שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

אולמרט: אין לי כוונה להיכנס לפוליטיקה

יומיים אחרי הזיכוי ראש הממשלה לשעבר נואם לראשונה על במה מרכזית. בפתיחת כנס על מלחמת לבנון הבהיר אולמרט: "אין לי כוונה להיכנס לפעילות פוליטית. אני לא מעורב בשום מפלגת מדף". על מלחמת לבנון אמר כי פרצה "בגלל כישלון הדרג הפיקודי לבצע את הוראות הדרג המדיני"

שש שנים בדיוק לאחר שפרצה מלחמת לבנון השנייה, נאם בצהריים (יום ה') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בכנס על מלחמות לבנון ותפיסת הביטחון שעורך המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב. אולמרט עמד במרכז הסערה הפוליטית והמשפטית השבוע, עם זיכויו ממרבית האישומים נגדו במספר פרשות. בתחילת דבריו הסביר אולמרט: "אני קורא בימים האחרונים על התוכניות שלי ואני רוצה להרגיע את כל המודאגים. אין לי שום כוונה להיכנס לפעילות פוליטית. אינני מעורב בשום מפלגת מדף. אין לי שום כוונה שיגררו אותי למקומות כאלה".  

 

 

בהתייחס למלחמת לבנון אמר אולמרט כי "שר הביטחון פעל בצורה מדודה, שקולה ובהחלט מרשימה כדי למנוע אפשרות של פישול של חטיפה בצפון. המלחמה פרצה בגלל כישלון הדרג הפיקודי לבצע את הוראות הדרג המדיני שלא להיכנס לפינה הזו (של החטיפה), מתוך הבנה שזה יחייב אותנו להגיב".

 

על שר הביטחון הנוכחי, אהוד ברק, רמז אולמרט: "היו כל מיני כאלה שייעצו לי כל מיני דברים ואמרו שזה מצוין ושזו התגובה הראויה. אחרי שזה קרה, אמרו אותם אנשים שהיינו צריכים לעשות 'פוס' ולחשוב. חצי שנה התכוננו לאפשרות הזו ושל תגובה למקרה הזה. ברור לכול שאחרי יומיים שלושה הלגיטימיות להתגרות הזו יורדת".   

 

אולמרט סיפר כי "כשהיו אירועים בדרום, אותם אנשים שייעצו לי בדיעבד שהיינו צריכים להמתין חודש לפעולה בצפון, אמרו אז שברגע שייפול טיל על אשדוד - צריך לפעול. מיד. באותו הרגע. 'וואלה', אמרתי, 'זה אותם אנשים שאמרו שבצפון היה צריך לחכות'. איך דברים משתנים כשאתה משנה פוזיציות".

 

אולמרט וחלוץ בכנס, עם אפי איתם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אולמרט וחלוץ בכנס, עם אפי איתם(צילום: מוטי קמחי)
 

 

בפרספקטיבה רחבה הסביר אומרט, כי "ממרחק של שש שנים - בכיתה א' לומדים ילדים שמעולם לא ישבו במקלט. הם לא ידעו מה זה. רבותיי, זה לא קרה במדינת ישראל עד 2006 לאנשים שהיו כבר הורים לחיילים, כי במשך כל השנים הללו אנשים היו יושבים במקלטים און-אנד-אוף במשך עשרות שנים". לדבריו, "אין ספק בדבר המאמץ שהשקענו, שהיה מאמץ מאופק יחסית לדרישות או לציפיות שהיו, ועם זאת הביא ליצירת הרתעה שלא הייתה קיימת מאז ומעולם בגבול הלבנוני למעט אולי הימים של מלחמת ששת הימים וגם אז אני לא בטוח".

 

"ימיו של אסד ספורים, יצרנו הרתעה"

אולמרט התייחס גם למתרחש בסוריה: "אני חושב שימיו של אסד בשלטון ספורים, אך צריך לזכור כי מאז 1973 לא הייתה שום פעולה סורית ושום תגובה כאשר קרו אי אלו דברים, שאני לא יודע עליהם כי אני לא קורא עיתונות זרה. גם מורניה עליו השלום הלך לעולמו - ולא הייתה שום תגובה סורית. היו עוד דברים שאפילו אתם לא יודעים עליהם והסורים יודעים - והם לא לא הגיבו, כי יצרנו הרתעה". 

