורסי הוציא ביום ראשון צו נשיאותי המבטל את החלטת בית המשפט החוקתי שפיזר את הבית התחתון של הפרלמנט, המכונה גם אסיפת העם, זמן קצר לאחר שזה נבחר, רק יומיים לפני הבחירות לנשיאות. הפרלמנט נשלט ברובו על ידי איסלאמיסטים שזכו בבחירות, ופיזורו נתפש כצעד של המועצה הצבאית שלמעשה העבירה לידיה סמכויות שליטה במדינה. בעקבות הוראתו של מורסי, התכנסה אמש המועצה הצבאית לדיון חירום, בראשותו של הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי.

 

גם בית המשפט עצמו התכנס אתמול לדיון במצב ובסיומו הזהיר כי קביעתו לגבי פיזור הפרלמנט היא סופית ומחייבת. "הפסיקות וכל ההחלטות של בית המשפט החוקתי סופיות, אינן ניתנות לערעור ומחייבות את כל מוסדות המדינה",

נכתב בהצהרת בית הדין שהוסיפה כי המוסד "אינו מעורב בכל מאבק פוליטי" וכי מטרתו היא "להגן על החוקה".

 

יומיים לפני הסיבוב השני של הבחירות במצרים, פסק בית המשפט החוקתי כי חוק הבחירות לפרלמנט שלפיו נערכו הבחירות במשך שלושה חודשים מאז נובמבר אשתקד אינו חוקתי. זאת, מפני שהוא הפר את עקרון השוויון בכך שאפשר לחברי מפלגות להתמודד על שליש ממושבי הפרלמנט שהוקצו מלכתחילה לעצמאים (מועמדים שאינם משתייכים לאף מפלגה). שני השלישים האחרים של המושבים הוקצו למועמדים מטעם מפלגות. האחים המוסלמים, תנועתו של מורסי, עלולה להיות הנפגעת העיקרית מהחלטת בית המשפט שכן לא ברור אם תצליח לשחזר את הישגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. מה יהיה הצעד הבא?
צילום: AP
מומלצים