שתף קטע נבחר

המפולת הקטלנית באלפים: "כמו במכונת כביסה"

באירופה המומים ממותם של תשעה מטפסי הרים שנהרגו בדרך לפסגת המון בלאן, ומדגישים כי לא נהגו בפזיזות: "הקרח היה לא יציב, לעולם לא נדע מה בדיוק גרם למפולת". ניצול סיפר: "לא היה רעש מקדים, המפולת פשוט פגעה. ההר לא מוחל לאיש"

ניצול מהמפולת באלפים הצרפתיים שבה נהרגו תשעה מטפסי הרים, אמר כי הוא ואחרים הועפו לכל עבר על-ידי גל של שלג שפגע ללא כל רעש מקדים וכרך סביבו את חבל הטיפוס שלו "כאילו הייתי נקניק". גורמים רשמיים באזור מתעקשים בינתיים כי היה בלתי-אפשרי לחזות את המפולת הקטלנית שאירעה אתמול (יום ה'), וסוקרה היום בהרחבה בתקשורת האירופית.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

שלושה בריטים, שלושה גרמנים, שני ספרדים ומטפס שוויצרי נהרגו ועוד 14 נפצעו באחד מהנתיבים האהודים ביותר על מטפסים לפסגת המון בלאן, הפסגה הגבוהה ביותר במערב אירופה, שגובהה עמוד על 4,810 מטר. המפולת אירעה כשעתיים אחרי ש-28 מטפסים עזבו בקתת מטפסים הניצבת בגובה רב.

 

אזור המפולת באלפים הצרפתיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אזור המפולת באלפים הצרפתיים(צילום: EPA)

 

סופות קיץ מוקדמות הותירו אחריהן שלג כבד, אולם מזג האוויר התבהר דיו בימים האחרונים כדי לגרום לקבוצות מטפסים עצמאיות וכאלה הנעזרות במדריכים לצאת שוב לדרך. שגריר בריטניה בצרפת, סר פיטר ריקטס, אמר כי המטפסים "לא עשו דבר פזיז" וכי לא היו כל אינדיקציות למפולת העומדת להתרחש.

 

לדברי גורמים מקומיים, באזור הספציפי שבו התרחשה המפולת מתרחשות כארבע עד עשר מפולות ביום בעונה זו של השנה, אך רק לעתים רחוקות מאוד מדובר באירוע כה חמור. לא הייתה כל התרעה על סכנה של מפולות באותו היום, ובדרך כלל סיכונים מסוג זה ניתן לזהות רק כשמטפס נמצא במקום ויכול לבחון את השלג מקרוב. לדבריהם, במקרה זה היה בלתי אפשרי לזהות את שכבת השלג החלשה בטרם עת, מפני שהשלג היה דחוס וקשה בגלל רוחות חזקות.

 

המטייל תומס. "לא אשוב לפה בקרוב" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המטייל תומס. "לא אשוב לפה בקרוב"(צילום: AFP)

 

מנהל חברת חיפוש והצלה במקום, ז'אן בפטיסטה-אסטשי, אמר במסיבת עיתונאים בעיירה שאמוני למרגלות האלפים: "אתה לא יכול לחזות מתי זה יקרה, והמפולת הזו לא הייתה צפויה והיא לא יכולה הייתה להיות צפויה". הוא והרשויות אמרו כי המפולת בגובה של כ-4,000 מטר נגרמה על-ידי התמוטטות גוש או צוק קרח מעל המטפסים, או על-ידי כך שמטפס גרם בטעות להתנתקות גוש שלג גדול.

 

"למעשה לא משנה מה קרה", אמר מדריך הטיפוס הבריטי סטיוארט מקדונלד, "מה שאנחנו יודעים הוא שזה היה שלג לא יציב. לא משנה מה גרם למפולת וייתכן שלעולם לא נדע". מקדונלד אמר כי המדרונות של שתי הפסגות לאורך הדרך המובילה למון בלאן ידועים בסכנה הטמונה בהם, אולם בשבוע החולף בקושי היה שלג בשאמוני.

 

צוותי חיפוש באלפים הצרפתיים (קרדיט: EPA) (קרדיט: EPA)
צוותי חיפוש באלפים הצרפתיים(קרדיט: EPA)

 

אחד הניצולים, המטפס הדני תומאס דיברו, בן 30, הזדעזע עמוקות ממה שקרה. "לא תראו אותי פה שוב. לא בשנים קרובות", אמר ל-AP אחרי שחרורו מבית החולים. למרות זאת, מדריכי טיפוס  יצאו לדרך עם מטפסים גם היום, כשמזג האוויר הלא-טוב מאלץ רבים להישאר

בגבהים נמוכים.

 

הניצול דניאל רוזטו, מדריך בן 63, סיפר לעיתון הצרפתי "לה פריזיין" על ההישרדות שלו ושל שני מטפסים דנים שהלכו איתו: "היינו בקצה המפולת, זה היה המזל שלנו, בעוד מטפסים אחרים נקברו תחת שלג רב". הוא סיפר כי כשהמפולת פגעה, "זה היה בלי קול, רק פגיעה". רוזטו הוסיף: "אתה לכוד בפנים, זה מטלטל אותך. עם כל זעזוע, אתה שואל את עצמך אם זה הולך להחמיר. זה היה כמו להיות בתוך מכונת כביסה". למרות זאת, הוא סיפר כי לא העריך שמספר ההרוגים יהיה כה גבוה. "ההר לא מוחל לאיש", אמר לעיתון הצרפתי.

 

טקס זיכרון לטפסים צפוי להיערך בשאמוני מחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
באלפים של צרפת. בלי סימן אזהרה
צילום: AP
צילום: AFP
המדריך רוזטו. ההר לא סולח לאף אחד
צילום: AFP
מומלצים