 

אך בהתייחס להרתעה עתידית, הזהיר ראש הממשלה לשעבר: "שדה הקרב העתידי יהיה בתוך הערים שלנו. את זה צריך להבין. מדוע? משום שאת האמצעים לא ניתן לשנות. אם מישהו חושב שכדי להגן על ביטחון ישראל צריך עוד 30 ק"מ במזרח ועוד 20 ק"מ בצפון, הוא מניח הנחה בלתי-רצינית, שלפיה אי אפשר להכין רקטה שיכולה להתקדם כדי להגיע למרכזי אוכלוסיה ישראלית. אז אנחנו צריכים לבנות את היכולות שלנו לא על כיבוש שטחים אלא על יצירת הרתעה בתחומי הלגיטימיות הבינלאומית, שהיא מרכיב חיוני בבניית הכוח של מדינת ישראל".

 

להעביר כסף מהביטחון לחינוך

אולמרט ביקר במרומז את המדיניות הבטחונית הנוכחית: "אם נדע ליצור את זה בצורה נכונה, ולא לבזבז מיליארדים על דברים שאין צורך בהם - יש פה אנשי צבא שאני בטוח שהרימו יותר מגבה אחת כששמעו על כל מיני רכישות, כל מיני השקעות בדברים שהם כביכול אסטרטגיים, שזה בזבוז טהור של כסף שיכול היה להיות מיועד לשימוש בצרכים שהם חיוניים למדינת ישראל, אני אומר לכם את זה במלוא האחריות והזהירות".

 

הוא הוסיף: "חלק מהכסף המבוזבז צריך לעבור לתחום החינוך והרווחה. אנחנו מדינה רבת עוצמה אבל רק משום שאנחנו יודעים לגייס את הקהילה הבינלאומית. היא חשובה כדי כדי שנצליח במשימות שעומדות בפנינו".

 

נפילת קטיושה בקריות, קיץ 2006 (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
נפילת קטיושה בקריות, קיץ 2006(צילום: אחיה ראב"ד)
 

 

הוא הודה כי במלחמת לבנון השנייה "היו שגיאות ואנו ממשיכים לעשות שגיאות עד היום. בסופו של דבר אנחנו מנהלים סיכונים, לא הצלחות. היציאה הייתה נכונה אך המדיניות שלאחריה לא הייתה נכונה. נאמר שכשתשוגר הרקטה הראשונה, נרעיד את לבנון. אבל הרעדנו את עצמנו".  

 

הרמטכ"ל לשעבר הוסיף כי טרום לבנון השנייה, התוכניות האופרטיביות לא היו מושלמות: "אימוני צה"ל לא התקיימו במשך שנים באופן סדור". לדבריו, גם מפקד חיל האוויר כרמטכ"ל מוכשר ככל שיהיה לא יכול היה לקחת בחשבון את כל אלה, "אבל אני לא בורח מזה שזה היה אצלי". חלוץ הדגיש: "המעבר התודעתי ממצב בט"ש למצב לחימה אחרת לא התרחש בקצב המתאים, לא ברמה הלאומית ולא הצבאית, גיוס המילואים לא היה במועד, שיח פנים צה"לי לא היה מספיק טוב, השפה לא הייתה מספיק חדה וברורה".

 

בעת כהונתו כראש ממשלה ניהלו אולמרט וחלוץ את מלחמת לבנון השנייה נגד ארגון חיזבאללה בקיץ 2006. במהלכה נורו לעבר יישובי הצפון אלפי רקטות וכוחות צה"ל פלשו לשטח לבנון. היא החלה ב-12 ביולי 2006 עם חטיפתם של שני חיילי צה"ל. הלחימה הסתיימה ב-14 באוגוסט 2006 בעקבות כניסתה לתוקף של הפסקת אש שהושגה בחסות האו"ם. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. כסף לחינוך
צילום: מוטי קמחי
מלחמת לבנון. לפני שש שנים
צילום: אלעד גרשגורן
במבחן הזמן. לבנון
צילום: איי אף פי
מומלצים